Barcelonan pormestari: Yli 460 loukkaantunut äänestys­päivän väki­valtaisuuksissa

Espanjan poliisi on käyttänyt voimatoimia itsenäisyysäänestyksen estämiseksi Kataloniassa. Suomessa ulkoministeri Timo Soini on tuominnut väkivallan.

Katalonian aluehallinnon terveysviranomainen sanoo, että tähän mennessä ainakin 91:n ihmisen on vahvistettu loukkaantuneen Katalonian yhteenotoissa.

Lähes 340 ihmistä on käynyt sairaaloissa tai terveyskeskuksissa, terveysviranomainen kertoi loppuiltapäivästä. Yhdellä ihmisellä kerrotaan olevan vakava silmävamma.

Katalonian aluehallinnon tiedottaja Jordi Turull sanoi aiemmin, että loukkaantuneiden määrä on yli 330. Illalla Barcelonan pormestari sanoin yli 460 ihmisen loukkaantuneen.

Eri tiedotusvälineet ja silminnäkijälähteet ovat päivän aikana kertoneet, että Espanjan poliisi on käyttänyt muun muassa pamppuja ja kumiluoteja estäessään Katalonian itsenäisyysäänestyksen toteutumista.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa ja videoissa näkyy, kuinka poliisi repii ja retuuttaa maassa olevia ihmisiä ja muun muassa potkii näitä. Osa kuvissa ja videoissa näkyvistä ihmisistä on verissä päin.

Katalonian itsehallintoalueen johtaja Carles Puigdemont on kritisoinut kovin sanoin Espanjan poliisin voimatoimia.

– Väkivalta on kohtuutonta, järjetöntä ja vastuutonta eikä se pysäytä katalonialaisten tahtoa, sanoi Puigdemont toimittajille päivällä.

Espanja: Katalonia on vastuussa tapahtumista

Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan Katalonian äänestys on laiton.

Espanjan hallitus on vaatinut päivän aikan Katalonian itsehallintoaluetta lopettamaan äänestyksen.

– (Katalonian) Puigdemont ja hänen ryhmänsä ovat yksistään vastuussa tämänpäiväisistä tapahtumista – ja myös kaikesta siitä, mitä voi tapahtua, jos tähän farssiin ei saada loppua, sanoi Kataloniassa toimiva Espanjan hallituksen edustaja Enric Millo.

Espanjan sisäministeriö kertoi iltapäivällä Twitter-tilillään, että 11 poliisia on loukkaantunut Katalonian tapahtumissa.

Suomesta, Britanniasta ja Belgiasta kritiikkiä

Suomen ulkoministeri Timo Soini tuomitsi sunnuntaina väkivallan, mutta ei suoraan tuominnut poliisin kovia otteita.

Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vaati iltapäivällä, että Espanjan hallituksen on pysäytettävä väkivalta Kataloniassa.

– Poliisien kohdistama väkivalta kansalaisia kohtaan on järkyttävää. Espanjan hallituksen on toimittava sen lopettamiseksi välittömästi, Corbyn sanoi Twitterissä.

Myös Belgian pääministeri Charles Michel on tuominnut Katalonian tapahtumat.

– Väkivalta ei voi olla koskaan vastaus! Tuomitsemme kaiken väkivallan ja peräänkuulutamme poliittista dialogia, Michel kirjoitti Twitterissä.

Ex-ministeri: En ole varma riittääkö tämä itsenäistymiseen

Kansanäänestys alkoi aamulla, ja sen on määrä päättyä kello 21 Suomen aikaa.

Jo aiemmin sunnuntaina päivällä Katalonian aluehallituksen entinen ministeri Joaquim Nadal arvioi, että Katalonian kansanäänestys pidetään hyvin vaikeissa olosuhteissa. Nadalin mukaan äänestyksen tuloksella olisi todella suuri merkitys Espanjan tulevaisuuden kannalta.

– Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin paljon ihmisiä, jotka haluavat tästä asiasta äänestää, mutta riittääkö tämä poliittinen liike itsenäistymiseen, sitä emme tiedä, hän kertoi Gironasta puhelimitse STT:lle aamupäivällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?