Ulkomaat

Katalonialainen Maria, 87, pelkää historian toistuvan: ”Olin kuusivuotias, kun sisällissota alkoi”

Julkaistu:

Espanjan kriisi
Kahtia jakautunut Katalonia pelkää tulevaa. Ilta-Sanomat haastatteli ihmisiä kriisistä Barcelonan esikaupunkialueella.
Espanjan ja Katalonian välille syntynyt juopa jakaa Barcelonan esikaupunkia, jonka toisen puolen parvekkeilla liehuvat Katalonian ja toisella Espanjan liput.

Kapealla kujalla Badalonan kaupungin keskustan liepeillä parvekkeet on verhottu Katalonian lippuihin. Katalonian lippujen lisäksi parvekkeilta roikkuu banderolleja, joissa lukee vain ”Sí”, joka merkitsee kyllä ja kertoo, että näissä kodeissa on äänestetty Katalonian itsenäisyyden puolesta.
  • Katso jutun lopun aikajanasta, miten Katalonian kriisi on edennyt.
Kujalle antavasta ovesta kadulle kurkistaa Maria Muñoz, 87, joka on asunut koko ikänsä täällä noin kymmenen kilometrin päässä Barcelonasta sijaitsevassa kaupungissa. Hän on vakaasti maakunnan itsenäisyyden kannalla.

– Minulla on tästä kriisistä ristiriitainen olo, koska olen jo kokenut yhden sodan, enkä halua nähdä toista. Olin kuusivuotias, kun Espanjan sisällissota alkoi ja muistan niitä aikoja päivittäin, sanoo Muñoz silmät liikutuksesta kosteina.


Rouvan mielestä Espanja on polkenut katalaanien oikeuksia sisällissodasta lähtien. Francisco Francon diktatuurissa katalaanit eivät saaneet käyttää omaa kieltään, Muñoz muistuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Taistelemme itsenäisyyden puolesta, jotta sellaista ei tapahtuisi enää koskaan. Silti minua pelottaa. Toivon, että muut maat tarjoavat tällä kertaa auttavaa kättään, Muñoz sanoo.

Itsenäisyys repii perheitä

Antonio Martinez, 69, asuu toisella puolella kaupunkia. Hän haluaa näyttää, että näissä kortteleissa parvekkeilla liehuu Espanjan lippu. Sellainen on myös Martinezin parvekkeella. Noin 30 vuotta sitten Andalusiasta Kataloniaan muuttanut eläkeläismies osallistui viime viikonloppuna suurmielenosoitukseen Espanjan yhtenäisyyden puolesta.

– Toinen poikani on poliisi ja myös miniäni on poliisi. Olen viihtynyt täällä hyvin, mutta vastustan lujasti Katalonian itsenäisyyttä. Lapseni ovat syntyneet täällä ja ovat katalaaneja, eivätkä hekään ole itsenäisyysmielisiä.

Mies on huolissaan siitä, että monissa perheissä erimielisyydet itsenäisyyskysymyksestä ovat johtaneet repiviin riitoihin ja jopa avioeroihin.

– Omassa perheessäni miniäni työskentelee Katalonian omassa poliisissa (Mossos d’Esquadra), ja kun kerron mielipiteeni, hän suuttuu.

Martinezin mukaan itsenäisyysäänestyksessä moni äänesti kaksi tai jopa kolmekin kertaa.

– Äänestys ei ollut laillinen, eikä siellä tarkistettu henkilötodistusta, eikä mitään. Siksi en itse äänestänyt. Vaimoni kävi äänestämässä, mutta hän äänesti itsenäisyyttä vastaan.

”Itsenäisyyttä ajavat ovat äänekäs vähemmistö”

Martinezin mukaan Badalonan kaupungin keskustassa kaikki kannattavat itsenäisyyttä. Rauhallisena arkipäivänä lähes jokainen kadunkulkija haluaa kertoa kantansa asiaan. Niin myös demokratiaa vaativien seinämaalausten ohi rientävä Valle Castillo, 47.

