Soini kannusti Serbiaa hakemaan Euroopan unioniin – Venäjä voi nikotella

Timo Soini ja Margot Wallström toimivat ensimmäisellä yhteisellä edustusmatkallaan inspiraationa Länsi-Balkanille.

Timo Soini tapaa Margot Wallströmiä kerran viikossa. Kuva Helsingistä maaliskuulta.

11.10.2017 9:39

Serbian hallitustalon synkillä käytävillä leijui pinttynyt tupakanhaju, mutta sisällä lehdistötilassa julistettiin naapurisovun ilosanomaa. Sen viestiä toivat Belgradiin ensimmäisellä yhteisvierailullaan olleet Suomen ja Ruotsin ulkoministerit Timo Soini ja Margot Wallström.

– Vieraamme ovat täällä yhteisellä matkalla. Se on osoitus siitä, että naapurimailla voi olla oikein hyvät välit toisiinsa. Meidän ­alueellamme se ei ole niin helppoa, Serbian ulkoministeri Ivica Dacic sanoi.

Dacic on Soinille tuttu mies jo ulkoministerikauden alusta. Soini oli ehtinyt olla pari viikkoa Suomen ulkoministeri, kun Dacicilta tuli soitto.

 Jos kriteerit täyttyvät, olette tervetulleita Euroopan unioniin.

Suomi oli kieltänyt EU:n pakotelistalla olevien venäläispoliitikoiden saapumisen Etyjin juhlakokoukseen Helsinkiin, eikä ratkaisu miellyttänyt puheenjohtajavuorossa ollutta Dacicia.

Asia selvitettiin ja Belgradissa Soini ja Dacic olivat kuin hyvät ystävät. Soini onnitteli Dacicia ja Serbiaa puheenvuoronsa aluksi jalkapallon MM-kisoihin pääsystä.

– Olen siitä kateellinen, Soini sanoi.

Soini kannusti Serbiaa kohti EU:ia

Varsinaisesti Soini halusi rohkaista Serbiaa kohti mahdollista EU-jäsenyyttä.

– Jos kriteerit täyttyvät, olette tervetulleita Euroopan unioniin. Tie ei tule olemaan helppo, mutta tällä seudulla on dramaattinen historia, ja haluamme rohkaista teitä vakauteen ja yhteistyöhön, Soini kannusti.

Serbian mahdollinen EU-jäsenyys ei välttämättä olisi Venäjälle läpihuutojuttu. Serbia tasapainoileekin ulkopolitiikassaan idän ja lännen välissä. Venäjän intressit alueella ovat vahvat ja ne olivat olleet esillä myös ulkoministerien tapaamisissa.

Soinin mukaan tarjolla oli kaikkinensa suoraa puhetta alueen tilanteesta. Suora puhe on myös ystävyyden peruspilari. Siitä Suomi ja Ruotsi ovat Soinin mukaan mallimaita.

– Hyvät ystävät voivat puhua kaikesta hyvin suoraan, ilman että kukaan loukkaantuu, hän painotti.

”Kaunotar ja hirviö” etsivät pitkään yhteistä matkakohdetta

Soini tapaa Wallströmiä vähintään kerran viikossa. Hänellä on tapana kuvata heitä Disney-klassikon mukaisesti sanaparilla Beauty & the Beast (suom. kaunotar ja hirviö).

Ruotsin ja Suomen ulkoministerit Margot Wallström (vas.) ja Timo Soini yhteismatkalla Serbiassa. Serbian ulkoministeri Ivan Dacic isännöi.

Yhteinen matka oli myös Wallströmin mieleen.

– Pidämme yhdessä matkustamisesta. Se antaa mahdollisuuden toimia esimerkkinä ja inspiraationa, Wallström painotti Belgradin-tiedotustilaisuudessa.

Soini ja Wallström etsivät pitkään sopivaa yhteistä matkakohdetta. Lopulta he tarttuivat Makedonian ulkoministerin Nikola Dimitrovin ehdotukseen.

Ulkoministerien ensimmäinen yhteinen vierailu alkoi maanantaiaamuna Makedoniasta. Vuoristomaisema ylhäältä lentokoneesta oli tehnyt molempiin vahvan vaikutukset.

– Todella kaunis maa, nämä vuoret, Soini ihasteli Dimitroville Skopjen auringonpaisteessa.

Länsi-Balkanilla voi olla ”eurooppalainen tulevaisuus”

Soinin mukaan hänen ja Wallströmin yhteismatka herätti isännissä paljon tunteita.

– Molemmissa maissa oltiin otettuja siitä, että tulimme tänne yhdessä. Se ei ole ihan jokapäiväistä.

Soini ja Wallström loivat myös Makedonialle toivoa EU:n laajentumisesta.

– Uskomme siihen, että Länsi-Balkanin mailla voi olla eurooppalainen tulevaisuus, Wallström sanoi.

Wallström rohkaisi Makedoniaa jatkamaa tarvittavia uudistuksia demokratia- ja oikeusvaltiokehityksessä, sanavapaudessa ja erityisesti korruptiossa.

Soinille oli matkan jälkeen päällimmäisenä mielessä sympatia pieniä maita kohtaan.

– Että niilläkin on kansainvälisessä työnjaossa merkitystä. Isoa asia on se, että jokaisen kansakunnan pitäisi saada itse valita oma tiensä vailla mitään painostusta.

Soini kannustikin tiedotustilaisuudessa Makedoniaa nousemaan täyteen potentiaaliinsa ja tavoittelemaan unelmiaan.

– On olemassa sanonta: jos haaveesi eivät pelota sinua, ne eivät ole riittävän suuria, Makedonian ulkoministeri Dimitrov vastasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?