Tilanne kiristyy Kataloniassa: itsenäisyys­mieliset vannovat pitävänsä äänestys­paikat auki

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

ESPANJA
Espanjan poliisi eristi Katalonian kansanäänestyspaikoiksi osoitettuja kouluja lauantaina estääkseen sunnuntaisen, laittomaksi julistetun äänestyksen.
Katalonian itsenäisyysäänestys on määrä käydä sunnuntaina. Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys on laiton.

Uutistoimisto AFP kertoi eilen, että itsenäistymisen kannattajat valtasivat perjantaina useita äänestyspaikoiksi ajateltuja kouluja, millä haluttiin varmistaa äänestyksen toteutuminen.

BBC:n mukaan tuhansia ylimääräisiä poliiseja on laitettu liikkeelle Espanjan keskushallinnon yrittäessä estää äänestyksen. Poliisit ovat jo päivien ajan yrittäneet estää äänestyksen toteutumista muun muassa takavarikoimalla äänestyslippuja.

Äänestyksen kannattajat olivat viettäneet lauantaiyön kouluilla lastensa kanssa. He aikovat pysytellä paikoilla sunnuntaina ja pitää äänestyspaikat avoinna vaaliuurnilla käyville.

– Koko ikäni olen unelmoinut siitä, että voisin kuolla itsenäisessä maassa. Se unelma tuntui hyvin kaukaiselta, mutta nyt se on hyvin lähellä, Terrassassa asuva Jordi Juanico Sabaté huokaisi New York Timesille.

Teini-ikäiset aktivistit, kuten Carbonell Vidal, 18, ovat väläytelleet aikomuksiaan asettua ihmiskilviksi turvallisuusjoukkoja vastaan.

– Olemme odottaneet tätä 300 vuotta, Vidal hehkuttaa lehdelle.

Vanhempi sukupolvi on myös huolissaan. Sabatén 89-vuotias äiti, joka muistaa sisällissodan ja Francon ajat pelkää väkivaltaista lopputulosta.

– Olemme kokeneet sodan. Jos ihmiset lähtevät kaduille, jos joku tekee jotain valtiota vastaan, he käyvät kimppuun. Jokainen joka on elänyt sodan haluaa, että tämä on ohi, Serafina Sabaté sanoo.

Jopa kymmenien tuhansien katalaanien odotetaan yrittävän päästä äänestämään itsenäistymisestä sunnuntaina.

– Olemme nukkuneet ja olleet varuillamme poliisien varalta, jotta he eivät karkottaisi meitä, kertoi Barcelonassa koululla yönsä viettänyt Giselle.

– He kävivät jo kerran ja olivat hyvin kohteliaita. Me kerroimme pysyttelevämme rauhassa sisällä.


Espanjan hallituksen lähde kertoi lauantaina, että poliisi tulee poistamaan äänestyspaikoilla majailevan väen sunnuntain aikana.

Katalonian hallinto kertoi poliisin miehittäneet viestintäkeskukset estääkseen mm. elektronisen äänestämisen.

Huolimatta keskushallinnon ja tuomioistuimen käskyistä, uhoaa Katalonian johtohahmo Carles Puigdemont, etteivät he suostu viime hetken kompromisseihin.

– Kaikki on valmiina yli 2 000 äänestyspaikassa vaaliuurnineen ja äänestyslappuineen. Meillä on kaikki valmiina, että ihmiset voivat käydä ilmaisemassa mielipiteensä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt