Gabriel, Kaapo

Ulkomaat

Isis kukistuu Irakissa – miten käy järjestöön liitettyjen ulkomaalaisten? ”Moni liittynyt vain välttääkseen kuoleman”

Julkaistu:

Kuolemanrangaistus uhkaa esimerkiksi 16-vuotiasta saksalaista Isis-morsianta. Pelkästään Irakissa on 1 400 epäiltyjen Isis-taistelijoiden vaimoa ja lasta.
Irakissa tuomittiin syyskuussa hirtettäväksi venäläismies, joka taisteli äärijärjestö Isisin joukoissa Mosulissa. Telegraphin mukaan kysymyksessä on ensimmäinen ulkomaalaisen Isis-taistelijan Irakissa saama kuolemanrangaistus.

Mies sai syytteen terrorismiin liittyvien lakien rikkomisesta, josta rangaistus voi olla kuolemantuomio hirttämällä tai ampumalla.

Bagdadissa toimivan oikeusistuimen mukaan mies myönsi kuuluneensa jihadistiryhmään ja olleensa mukana Irakin turvallisuusjoukkoihin kohdistuvien terroritekojen toteuttamisessa vuodesta 2015.

Tapaus voi olla vasta ennakkotapaus, sillä Bagdadissa on vangittuna liuta muita ulkomaalaisia, jotka ovat taistelleet äärijärjestön riveissä. Tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon ulkomaisia Isisin riveissä on, ei ole. Telegraphin mukaan mukaan pelkästään Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton alueelta heitä on Irakissa ja Syyriassa noin 7 000.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isis-morsian viruu tyrmässä

Euroopassa otsikoissa oli kesällä saksalaisen Linda Wenzelin tapaus. 16-vuotias Wenzel karkasi salaa kotoaan Saksasta viime vuonna ja liittyi Isisin riveihin.

Mosulista heinäkuussa kiinni otettu Wenzel odottaa nyt vangittuna kohtaloaan Bagdadissa. Löydettäessä Wenzel oli haavoittunut, huusi apua ja kantoi sylissään vauvaa. Hän toisteli haluavansa takaisin kotiin, Saksaan.

Wenzel värvättiin Isis-morsiameksi viime vuonna. Hän matkusti Syyriaan Turkin kautta tsetseeni-miehensä kanssa. Sulho kuoli Mosulin taisteluissa. Linda toimi irakilaislähteiden uutistoimisto AP:lle antamien tietojen mukaan Isisin poliisissa.

Viimeisimmän tiedon mukaan Wenzel on väittänyt, että hänet houkutteli kääntymään islamiin Fatema-niminen tyttö, jonka hän tapasi nettifoorumilla. Independentin mukaan hän tapasi myös sulhasensa Fateman kautta ja sulhanen lupasi naida Lindan, jos tämä liittyy Isisiin.

Irakin pääministerin Haider al-Abadi sanoi syyskuussa, että saksalaisteiniä voi yhä odottaa kuolemanrangaistus. Al-Abadin mukaan Wenzelin kohtalo ratkeaa Irakin oikeusjärjestelmän piirissä. Kuolemanrangaistus on pääministerin mukaan mahdollinen.

– Teinitkin ovat jossain määrin vastuussa teoistaan, etenkin jos kyseessä on viattomien tappamiseen liittyvä rikos, hän lausui.

Independentin mukaan Wenzel voi kuolemantuomionkin saadessaan joutua virumaan vankilassa pitkään, sillä Irakin lakien mukaan teloitus voidaan panna käytäntöön vasta, kun hän on täyttänyt 22. Jos hänet tuomittaisiin Saksassa, häntä odottaisi brittilehden mukaan korkeintaan 10 vuoden tuomio.

Jihadismitutkija Juha Saarinen arvioi heinäkuussa, että tyttöjä kalastellaan Isis-morsiamiksi myös Suomessa.

 

Teinitkin ovat jossain määrin vastuussa teoistaan, etenkin jos kyseessä on viattomien tappamiseen liittyvä rikos.

”Suurinta osaa huijattu Isisin häijyllä propagandalla”

Uutistoimisto Reuters kertoo Irakin viranomaisten ottaneen elokuun loppuun mennessä kiinni lisäksi 1 400 ulkomaista vaimoa ja lasta, joiden miesten ja isien epäillään olleen mukana järjestön toiminnassa.

Suurin osa heistä päätyi viranomaisten haltuun, kun Mosul vallattiin takaisin Isisiltä kesällä.

Suuri joukko taistelijoiden perheeksi uskottuja lapsia ja naisia elää ankeissa oloissa. Reutersin toimittajat kertovat nähneensä satoja naisia ja lapsia, jotka istuivat hyönteisiä kuhisevilla patjoilla teltoissa ilman ilmastointia. Viranomaisten mukaan heitä on 13 maasta.

Armeijan eversti Ahmed al-Taie sanoo kuitenkin, että heitä kohdellaan hyvin.

– He ovat kovien kylmäverisesti viattomia tappaneiden rikollisten perheitä. Kuulusteluissa kävi ilmi, että suurinta osaa heistä on huijattu Isisin häijyllä propagandalla, hän kertoi uutistoimistolle.

Lapsi sylissään istuva 27-vuotias ranskalaisnainen vahvistaa miehensä huijanneen hänet Isisin pariin.

– Olin synnyttänyt tämän tyttövauvan vain kolme kuukautta aiemmin. Hän sanoi, että menemme viikoksi Turkkiin lomalle.

Ei erikoiskohtelua

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee sanoo, että ulkomaalaiset Isisin jäsenet tai taistelijat eivät saa Irakissa erikoiskohtelua.

– Jos on jäänyt kiinni terrorismista Irakin maaperällä, heidät halutaan myös tuomita Irakin maaperällä.

Al-Taee kehottaa kiinnittämään huomiota kahteen asiaan ennen kuin voidaan arvioida, millaisia tuomioita ulkomaiset Isis-jäsenet voivat mahdollisesti saada. Ensimmäinen liittyy irakilaisten tuomioistuinten toimintaan.

– Täytyy lähteä siitä, toteutuuko oikeusturva. Tämä on ensimmäinen asia, mitä pitää pohtia, ennen kuin voidaan arvioida, millaisia tuomioita tulee, hän jatkaa ja muistuttaa, ettei terrorismilakien rikkomisesta tule aina kuolemantuomiota, vaan myös pitkät elinkautiset tuomiot ovat mahdollisia.

Perusoletus Irakissa on ollut se, että jos Isisiin kytköksissä oleva henkilö on saapunut maahan laittomasti tai otettu kiinni Isisin hallussa olleilta alueilta, hän on saapunut maahan terrorismihakuisesti. Al-Taeen mukaan tämä tarkoittaa oikeusturvan kannalta sitä, ettei henkilö siis välttämättä ole syytön, kunnes toisin todistetaan.

– Toinen asia, jota pitää pohtia on se, onko vierasmaalaisia mahdollisuus tuomita jonkun sopimuksen turvin heidän omien maidensa tuomioistuimissa. Se on asia, jota irakilaiset varmaan käyvät läpi yksittäisten maiden kanssa.


Al-Taee huomauttaa kuitenkin, etteivät maat välttämättä tahdo takaisin ainakaan henkilöitä, jotka ovat todistetusti olleet terrorijärjestön jäseniä, taistelleet järjestön riveissä ja syyllistyneet murhiin tai muihin rikoksiin.

Irakissa on myös armahduslaki, joka saattaa al-Taeen mukaan koskettaa myös saksalaista Linda Wenzeliä.

– Sen mukaan pelkästään liittyminen terrorijärjestöön ei tee ihmisestä rikollista, eli näille ihmisille annetaan oikeudellisen perusteen kautta oikeus siirtyä takaisin yhteiskuntaan, al-Taee kertoo.

– Oletettavasti Irakissa moni on liittynyt Isisiin pakosta, vain välttääkseen kuoleman. Heitä on, kuten Irakissa sanotaan, manipuloitu siihen järjestöön mukaan. Sellaisia ihmisiä armahdetaan.

Miten käy lasten?

Al-Taee sanoo, että Irakissa voi olla jopa Reutersin arviota enemmän Isis-taistelijoiksi epäiltyjen henkilöiden vaimoja ja lapsia.

