Kohuttu Trump-muistio nousi jälleen otsikoihin: Venäjä-kytkyjä selvittävät tutkijat tapasivat brittiagentin kesällä

Julkaistu:

Yhdysvallat
CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvaltain tiedusteluelimet suhtautuvat tammikuussa julkisuuteen tulleeseen, kuohuttavia tietoja sisältävään raporttiin aiemmin kerrottua vakavammin.
Maailmalla uutisoitiin tammikuussa entisen brittiagentin Christopher Steelen koostamasta muistiosta, jossa esitettiin kuohuttavia väitteitä sittemmin Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaneen Donald Trumpin Venäjä-yhteyksistä ja toiminnasta Venäjällä. Tuolloin kerrottiin, että kohutussa muistiossa olleista tiedoista vain pieni osa oli kyetty vahvistamaan.

Viime päivinä muistio on jälleen noussut otsikoihin. Keskiviikkona Reuters kertoi, että sen lähteiden mukaan siitä on tullut osa Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä selvittävää, erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamaa tutkintaa.

Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä perkaa parhaillaan myös senaatin tutkintakomitea, jonka niin ikään kerrotaan olevan kiinnostunut muistion väitteiden paikkansapitävyydestä. Komitean johtaja Richard Burr kertoi Reutersin mukaan, että komitea on yrittänyt useita kertoja olla yhteydessä Steeleen ja pyrkinyt tapaamaan häntä, joskin tuloksetta.

– Komitea ei voi päättää muistion uskottavuutta ennen kuin se tietää joitakin asioita, kuten sen, kuka maksoi muistion koostamisesta ja ketkä olivat sen lähteinä ja lähteiden lähteinä, Burr sanoi.

Perjantaina CNN uutisoi, että Muellerin tutkijat tapasivat Steelen kesällä. Kanavan tietojen mukaan FBI ja Yhdysvaltain tiedusteluelimet ovat suhtautuneet muistioon aiempaa kerrottua vakavammin.

Erityisesti CIA:n ja FBI:n kerrotaan ottaneen muistion niin vakavasti, että ne jättivät sen pois aiemmin julkaistusta, Venäjän vaaleihin sekaantumista käsittelevästä raportista. Näin ne välttyivät paljastamasta sitä, mitkä osat muistiosta on saatu vahvistettua ja mitkä ei.

Muistion rahoittajina sekä republikaanit että demokraatit

Trump ja hänen lähipiirinsä ovat tammikuusta asti toistuvasti väittäneet, että Steelen koostama muistio on täyttä fiktiota. Aiemmin tänä vuonna julkaisemissaan twiiteissä Trump kutsui Steeleä muun muassa ”epäonnistuneeksi vakoojaksi”, joka on luottanut ”saastaisten poliittisten toimijoiden täysin keksittyihin faktoihin”.

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö pitää vahvistettuna sitä, että Venäjä kävi vaalien aikaan kampanjaa, jolla se pyrki vaikuttamaan niiden lopputulokseen Trumpin hyväksi. Venäjä on kiistänyt kaikenlaisen sekaantumisen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Steelen muistio on itse asiassa kokoelma muistioita, joiden taustalla oli alun perin tarkoitus kerätä tietoa poliittisesta oppositiosta, mikä on tavallinen käytäntö Yhdysvaltain vaaleissa. Steelen pestasi tietojen keruuseen kesällä 2016 washingtonilainen yritys, joka teki jo valmiiksi niin sanottua oppositiotutkintaa Trumpista.

Tietojen keruuta rahoittivat alun perin Trumpia vastustavat republikaanit, mutta Trumpin noustua vakavasti otettavaksi ehdokkaaksi myös demokraatit alkoivat rahoittaa sitä.

Buzzfeed-sivuston tammikuussa kokonaan julkaisemassa muistiossa nimetään muun muassa venäläisiä liikemiehiä ja muita henkilöitä, joiden tutkijat ovat todenneet työskentelevän Venäjän tiedustelulle tai hallitukselle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt