Ulkomaat

Sveitsin viemäreistä löytyi yli miljoonan arvosta jalo­metallia – tutkijat: kullan­huuhdonta kannattaisi

Julkaistu:

Tutkijoiden mukaan kullanhuuhdonta viemäreistä voisi olla paikoin jopa kannattavaa toimintaa.
Tutkijat ovat tehneet yllättävän kultalöydön Sveitsissä maan viemäri- ja vedenpuhdistuslaitoksilta. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan maan viemäriverkon läpi kulkee reilut 43 kiloa kultaa vuosittain.

Tutkimus tehtiin Eawagin vesistötutkimusinstituutin toimesta.

Tämän hetkisen kullan markkina-arvon perusteella viemärissä uiskentelee siis vuosittain kultaa reilun 1,6 miljoonan euron edestä.

Suurimman osan kullasta uskotaan olevan peräisin pienistä hileistä, jotka päätyvät viemäreihin maan kuuluisista kello- sekä kultapajoista. Tutkimuksen mukaan tietyillä paikoin kultaa oli viemäristössä enemmän kuin muualla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinkin maan eteläosissa tutkijoiden mukaan kullan määrä jätevedessä on niin suurta, että sen kerääminen talteen voisi olla kannattavaa.

– Kultahileiden määrä jäteveden seassa on paikoin niin korkea, että sen kerääminen voisi olla järkevää, tutkijat kirjoittivat raporttiinsa.

Kallisarvoinen kulta ei kuitenkaan ole ainoa arvometalli joka maan viemäriverkostossa liikkuu. Samassa tutkimuksessa tutkijat löysivät suuria määriä hopeaa sekä erilaisia kallisarvoisia teknologia-alalla käytettyjä mineraaleja viemäreistä.

Hopeaa arvioidaan huuhdottavan viemäreissä vuosittain liki 3 000 kiloa, joka vastaisi nykyhinnalla noin 1,5 miljoonaa euroa.

Arvometallien ja mineraalien lisäksi viemäristössä on kulkenut muitakin rikkauksia. Syyskuussa viranomaiset käynnistivät tutkimukset selvittääkseen miksi kaksi espanjalaisnaista huuhtoivat viemäristä alas 100  000 euroa Genevessä.

Palasiksi leikattuja 500 euron seteleitä löydettiin useista eri vessanpöntöistä pankissa sekä kolmessa sen läheisessä ravintolassa. Naisten uskotaan yrittäneen hävittää laitonta rahaa.