Natsitohtori Josef Mengelen julmista kokeista selvinnyt kertoo tarinansa: ”Hän sanoi minun kuolevan kahdessa viikossa”

Natsi-Saksan keskitysleiriltä selvinnyt nainen on paljastanut yksityiskohtaisesti millaisia karmivia kokeita kaksoislapsille leirillä suoritettiin.

1.10.2017 21:32 | Päivitetty 2.10.2017 9:01

83-vuotias Eva Mozes Kor on yksi natsi-Saksan tuhoamisleireiltä selvinneistä ihmisistä. Hän on myöhemmin elämässään kertonut avoimesti kokemuksistaan leirillä kirjojen sekä perustamansa säätiön ja museon kautta.

Buzzfeedin tekemällä videolla Kor kertoo, mitä hän ja kaksossisarensa Miriam kokivat pelätyn tohtori Josef Mengelen käsittelyssä Auschwitzissa.

Vuonna 1934 syntynyt Eva joutui perheineen kotoaan Romaniasta Auschwitziin vuonna 1944. Vain puolentunnin päästä saapumisesta perhe ei ollut enää yhdessä. Eva ja hänen siskonsa erotettiin muista perheenjäsenistä, jotka vietiin pois tapettaviksi.

Jos upotus ei näy, katso se tästä.

Siskokset otettiin sivuun, sillä kaksosina heille oli suunnitelmissa toisenlainen kohtalo ”Kuoleman enkelinä” tunnetun tohtori Josef Mengelen kokeissa.

Mengelen julmat ihmiskokeet

Mengele suoritti leirillä paljon erilaisia kokeita kaksosilla tarkoituksenaan lisätä syntyvyyttä ja luoda vahvempi arjalainen rotu. Kaksoskokeet olivat vain osa SS-lääkäreiden suorittamista ihmiskokeista.

IS on aiemmin uutisoinut muun muassa hänen kääpiöille suorittamista kokeistaan.

Tarkoitus oli kaikkien kohdalla sama, sillä Mengel halusi jättää nimensä historiaan perinnöllisyystieteilijänä ja rodunjalostuksen tutkijana. Hän tarvitsi koeihmisiä karmiviin kokeihinsa ja niitä löytyi helposti keskitysleiriltä.

Eva Kor kertoo, että tavallisesti viikon aikana heitä käytettiin aina kaksissa erilaisissa kokeissa.

Maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin kaksoset laitettiin samaan huoneeseen alastomina, jossa heidät punnittiin ja mitattiin kaikin puolin. Tilastoja vertailtiin sisarusten sekä muiden kaksosten tulosten välillä.

Tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kaksoset taas kuljetettiin laboratorioon, jossa suoritettiin verikokeita ja heille annettiin lukuisia erilaisia pistoksia.

– Molemmat kätemme sidottiin niin, että niissä ei enää kiertänyt veri. Vasemmasta kädestäni otettiin aina paljon verta ja oikeaan pistettiin samaan aikaan useita, vähintään viisi, pistosta joka kerta. Emme tienneet silloin, emmekä tiedä vieläkään sitä, mitä nuo pistokset pitivät sisällään, Eva kertoo.

Erään piikityskierroksen jälkeen Eva sairastui vakavasti ja hänelle nousi korkea kuume. Hänen raajansa turposivat ja koko keho täyttyi punaisista läikistä. Seuraavana laboratoriopäivänä hänelle ei tehty kokeita, eikä uusia pistoksia tullut.

Lääkärit vain mittasivat hänen kuumeensa ja toimittivat hänet sairaalana toimivaan rakennukseen, joka oli täynnä enemmän kuolleita kuin eläviä muistuttavia potilaita. Seuraavana aamuna Mengel saapui tarkastamaan potilaita.

– Hän ei tutkinut minua, vaan totesi, että harmi. Hän on niin nuori, mutta hän kuolee kahden viikon kuluessa, Eva kuvailee Mengelen sanoja vuosien takaa.

Selviytyi ihmeen kaupalla

Seuraavalta kahdelta viikolta Eva muistaa vain sen, kuinka hän jalkojensa petettyä konttasi pitkin sairaalarakennuksen lattiaa kohti sen päädyssä ollutta vesipistettä. Välillä hän menetti tajuntansa rakennuksen lattialle, mutta palava halu selviytyä sai hänet kuitenkin jatkamaan.

Muutamassa viikossa Evan kuume kuitenkin katosi ja olo parani. Palattuaan siskonsa luo häntä odotti kuitenkin pelottava näky.

– Siskoni oli poissaolevan näköinen ja vain tuijotti taivaalle sängyllä. Yritin kysyä mitä hänelle on tapahtunut, mutta hän sanoi, ettei halua eikä aio puhua siitä. Emmekä me puhuneet mitään Auschwitzin tapahtumista lopulta ennen vuotta 1985.

Siskokset selvisivät hengissä keskitysleiriltä. Neuvostosotilaat vapautuivat heidät tammikuussa 1945.

Seuraukset selvisivät vasta vuosia myöhemmin

Miriamin kohdalla Mengelin kokeiden seurauksista saatiin selvää vasta hänen toisen raskautensa jälkeen vuonna 1963. Tuolloin lääkärit tutkivat hänen pahasti tulehtuneita munuaisiaan ja huomasivat jotain järkyttävää.

Miriamin munuaiset olivat pysähtyneet kehityksessä 10-vuotiaan tytön tasolle, eivätkä olleet aikuisten munuaisten kokoiset. Eva lahjoitti toisen omista munuaisistaan siskolleen, mutta tämä menehtyi syöpään vuonna 1993.

Lääkärit pyysivät sisaria etsimään heidän Auschwitzin aikaisia papereita, jotta he olisivat saaneet tietää, mitä sisaruksiin oli noina vuosina pistetty. Papereita ei kuitenkaan koskaan löytynyt.

Mengele pakeni natsi-Saksasta Argentiinaan ja menehtyi vuonna 1979 hukkumalla lähellä Sao Pauloa. Hän ei ikinä joutunut vastuuseen teoistaan sotarikosistuimessa.

Useita entisiä natseja sekä keskitysleireillä työskennelleitä henkilöitä on vielä vuosikymmenten jälkeen syytetty oikeudessa rikoksistaan. Viimeisimpänä tuomion sai ”Auschwitzin kirjanpitäjänä” tunnetun Oscar Gröningin tapaus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?