Julki vuodettu nauha: Venäjän lähettiläs lupasi ”kirjoittaa Moskovaan” ja auttaa venäläismielisen median levittämistä Eurooppaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Julki vuodettu nauha: Venäjän lähettiläs lupasi ”kirjoittaa Moskovaan” ja auttaa venäläismielisen median levittämistä Eurooppaan

Pavel Kuznetsovin slovakialaiselle Zem & Vek -lehdelle toukokuussa 2014 antama haastattelu vuoti nettiin kesällä 2015 alkuperäisen haastattelunauhan muodossa.

Julkaistu: 8.10.2017 16:48

Venäjän uusi Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov tuki Slovakiassa ollessaan venäläismielisen salaliittoteorialehden laajenemishaluja.

Venäjän tuore Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov työskenteli aiemmin maansa Slovakian-lähettiläänä vuosina 2010-2014. Hieman ennen Bratislavan-pestinsä päättymistä hän antoi haastattelun slovakialaiselle Zem & Vek -lehdelle (Maa ja Aika), jota kuvaillaan avoimen venäläismyönteiseksi ja länsivastaiseksi salaliittoteoriajulkaisuksi. Lehti julkaisee Venäjän virallisten kantojen lisäksi esimerkiksi homo- ja juutalaisvastaista materiaalia.

Todellinen kohu haastattelusta nousi Slovakiassa kuitenkin vasta kesällä 2015, kun Kuznetsovin haastattelun editoimaton haastattelunauha vuodettiin nettiin. Venäjän ja Euroopan äärioikeiston yhteyksiä selvitellyt tutkija Anton Shehovtsov kirjoittaa paljastuneesta nauhasta uudessa kirjassaan Russia and the Western Far Right: Tango Noir (Routledge).

Julki vuodetulla nauhalla Kuznetsov puhuu itse venäjää ja häntä haastattelevat slovakialaistoimittajat puhuvat enimmäkseen omalla äidinkielellään. Nauha löytyy netistä edelleenkin, ja myös IS on kuunnellut sen. Välillä miehet panevat tupakaksi ja naureskelevat sille, kuinka polttavat amerikkalaisia savukkeita.

Pääosa nauhasta täsmää Zem & Vekin kesäkuussa 2014 julkaiseman artikkelin kanssa. Sen lisäksi alkuperäisellä nauhalla on kuitenkin muutamia olennaisia kohtia, jotka oli jostain syystä jätetty pois alkujaan julkaistusta jutusta.

Yksi mielenkiintoinen osio vuodetussa nauhassa liittyy Kuznetsovin haluun tukea Zem & Vekin toimitusta, jonka johtohahmot Tibor Eliot Rostás ja Dušan Budzák kertovat suurlähettiläälle halustaan laajentaa mediabisnestään ja kyselevät, voisivatko he saada jonkinlaista tukea projektilleen Venäjältä.

Kuznetsov vastaa nauhalla olevansa valmis auttamaan, jotta slovakialaistoimittajat saisivat Moskovassa yhteyden ”ihmisiin, jotka hoitavat näitä asioita”. Kuznetsovin mukaan Moskovassa ei kuitenkaan ole vielä (toukokuussa 2014) konkreettisia suunnitelmia ja budjetteja sen suhteen, miten eri maihin suuntautuvan mediatuen kanssa toimittaisiin, mutta ”asiaa on mietitty vakavasti”.

Kuznetsovin mukaan ulkomaille suunnatun Russia Today -mediaryppään (nykyisin RT) luominen oli ensimmäinen askel Venäjän oman näkökannan levittämiseksi maailmalle, mutta Moskovassa tiedostetaan nyt hyvin, että seuraavaksi pitää suuntautua vielä tarkemmin joihinkin yksittäisiin maihin.

– Olen valmis kirjoittamaan Moskovaan niille ihmisille, jotka hoitavat näitä yhteistyöasioita, jotta teidän radionne tai lehtenne voisi luoda kontakteja asiaankuuluviin organisaatioihin Venäjällä. Teen sen oikein mielelläni, Kuznetsov sanoo nauhalla.

Tämän jälkeen hän pyytää slovakialaistoimittajia tekemään kirjeen, jossa he yksilöivät tarkemmin, millaista apua he haluaisivat saada projektiinsa esimerkiksi venäläisiltä mediayhtiöiltä.

Kun Kuznetsovin pesti päättyi Slovakiassa 2014, Zem & Vek -lehti solmi suhteet myös uuteen Venäjän suurlähettilääseen Aleksei Fedotoviin.

Tutkija Anton Shehovtsovin tietojen mukaan Fedotov tutustutti Rostásin ja Budzákin Armen Oganesjaniin, joka päätoimittaa Venäjän ulkoministeriöön kytköksissä olevaa Mezhdunarodnaja zhizn -lehteä (Kansainvälinen elämä). Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on lehden johtokunnassa ja Oganesjan on lisäksi Lavrovin palkaton neuvonantaja.

Shehovtsovin tietojen mukaan Rostás ja Budzák kävivät kesällä 2015 vierailulla Moskovassa, jossa he esittelivät Oganesjanille ja valitulle kuulijajoukolle ideansa uudesta mediayhtiöstä. Heillä oli aikeenaan perustaa TV- ja radioasemia sekä sanomalehtiä ja verkkolehtiä, joiden tarkoituksena olisi toimia vastapainona ”Yhdysvaltain rahoittamia ja Naton intressejä” ajaville länsimedioille.

Raportti tapaamisesta julkaistiin myös Venäjän kansainvälisten asioiden neuvoston sivuilla, mutta nyttemmin raportti näyttää poistetun.

Kommunistien kansanedustaja Vasili Lihatshov kannatti slovakialaistoimittajien ideaa ja tiedusteli heiltä muun muassa sitä, kuinka paljon aikaa he tarvitsisivat mediayhtiönsä kasvattamiseksi niin, että sillä olisi merkitystä koko Euroopan mittakaavassa.

– Meidän täytyy taistella Euroopan yleisestä mielipiteestä ja mielentilasta. Siinä me olemme käytännönläheisiä liittolaisia teidän kanssanne, Lihatshov sanoi Zem & Vekin toimittajille.

Shehovtsovin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakaan Zem & Vekin esittelemää ideaa ei ole vielä pantu toteen, vaikka kyseisestä tapaamisesta on jo reilut pari vuotta.

Kuznetsovin vuodettu haastattelunauha on kuitenkin yksi konkreettinen todiste siitä, kuinka aktiivisesti Venäjä pyrkii nyt tulemaan Euroopan mediamarkkinoille omalla tarinallaan.

Vuodetulla nauhalla kuuluu lisäksi muun muassa, kuinka Kuznetsov pahoittelee sitä, että Venäjä ei jatkanut Neuvostoliiton harjoittamaa muiden maiden sisäisiin asioihin puuttumisen perinnettä ja rahallista apua eri maiden liittolaispuolueille.

Kuznetsov esittääkin ennustuksen, jonka mukaan Venäjä tulee lähivuosina palaamaan takaisin ”aktiivisempaan tukeen” niille muiden maiden poliittisille voimille ja tiedotusvälineille, jotka ovat valmiit yhteistyöhön Venäjän kanssa. Hän myös antaa ymmärtää, että uusi aktiivinen tuki tulisi olemaan ”muutakin kuin poliittisen tason” tukea.

Kuznetsovin ajatuksista voi lukea lisää tästä ja tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?