Rasmus, Asmo

Ulkomaat

Isis kukistuu Irakissa – miten käy järjestöön liitettyjen ulkomaalaisten? ”Moni liittynyt vain välttääkseen kuoleman”

Julkaistu:

Kuolemanrangaistus uhkaa esimerkiksi 16-vuotiasta saksalaista Isis-morsianta. Pelkästään Irakissa on 1 400 epäiltyjen Isis-taistelijoiden vaimoa ja lasta.
Irakissa tuomittiin syyskuussa hirtettäväksi venäläismies, joka taisteli äärijärjestö Isisin joukoissa Mosulissa. Telegraphin mukaan kysymyksessä on ensimmäinen ulkomaalaisen Isis-taistelijan Irakissa saama kuolemanrangaistus.

Mies sai syytteen terrorismiin liittyvien lakien rikkomisesta, josta rangaistus voi olla kuolemantuomio hirttämällä tai ampumalla.

Bagdadissa toimivan oikeusistuimen mukaan mies myönsi kuuluneensa jihadistiryhmään ja olleensa mukana Irakin turvallisuusjoukkoihin kohdistuvien terroritekojen toteuttamisessa vuodesta 2015.

Tapaus voi olla vasta ennakkotapaus, sillä Bagdadissa on vangittuna liuta muita ulkomaalaisia, jotka ovat taistelleet äärijärjestön riveissä. Tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon ulkomaisia Isisin riveissä on, ei ole. Telegraphin mukaan mukaan pelkästään Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton alueelta heitä on Irakissa ja Syyriassa noin 7 000.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Isis-morsian viruu tyrmässä

Euroopassa otsikoissa oli kesällä saksalaisen Linda Wenzelin tapaus. 16-vuotias Wenzel karkasi salaa kotoaan Saksasta viime vuonna ja liittyi Isisin riveihin.

Mosulista heinäkuussa kiinni otettu Wenzel odottaa nyt vangittuna kohtaloaan Bagdadissa. Löydettäessä Wenzel oli haavoittunut, huusi apua ja kantoi sylissään vauvaa. Hän toisteli haluavansa takaisin kotiin, Saksaan.

Wenzel värvättiin Isis-morsiameksi viime vuonna. Hän matkusti Syyriaan Turkin kautta tsetseeni-miehensä kanssa. Sulho kuoli Mosulin taisteluissa. Linda toimi irakilaislähteiden uutistoimisto AP:lle antamien tietojen mukaan Isisin poliisissa.

Viimeisimmän tiedon mukaan Wenzel on väittänyt, että hänet houkutteli kääntymään islamiin Fatema-niminen tyttö, jonka hän tapasi nettifoorumilla. Independentin mukaan hän tapasi myös sulhasensa Fateman kautta ja sulhanen lupasi naida Lindan, jos tämä liittyy Isisiin.

Irakin pääministerin Haider al-Abadi sanoi syyskuussa, että saksalaisteiniä voi yhä odottaa kuolemanrangaistus. Al-Abadin mukaan Wenzelin kohtalo ratkeaa Irakin oikeusjärjestelmän piirissä. Kuolemanrangaistus on pääministerin mukaan mahdollinen.

– Teinitkin ovat jossain määrin vastuussa teoistaan, etenkin jos kyseessä on viattomien tappamiseen liittyvä rikos, hän lausui.

Independentin mukaan Wenzel voi kuolemantuomionkin saadessaan joutua virumaan vankilassa pitkään, sillä Irakin lakien mukaan teloitus voidaan panna käytäntöön vasta, kun hän on täyttänyt 22. Jos hänet tuomittaisiin Saksassa, häntä odottaisi brittilehden mukaan korkeintaan 10 vuoden tuomio.

Jihadismitutkija Juha Saarinen arvioi heinäkuussa, että tyttöjä kalastellaan Isis-morsiamiksi myös Suomessa.

 

Teinitkin ovat jossain määrin vastuussa teoistaan, etenkin jos kyseessä on viattomien tappamiseen liittyvä rikos.

”Suurinta osaa huijattu Isisin häijyllä propagandalla”

Uutistoimisto Reuters kertoo Irakin viranomaisten ottaneen elokuun loppuun mennessä kiinni lisäksi 1 400 ulkomaista vaimoa ja lasta, joiden miesten ja isien epäillään olleen mukana järjestön toiminnassa.

Suurin osa heistä päätyi viranomaisten haltuun, kun Mosul vallattiin takaisin Isisiltä kesällä.

Suuri joukko taistelijoiden perheeksi uskottuja lapsia ja naisia elää ankeissa oloissa. Reutersin toimittajat kertovat nähneensä satoja naisia ja lapsia, jotka istuivat hyönteisiä kuhisevilla patjoilla teltoissa ilman ilmastointia. Viranomaisten mukaan heitä on 13 maasta.

Armeijan eversti Ahmed al-Taie sanoo kuitenkin, että heitä kohdellaan hyvin.

– He ovat kovien kylmäverisesti viattomia tappaneiden rikollisten perheitä. Kuulusteluissa kävi ilmi, että suurinta osaa heistä on huijattu Isisin häijyllä propagandalla, hän kertoi uutistoimistolle.

Lapsi sylissään istuva 27-vuotias ranskalaisnainen vahvistaa miehensä huijanneen hänet Isisin pariin.

– Olin synnyttänyt tämän tyttövauvan vain kolme kuukautta aiemmin. Hän sanoi, että menemme viikoksi Turkkiin lomalle.

Ei erikoiskohtelua

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee sanoo, että ulkomaalaiset Isisin jäsenet tai taistelijat eivät saa Irakissa erikoiskohtelua.

– Jos on jäänyt kiinni terrorismista Irakin maaperällä, heidät halutaan myös tuomita Irakin maaperällä.

Al-Taee kehottaa kiinnittämään huomiota kahteen asiaan ennen kuin voidaan arvioida, millaisia tuomioita ulkomaiset Isis-jäsenet voivat mahdollisesti saada. Ensimmäinen liittyy irakilaisten tuomioistuinten toimintaan.

– Täytyy lähteä siitä, toteutuuko oikeusturva. Tämä on ensimmäinen asia, mitä pitää pohtia, ennen kuin voidaan arvioida, millaisia tuomioita tulee, hän jatkaa ja muistuttaa, ettei terrorismilakien rikkomisesta tule aina kuolemantuomiota, vaan myös pitkät elinkautiset tuomiot ovat mahdollisia.

Perusoletus Irakissa on ollut se, että jos Isisiin kytköksissä oleva henkilö on saapunut maahan laittomasti tai otettu kiinni Isisin hallussa olleilta alueilta, hän on saapunut maahan terrorismihakuisesti. Al-Taeen mukaan tämä tarkoittaa oikeusturvan kannalta sitä, ettei henkilö siis välttämättä ole syytön, kunnes toisin todistetaan.

– Toinen asia, jota pitää pohtia on se, onko vierasmaalaisia mahdollisuus tuomita jonkun sopimuksen turvin heidän omien maidensa tuomioistuimissa. Se on asia, jota irakilaiset varmaan käyvät läpi yksittäisten maiden kanssa.


Al-Taee huomauttaa kuitenkin, etteivät maat välttämättä tahdo takaisin ainakaan henkilöitä, jotka ovat todistetusti olleet terrorijärjestön jäseniä, taistelleet järjestön riveissä ja syyllistyneet murhiin tai muihin rikoksiin.

Irakissa on myös armahduslaki, joka saattaa al-Taeen mukaan koskettaa myös saksalaista Linda Wenzeliä.

– Sen mukaan pelkästään liittyminen terrorijärjestöön ei tee ihmisestä rikollista, eli näille ihmisille annetaan oikeudellisen perusteen kautta oikeus siirtyä takaisin yhteiskuntaan, al-Taee kertoo.

– Oletettavasti Irakissa moni on liittynyt Isisiin pakosta, vain välttääkseen kuoleman. Heitä on, kuten Irakissa sanotaan, manipuloitu siihen järjestöön mukaan. Sellaisia ihmisiä armahdetaan.

Miten käy lasten?

Al-Taee sanoo, että Irakissa voi olla jopa Reutersin arviota enemmän Isis-taistelijoiksi epäiltyjen henkilöiden vaimoja ja lapsia.

– On puhuttu myös 1 400 venäjää äidinkielenään puhuvasta, eli luku voi olla todellisuudessa paljon suurempi, hän sanoo irakilaistutkijalta saatuihin tietoihin pohjaten.

Al-Taee uskoo kotimaiden tahtovan huolehtia erityisesti lapsista, jos heidän kansalaisuutensa saadaan selville. Hänen mukaansa kansalaisuus on hyvin todennäköisesti selvitettävissä, vaikka virallisia henkilöpapereita ei olisi.

– Isisillä on omia tietokantoja, joita irakilaiset ja amerikkalaiset ovat saaneet käsiinsä. Niin kauan kun lapset, jompikumpi vanhemmista, muut sukulaiset tai lähialueen ihmiset ovat elossa, jo kuulustelujen kautta saadaan aika paljon tietoja. Ei se ihan mahdoton tilanne ole.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

 2. 2

  Etelä-Suomeen jysähtää jopa kymmenen senttiä lunta – meteorologi: Sade alkaa torstaiyönä, ajokeli surkea

 3. 3

  Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille

 4. 4

  Nyt puhuu viljelijä 300 000 hanhen pellolta Elimäeltä – ”Kaikki eliöt kuuluvat samaan orkesteriin”

 5. 5

  Vanhempi konstaapeli ikuisti kauniin näyn Lapissa – ”Mikä salaisuus paljastuukaan ilmasta käsin!”

 6. 6

  Poliisi teki kuolinvuoteellaan yllättävän tunnustuksen – verinen rikosmysteeri voi ratketa yli 30 vuoden jälkeen Belgiassa

 7. 7

  Pelasimme peliä, josta internet puhuu – se on pelottava, koska se voi olla pian totta

 8. 8

  Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

 9. 9

  ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

 10. 10

  Tällainen oli Mika Myllylän ja perheen viimeinen juhannus vain pari viikkoa ennen suru-uutista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

 2. 2

  ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

 3. 3

  Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

 4. 4

  Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

 5. 5

  Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

 6. 6

  Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

 7. 7

  Jouni Hynynen koki hurjan muodonmuutoksen – ajoi päänsä kaljuksi: tunnistaisitko rokkaria?

 8. 8

  Max Verstappenilta kova syytös F1-tuomarille: ”Siellä on se yksi idiootti”

 9. 9

  Mies antoi 14-vuotiaalle kannabista ja harrasti tämän kanssa seksiä – ei tuomiota seksuaalisesta hyväksikäytöstä

 10. 10

  Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

 2. 2

  Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

 3. 3

  Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

 4. 4

  Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

 5. 5

  Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

 6. 6

  Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

 7. 7

  Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

 8. 8

  Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

 9. 9

  Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

 10. 10

  Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

 2. 2

  Etelä-Suomeen jysähtää jopa kymmenen senttiä lunta – meteorologi: Sade alkaa torstaiyönä, ajokeli surkea

 3. 3

  Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille

 4. 4

  Nyt puhuu viljelijä 300 000 hanhen pellolta Elimäeltä – ”Kaikki eliöt kuuluvat samaan orkesteriin”

 5. 5

  Vanhempi konstaapeli ikuisti kauniin näyn Lapissa – ”Mikä salaisuus paljastuukaan ilmasta käsin!”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

 2. 2

  ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

 3. 3

  Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

 4. 4

  Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

 5. 5

  Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

 2. 2

  Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

 3. 3

  Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

 4. 4

  Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

 5. 5

  Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

 6. Näytä lisää