Nobel-voittaja: Aika kieltää ydinaseet on nyt - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nobel-voittaja: Aika kieltää ydinaseet on nyt

ICANin johtaja sanoo, että Donald Trumpin presidenttiys suuntaa valokeilan ydinaseriskeihin.

6.10.2017 16:09

Nobelin rauhanpalkinnon tänä vuonna voittanut ICAN-kampanja sanoo, että nyt on aika kieltää ydinaseet. ICAN ilmaisee lausunnossaan huolensa jännitteistä maailmalla, jotka voivat johtaa "sanoinkuvaamattomiin kauhuihin".

ICANin johtaja Beatrice Fihn lisää, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi suuntaa valokeilan ydinaseiden riskeihin.

– Trumpin valinta on saanut monet tuntemaan olonsa epämukavaksi. Fakta on, että hän voi antaa yksin luvan ydinaseiden käyttämiseen, Fihn arvioi.

ICAN kutsuu Nobelin rauhanpalkintoa suureksi kunniaksi. Palkinto oli järjestön mukaan kunnianosoitus myös Hiroshiman ja Nagasakin kaupungeille, joihin Yhdysvallat pudotti ydinpommit toisen maailmansodan lopulla.

ICANin mukaan rauhanpalkinto on lisäksi kiitos miljoonien kampanjoijien ja huolestuneiden kansalaisten väsymättömästä protestoinnista, joka on jatkunut jo atomiajan alusta lähtien.

Genevessä pääpaikkaansa pitävä ICAN myös ryöpytti lausunnossaan maita, jotka tarrautuvat ydinaseisiinsa turvallisuuden nimissä.

– Eräiden hallitusten uskomus, että ydinaseet ovat laillinen ja merkittävä turvallisuuden tae, on sekä harhaanjohtava että vaarallinen. Se edistää aseiden leviämistä ja sabotoi aseistariisuntaa, järjestö linjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?