– Poliitikot haluavat vain harhauttaa ihmisten huomion pois heidän korruptoituneisuudestaan. He ovat saaneet aikaan vain juopaa tavallisten katalaanien väliin. Kaikki on ollut hyvin tähän asti, mutta nyt tilanne on vaikea. Se vaikuttaa jo Katalonian talouteen, kun yritykset ja työpaikat lähtevät, Castillo suree.

Kampaajana työskentelevä nainen kertoo, ettei yleensä sano ääneen, että haluaa Katalonian pysyvän osana Espanjaa. Hän uskoo, että itsenäisyyttä ajavat kuuluvat äänekkääseen vähemmistöön, josta osa ei hyväksy muita mielipiteitä.

– Nyt puhun asiasta sinulle, mutten koskaan keskustele tästä toisten katalaanien kanssa. On paljon meitä, jotka haluavat vain rauhaa.

Espanja lietsoi itsenäistymistahtoa

Kaupungintalon viereisellä aukiolla on telttamielenosoitus, joka vaatii asuntoja osattomille. Viereisellä penkillä Marta Roelas näpyttää iPadiaan. Yrittäjänä pitkää päivää tekevä Roelas on turhautunut Katalonian tilanteeseen. Hän kertoo, että Espanjan nykyhallitus on tehnyt hänestä itsenäisyysmielisen. Puolitoista viikkoa sitten hallitus yritti voimakeinoin estää Katalonian itsenäisyysäänestyksen.

– Jos he olisivat antaneet meidän äänestää, olen varma, että ei-äänet olisivat voittaneet. Mutta tunnen monia, jotka eivät aikoneet äänestää, mutta menivät äänestämään poliisin toimien vuoksi.

Hän on pettynyt siihen, ettei Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont julistanut Kataloniaa tiistaina itsenäiseksi.

– Itse olisin julistanut itsenäisyyden tuli mikä tuli. Nyt herra Rajoy [Espanjan pääministeri Mariano Rajoy] haluaa viedä meiltä kaiken. Kaiken sen, minkä olemme ansainneet kovalla työllä. Jollei Euroopan unioni puutu tähän, Rajoy ei tule taittamaan tikkuakaan. Mielestäni Rajoyn pitäisi erota.

”En ikinä uskonut näkeväni niin karmeaa väkivaltaa”

Leikkipuistossa poikaansa vahtii paljasjalkainen badanolalainen Laia Soler Carillas. Nuori äiti tunnustautuu vakaaksi itsenäisyyden kannattajaksi. Hän pitää Espanjaa sen viimeaikaisten toimien vuoksi diktatuurina.

– Halusimme järjestää äänestyksen ja tietää, mitä mieltä Katalonian kansa on. Heidän mielestä äänestyksellä ei ollut mitään arvoa, mutta he antoivat sille niin suuren painon, että sortuivat väkivaltaan.

Äiti sanoo, että myös hänen 2,5-vuotias poikansa Unai on hämmentynyt poliisin väkivaltaisista toimista ja ihmetellyt rajuja uutiskuvia.

– Yli 40 vuoteen täällä ei ole ollut niin paljon väkivaltaa kuin sinä sunnuntaina. Osasin odottaa jotakin, mutten ikinä uskonut näkeväni niin karmeaa väkivaltaa. Yhdeltä tytöltä murrettiin koko käsi sormi kerrallaan, ihmisiä tönittiin portaita pitkin alas ja vanhuksia hakattiin. Mutta sitä ei näytetty Espanjan televisiossa.

Soler Carillas sanoo ajavansa itsenäisyyttä, koska ei ole koskaan tuntenut itseään espanjalaiseksi. Hänen mielestään espanjalaiset ja katalaanit ovat hyvin erilaisia.

– Me katalaanit olemme paljon enemmän eurooppalaisia. Erilaisuutemme vuoksi Espanja ei ole koskaan hyväksynyt meitä. He eivät halua, että lähdemme vain siksi, että olemme hyvin rikkaita. Mutta jos olisimme yhtä köyhiä kuin Extremadurassa (itsehallintoalue Länsi-Espanjassa), he olisivat myöntyneet mukisematta vaatimuksiimme.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt