Barcelonassa on puhjennut väkivaltaisuuksia ja poliisi on ampunut kumiluoteja väkijoukkoon, kertoo Sky News.
Ihmiset juoksivat laukauksia karkuun kirkuen. Poliisin autot ajoivat sen jälkeen esteiden läpi raivatakseen tietä ja silminnäkijät raportoivat ihmisten vuotavan verta, kuvaili Sky Newsin paikalla oleva toimittaja Mark Stone.
Uutistoimisto Reuters viittaa puolestaan sairaalalähteisiin, joiden mukaan loukkaantuneita on tällä hetkellä 38.
Twitterissä ihmiset ovat jakaneet useita kuvia, joiden sanotaan esittävän äänestämään menneitä ja poliisin vahingoittamia ihmisiä.
”This is happening now in Catalonia. #1Oct #CatalanReferendum #referendumCat #1OCatRadio #1OTV3 @KRLS @BBCBreaking @ABC @NBCNews pic.twitter.com/urx4vbMLsc— Sandra Cuberes (@Sandraaa_8) 1. lokakuuta 2017
Toimittajan mukaan oli epäselvää, mikä aiheutti tilanteen, sillä mielenilmaus vaikutti rauhanomaisesta.
– Poliisi löi maassa istuvia ihmisiä pampuilla. Sen jälkeen he hajaantuivat ja poliisi ajoi joukkoon muodostuneen väylän läpi.
– Ihmiset heittelivät poliisia barrikaadeilla ja sitten tilanne kärjistyi.
Muun muassa paikallisten palomiesten kerrotaan suojelevan äänestyspaikoille pyrkiviä muodostamalla muurin poliisin eteen.
”Firefighters defending citizens who want to vote from the national police. Proud of our heroes. #CatalanReferendum pic.twitter.com/YzRidPeUCr— ♕Nª (@_womjauregui) 1. lokakuuta 2017
Katalonian itsenäisyyshankkeen tausta
Katalonialla on oma kieli ja omaleimainen historia, mutta se on ollut osa Espanjaa jo 1500-luvulta lähtien. Nykyinen itsehallinto perustettiin 1978 kenraali Francon vallan kaaduttua Espanjassa.
Vuonna 2003 Katalonia ryhtyi tavoittelemaan laajempaa itsemääräämisoikeutta, mutta Espanjan parlamentti vesitti hankkeen 2006. Vuosien varrella on kiistelty, kuinka paljon Katalonia tukee muuta Espanjaa tai kuinka paljon Espanja suuntaa sinne hankkeita. Monien katalonialaisten mielestä maakunta pärjäisi paremmin yksin.
Katalonian talous muodostaa viidenneksen Espanjan taloudesta, joten sen itsenäisyys olisi vakava isku keskusvallalle. Lisäksi Espanja ei halua Kataloniasta esimerkkiä muille itsenäisyyshankkeille. Espanjan perustuslain mukaan maa on jakamaton.
Itsenäisyysmieliset ovat ajaneet kansanäänestystä vuodesta 2012 lähtien, ja kertaalleen siitä on järjestetty neuvoa-antava äänestys. Itsenäisyyttä ajavien puolueiden hallitsema Katalonian parlamentti uhmasi keskusvaltaa 6. syyskuuta, kun se sääti lain virallisen kansanäänestyksen järjestämisestä 1. lokakuuta.