Ulkomaat

Yhdysvallat lähtee Unescosta

Julkaistu: , Päivitetty:

Reutersin mukaan Yhdysvallat vetäytyy järjestöstä 31. joulukuuta.
Uutistoimisto Reuters kertoo, että Yhdysvallat ilmoitti torstaina aikovansa vetäytyä Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescosta kuluvan vuoden lopussa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan päätöksen taustalla on Israelin vastainen ilmapiiri. Ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert ilmoitti Washingtonista käsin, että Yhdysvallat aikoo perustaa ”tarkkailevan lähetystön” korvatakseen poissaolonsa Unescossa, jonka päämaja on Pariisissa.

Unescon johdosta on kerrottu, ettei järjestö ole saanut Yhdysvalloilta virallista ilmoitusta asiasta.

Järjestöstä kommentoitiin kuitenkin Reutersille, että Yhdysvaltain päätös on menetys ”YK-perheelle”. Unescon johtaja Irina Bokova ilmaisi lausunnossaan olevansa ”syvästi pahoillaan” Yhdysvaltojen tekemästä päätöksestä vetäytyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat ilmoitti torstaina jättävänsä Unescon, koska järjestön toiminta on ollut Israelin vastaista.

Tämänkertainen kauna Unescoa kohtaan juontaa juurensa aina vuoteen 2011, jolloin järjestö myönsi Palestiinalle järjestön täysjäsenyyden Israelin vastustuksesta huolimatta. Yhdysvaltojen mukaan Palestiinan valtio voidaan tunnustaa vasta osana laajempaa Lähi-idän rauhansopimusta. Yhdysvallat rankaisi Unescoa silloin lakkauttamalla sen rahoituksen.

– Tätä päätöstä ei tehty kevyin perustein. Se kuvastaa huolta Unescon kasvavasta velasta, järjestön kyvystä uudistua ja Unescon toistuvasta Israelin vastaisuudesta, perusteli ulkoministeriön edustaja Heather Nauert.

Israel ilmoitti seuraavansa Yhdysvaltoja ja jättävänsä myös Unescon jäsenyyden.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pahoitteli Twitterissä Yhdysvaltojen päätöstä.

– Erittäin huono uutinen. Yhä epävarmemmassa maailmassa tarvitaan eri maiden yhteistyötä, ei sen kuoppaamista, Orpo totesi.

Kyseessä on jo toinen kerta kun Yhdysvallat eroaa Unescosta. Viimeksi maa jätti järjestön presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1984 suuttuneena silloiselle pääjohtaja Amadou Mahtar M’Bowille. Myös Britannia ja Singapore erosivat.

Tuolloin riita repesi Unescon yrityksistä luoda uusi kansainvälinen tiedonvälitysjärjestelmä, jonka piti muun muassa kohdella kehitysmaita oikeudenmukaisemmin. Yhdysvallat ja monet muut länsimaat näkivät suunnitelmissa yrityksen rajata lehdistön vapautta. Lisäksi Yhdysvallat syytti järjestöä amerikkalaisvastaisuudesta sekä korruptiosta.

Yhdysvallat palasi Unescon jäseneksi vuonna 2003. Britannia palasi jo 1997, Singapore 2002.