Tällainen on Kim Jong-unin vaimon salattu elämä – eliittiperheen tytär on mieltynyt kalliisiin luksuslaukkuihin

rac

Julkaistu:

Pohjois-Korea
Yhdysvaltalaislehden haastattelemat asiantuntijat uskovat, että Pohjois-Korean johtajan päätös tuoda vaimonsa julkisuuteen on ollut tietoinen ratkaisu. Pariskunnan lapset ovat sen sijaan tarkoin varjeltu salaisuus.
Ilta-Sanomat kertoi taannoin, että diktaattorin kolmesta lapsesta ei tiedetä oikeastaan mitään, mutta paljoa enempää ei tiedetä vaimo Ri Sol-justakaan. Esimerkiksi Yhdysvaltain ja Ranskan ensimmäisten naisten vaiheista tiedetään varsin paljon, sillä Melania Trump ja Brigitte Macron ovat paistatelleet otsikoissa toistuvasti. Sulkeutuneen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin puolisosta tiedonmurusia on sen sijaan jouduttu haravoimaan sinnikkäästi.

Tavallisesti kohteliaasti ja hillitysti hymyilevä Ri on nähty Kimin rinnalla lähinnä diktaattorin juhliessa ohjuslaukaisuja. Kimin vaimon salatusta elämästä ovat viimeisimmäksi uutisoineet brittilehti Independent ja amerikkalainen Newsweek.

Arviolta 28-vuotias ja harvakseltaan julkisuudessa nähtävä Ri tunnistettiin Kim Jong-unin vaimoksi vuonna 2012. Pariskunnan avioitumisen tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä. Joidenkin tietojen mukaan häät olivat vuonna 2009, josta vuosi eteenpäin Ri synnytti pariskunnan ensimmäisen lapsen. Toisten tietolähteiden mukaan pariskunta olisi puolestaan tavannut vasta vuonna 2010 klassisen musiikin konsertissa.

Kolmen lapsen äiti

Lehtitietojen mukaan pariskunnan esikoinen ja Kim Jong-unin perillinen olisi joka tapauksessa vuonna 2010 syntynyt poika, mutta hänen nimeään ei ole tiedossa.


Ainoa julkisuuteen lipsahtanut tieto tuli koripalloilija Dennis Rodmanin kautta, joka vieraili eristäytyneessä maassa vuonna 2013. Rodman kertoi vuonna pitäneensä sylissään Kim Jong-unin tytärtä, jonka nimi oli Ju Ae.

– Hän on kuin isänsä ja isoisänsä, jotka olivat hienoja johtajia. Kim on hyvin rehellinen ja rakastaa vaimoaan kovasti, Rodman hehkutti.

Etelä-Korean tiedustelutietojen mukaan parin nuorin kolmesta lapsesta syntyi helmikuussa. Lapsen sukupuoli ei ole tiedossa. Pohjois-Korea ei kuitenkaan ole vahvistanut tietoja johtajan lapsista, joten kyseessä on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Eliittiperheen vesa pitää merkkilaukuista

Ri on Independentin mukaan lähtöisin eliittiperheestä: isä työskenteli professorina ja äiti on lääkäri. Newsweek puolestaan kertoo, että isä olisi ollut tärkeässä asemassa Pohjois-Korean ilmavoimissa. Lehden mukaan Ri on lisäksi sukua myös Kimi läheisimpiin neuvonantajiin lukeutuvalle Ri Pyong Cholille, joka on myös ilmavoimien entinen päällikkö.


Johtajan rouvan tunnetaan brittilehden mukaan myös mieltymyksestään kalliiseen, länsimaisen muotiin. Hänellä on nähty muun muassa Diorin ja Chanelin luksuslaukkuja. Tämä on herättänyt kritiikkiä, koska Pohjois-Korean kansa kärsii samaan aikaan köyhyydestä ja nälästä.

Ennen avioliittoa Ri työskenteli Pohjois-Korean urheilujoukkueiden cheerleaderina ja matkusteli muun muassa Japanissa ja Etelä-Koreassa järjestetyissä kansainvälisissä tapahtumissa, kertoo Pohjois-Koreaa tutkinut asiantuntija Michael Madden Johns Hopkinsin yliopistosta Newsweekille.

Tullut tunnetuksi myös laulajana

Jotkut lähteet kertovat Rin opiskelleen laulamista Kiinassa. Toinen lähde taas tiesi hänen opiskelleen tieteitä Pjongjangissa.


Kim Jong-unin entinen rakastettu, laulaja Hyon Song-wol teloitettiin vuonna 2013. Tuolloin kerrottiin, että myös Ri Sol-ju on niin ikään esiintynyt Unhasu-orkesterissa, jossa Hyon oli jäsenenä. Yhtye oli tehnyt useita isänmaallisia hittikappaleita, kuten Sotilaiden askeleet, Rakastan Pjongjangia ja Olemme puolueen sotilaita.

Pohjois-Korean tuntija professori Toshimitsu Shigemura arveli Telegraphille, että Hyon Song-wolista haluttiin eroon poliittisista syistä. Joidenkin spekulaatioiden mukaan ex-rakkaan kuolema saattoi kuitenkin liittyä myös Kimin vaimoon.

Vaimon tuominen julkisuuteen oli tietoinen valinta

Nuoren Kimin linjaa tuoda vaimo julkisuuteen pidetään järisyttävänä muutoksena hänen edesmenneen isänsä Kim Jong-Ilin hallintoon. Newsweekin haastattelemat asiantuntijat uskovat, että kyseessä on tietoinen ratkaisu maan tulevaisuutta silmällä pitäen.

– Kim Jong-un on tahtonut luoda kuvan pohjoiskorealaisesta unelmasta ja hänen vaimonsa on sen unelman kasvot, sanoo Korean tutkimukseen erikoistunut John S. Park Harvardin yliopistosta.


Toinen asiantuntija Michael Madden huomauttaa, että jotkut pohjoiskorealaiset tahtoivat jo vuonna 2013 pukeutua kuin Ri.

– Kim Jong-un vetoaa suuresti omaa ikäluokkaansa oleviin pohjoiskorealaisiin. Hän esitteli vaimonsa, koska tämä on esimerkki Pohjois-Korean nuoresta eliitistä, Madden arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt