Ulkomaat

Video: 65 000 kansallismielistä marssi Barcelonan kaduilla Espanjan kansallispäivänä

Julkaistu:

Espanja
Yhtenäisen Espanjan kannattajat kokoontuivat maan kansallispäivänä kaduille Madridissa ja Barcelonassa.
Kansallismieliset ovat osoittaneet mieltään Espanjan kansallispäivänä ainakin Madridissa ja Barcelonassa. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy antoi keskiviikkona Katalonialle viisi päivää aikaa kertoa, onko se julistautunut itsenäiseksi. Rajoy sanoi lisäksi, että demokraattinen Espanja joutuu nyt kohtaamaan vakavimman uhkansa 40 vuoteen.
  • IS seurasi torstaina Espanjan kansallispäivän mielenosoituksia Barcelonassa. Tunnelmia Barcelonan kaduilta voit katsoa yllä olevalta videolta.
Vastauksesta riippuu, jäädytetäänkö Katalonian autonomia. Rajoy on luvannut tehdä kaikkensa estääkseen Katalonian itsenäistymisaikeet. Espanjan hallitus ilmoitti eilen ottavansa alueen haltuunsa, jos itsenäistymisprosessi etenee.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont allekirjoitti toissa päivänä itsenäisyysjulistuksen, mutta se oli Katalonian aluehallinnon mukaan pelkästään symbolinen. Kysymys jakaa myös Katalonian asukkaita, vaikka itsenäisyyden kannattajat voittivat selvästi kiistellyn kansanäänestyksen lokakuun alussa. Äänestysprosentti oli kuitenkin ainoastaan noin 43.

Espanjan pääministeri Rajoy sekä kuningas Felipe ja muu kuninkaallinen perhe osallistuivat tänään perinteiseen sotilasparaatiin Madridissa, missä maan yhtenäisyyden kannattajien Espanjan liput koristavat parvekkeita ja ikkunoita.


Yhtenäisyyden kannattajat osoittivat mieltään myös Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa. Espanjalaislehti El Mundon mukaan kaduilla oli 65 000 mielenosoittajaa. Se on uutistoimisto Reutersin mukaan kymmenen kertaa enemmän kuin viime vuonna Espanjan kansallispäivänä, mutta silti vain viidennes siitä väkijoukosta, joka marssi Barcelonan kaduilla viime viikonloppuna kutsuen itseään ”hiljaiseksi enemmistöksi”, joka vastusti Katalonian itsenäistymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen demokraatti, olen katalaani, olen espanjalainen ja olen eurooppalainen, totesi Reutersin Barcelonassa haastattelema Genoveva Cabrera, 63.


IS tapasi kymmenen kilometrin päässä Barcelonasta sijaitsevan Bandelonan kaupungin asukkaita. Voi lukea heidän mietteitään Katalonian kriisistä tästä.