– On puhuttu myös 1 400 venäjää äidinkielenään puhuvasta, eli luku voi olla todellisuudessa paljon suurempi, hän sanoo irakilaistutkijalta saatuihin tietoihin pohjaten.

Al-Taee uskoo kotimaiden tahtovan huolehtia erityisesti lapsista, jos heidän kansalaisuutensa saadaan selville. Hänen mukaansa kansalaisuus on hyvin todennäköisesti selvitettävissä, vaikka virallisia henkilöpapereita ei olisi.

– Isisillä on omia tietokantoja, joita irakilaiset ja amerikkalaiset ovat saaneet käsiinsä. Niin kauan kun lapset, jompikumpi vanhemmista, muut sukulaiset tai lähialueen ihmiset ovat elossa, jo kuulustelujen kautta saadaan aika paljon tietoja. Ei se ihan mahdoton tilanne ole.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko tässä historian kiusallisin moka Haluatko miljonääriksi? -ohjelmassa? Itsevarma lääkäri vastaa väärin heti ensimmäisessä kysymyksessä

 2. 2

  Lotossa yksi 6 + 1 -osuma – tämä rivi kupongissa varmistaa muhkean pankkitilin

 3. 3

  Joni, 22, liittyi seuranhakupalveluun – nyt salaperäinen ”sugar mama” maksaa hänelle miesten tapailusta: ”Se on ilmaista rahaa”

 4. 4

  Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle – näin ex-kulttuuriministerit kommentoivat ratkaisua

 5. 5

  Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

 6. 6

  Yhdennäköisyyttä? Ennennäkemätön selfie Kylie Jenneriltä: poseeraa suloisesti vain 7 viikon ikäisen Stormi-tyttärensä kanssa

 7. 7

  Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

 8. 8

  Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

 9. 9

  Myrkytetyn ex-vakoojan ystävä BBC:lle: Sergei Skripal anoi kirjeitse Vladimir Putinilta anteeksiantoa

 10. 10

  Ismo Lehkonen nosti esiin tekijän, joka päätti Jokerien KHL-kauden – venäläisvalmentajan peliliike puhutti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

 2. 2

  Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

 3. 3

  Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

 4. 4

  Kimi Räikköseltä loistava suoritus aika-ajoissa – Bottas täräytti seinään

 5. 5

  Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

 6. 6

  Amerikkalaisennuste: Kylmä sää jatkuu Suomessa jopa kesäkuuhun asti

 7. 7

  Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

 8. 8

  Onko tässä historian kiusallisin moka Haluatko miljonääriksi? -ohjelmassa? Itsevarma lääkäri vastaa väärin heti ensimmäisessä kysymyksessä

 9. 9

  Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

 10. 10

  Vettel ja Hamilton sanailivat – britti naureskeli Räikköselle, suomalaiselta jäätävä reaktio: ”Kimi juhlii muutenkin jatkuvasti!”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

 2. 2

  Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

 3. 3

  Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

 4. 4

  ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

 5. 5

  Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

 6. 6

  Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

 7. 7

  Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

 8. 8

  Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

 9. 9

  Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

 10. 10

  Kuvat voivat järkyttää: Hiustenvärjäys syövytti teinitytön päänahan kuolioon – tutun kampaajan virhe jätti pysyvän kaljun

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko tässä historian kiusallisin moka Haluatko miljonääriksi? -ohjelmassa? Itsevarma lääkäri vastaa väärin heti ensimmäisessä kysymyksessä

 2. 2

  Lotossa yksi 6 + 1 -osuma – tämä rivi kupongissa varmistaa muhkean pankkitilin

 3. 3

  Joni, 22, liittyi seuranhakupalveluun – nyt salaperäinen ”sugar mama” maksaa hänelle miesten tapailusta: ”Se on ilmaista rahaa”

 4. 4

  Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle – näin ex-kulttuuriministerit kommentoivat ratkaisua

 5. 5

  Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

 2. 2

  Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

 3. 3

  Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

 4. 4

  Kimi Räikköseltä loistava suoritus aika-ajoissa – Bottas täräytti seinään

 5. 5

  Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

 2. 2

  Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

 3. 3

  Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

 4. 4

  ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

 5. 5

  Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

 6. Näytä lisää