Las Vegasin joukkosurmaajan oudot toimet ennen verilöylyä kertovat tarkasta suunnitelmasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Las Vegasin joukkosurmaajan oudot toimet ennen verilöylyä kertovat tarkasta suunnitelmasta

Tutkijat toivovat, että Stephen Paddockin Yhdysvaltoihin lennätetty tyttöystävä voi valottaa Las Vegasin joukkoampujan motiiveja.

4.10.2017 8:44

Mikä sai hyvin varakkaan ja ulospäin tavalliselta vaikuttaneen 64-vuotiaan eläkeläisen toteuttamaan Yhdysvaltain historian pahimman joukkoampumisen? Yhdysvaltain viranomaiset yrittävät nyt kuumeisesti selvittää Las Vegasin epäillyn ampujan motiiveja.

  • Yllä olevalla videolla kuvaa ampujan hotellihuoneesta.

Tutkijat valottivat tiistaina epäillyn viimeaikaisia toimia. Vielä tuntemattomasta syystä Stephen Paddock siirsi 100 000 dollaria Filippiineillä oleskelevalle tyttöystävälleen vain päiviä ennen iskua.

Paddock suunnitteli verilöylyn niin huolellisesti etukäteen, että hän jopa asensi hotellihuoneen ulkopuolelle kameran, joka paljastaisi heti, jos häntä tultaisiin etsimään, Time-lehti kertoo. Viranomaisten mukaan myös Paddockin hotellihuoneeseen keräämä asearsenaali kertoo iskun tarkasta etukäteissuunnittelusta.

Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita epäillyn tyttöystävästä ja siitä, mitä hän voi tietää iskusta. Tyttöystävä Marilou Danley, 62, lensi tiistaiyönä Filippiineiltä Yhdysvaltoihin kuulusteluja varten, uutistoimisto AFP uutisoi.

sheriffi Joseph Lombardo puhui medialle tiistaina.­

– Odotamme saavamme häneltä tietoa pian, sheriffi Joseph Lombardo sanoi Time-lehden mukaan.

Danley on Australian kansalainen, mutta vielä vahvistamattomien tietojen mukaan hän on syntynyt Filippiineillä.

– Joidenkin lausuntojen mukaan tyttöystävän henkilötunnusta käytettiin hotellin varauksessa, Australian ulkoministeri Julie Bishop sanoo.

Muuttiko Paddock suunnitelmiaan viime hetkellä?

Vanhempi poliisilähde kertoo Daily Beast -lehdelle, että Paddock suunnitteli iskua alun perin toiselle musiikkifestivaalille Las Vegasissa. Lähteen mukaan Paddock vuokrasi useita huoneistoja, joista oli suora näkymä edellisenä viikonloppuna järjestetyn Life Is Beautiful -rap-festivaalin yleisöön. Lähteen mukaan Paddock saattoi menettää hermonsa tai vain yksinkertaisesti muuttaa suunnitelmiaan. Hän kirjautui Mandalay Bay -hotelliin torstaina 28. syyskuuta.

Hotellihuoneesta löytyneen asearsenaalin lisäksi poliisit ovat löytäneet miehen kotoa Mesquitesta 19 tuliasetta ja räjähteen. Myös epäillyn autosta on löytynyt pommien tekoon soveltuvaa nitraattia.

Hotellihuoneesta (vas.) löytyi valtava asearsenaali. Miehen kotoa löytyi räjähde.­

Eläkkeelle jäänyt FBI:n tutkija Jim Clemente pohtii Timen haastattelussa tarkemmin, mikä ajoi Paddockin näin äärimmäiseen väkivaltaan. Clementen mukaan hänen elämässään saattoi olla joku iso laukaiseva tekijä, kuten suuri menetys, ero tai juuri selvinnyt parantumaton sairaus. Tutkijan mukaan ampujan motiivin selvittämiseksi voidaan joutua tekemään ”psykologinen ruumiinavaus”. Jos itsemurha ei tuhonnut Paddockin aivoja, asiantuntijat voivat löytää aivoista neurologisen häiriön tai tai epämuodostuman.

Clementen mukaan myös genetiikka on voinut osaltaan ajaa miljonäärin verilöylyyn: Paddockin isä oli tunnettu pankkiryöstäjä, joka oli FBI:n etsityimpien listalla 1960-luvulla. Isä oli diagnosoitu psykopaatiksi.

– Genetiikka lataa aseen, persoonallisuus ja psykologia tähtää sen ja kokemukset vetävät liipaisimesta, tyypillisesti, Clemente sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?