Katalonia taiteilee veitsen terällä kohti itsenäisyys­äänestystä – jopa 6000 vaali­uurnaa kätketty poliiseilta

Piilotetut uurnat ja poliisit piirroshahmolaivalla ovat Katalonian itsenäisyysäänestyksen erikoisimmat ilmiöt. Myös väkivallan uhka leijuu ilmassa.


28.9.2017 11:15

Espanja odottaa hermostuneena ensi sunnuntaita ja Katalonian itsenäisyys­äänestystä. Madridin keskusvalta on uhannut estää laittomaksi tuomitun kansanäänestyksen poliisivoimin, katalonialaiset uhoavat vievänsä sen läpi vaikka väkisin ja julistautuvansa itsenäiseksi, jos äänestäjät niin päättävät.

7,5 miljoonan asukkaan maakunnassa on kuohunut jo vuosia, mutta itsenäisyyskansanäänestys on aiheuttamassa ennennäkemättömän yhteenoton.

  • Katso jutun alussa olevalta videolta, mistä Katalonian itsenäisyysäänestyksessä on kysymys.

Espanjan keskusvallalle kyseessä on vaarallinen ennakkotapaus, joka pitää estää. Katalonian itsenäisyysmielisille kyseessä on voimannäyttö, jolla he toivovat huomiota ja neuvotteluasemia. Kummallakin on pelissä arvovalta.

Pattilanne on saanut aikaan myös suorastaan naurettavia ilmiöitä. IS kertoo seuraavassa mistä on kyse.

Vain harvojen äänestys

Mielipidemittausten perusteella niukka enemmistö äänestysikäisistä katalonialaisista torjuu itsenäisyyden tällä hetkellä, mutta samalla enemmistö myös periaatteessa tukee äänestyksen järjestämistä. Kataloniaa hallitsevat itsenäisyysmieliset puolueet ja maakuntahallinnon puheenjohtaja Carles Puigdemont haluavat äänestyksen, jotta ihmiset saisivat sanoa sanansa demokratian nimissä.

Espanjan keskusvalta ei hyväksy äänestystä, ja maan perustuslakituomioistuin on julistanut sen laittomaksi. Itsenäisyysmieliset eivät tunnusta tuomioistuimen valtaa asiassa.

Katalonialainen itsenäisyyttä kannattava nainen herkistyi kyyneliin kuullessaan, että katalonialaisia virkamiehiä oli pidätetty ja toimistoja tutkittu.

Tilanne on johtamassa siihen, että mikäli äänestys onnistutaan järjestämään, uurnilla käyvät todennäköisesti pääasiassa itsenäisyyttä kannattavat, kun taas sitä vastustava enemmistö jäänee kotiin. Näin äänestyksen lopputulos on jo etukäteen selvä, ja Katalonian itsenäisyysjulistus olisi lähes varmasti tulossa ensi viikolla.

Maakunnalla ei juuri ole mahdollisuuksia irtautua Espanjasta, eikä mikään ulkomaa tunnustaisi sitä. Äänestystä pidetäänkin yhtenä etappina pitkässä kiistassa, jonka laantuminen ei ole näkyvissä, koska osapuolet ovat niin kaukana toisistaan.

 Sanon tämän sekä rauhallisesti että lujasti: kansanäänestystä ei tule, se ei toteudu.

Monia koko homma on alkanut jo väsyttää.

– Jospa he vain laittaisivat saman energian terveydenhoidon, koulutusjärjestelmän ja työllisyyden parantamiseen, huokaisi uutistoimisto AFP:n haastattelema kukkakauppias Ignacio Perez viime viikolla Barcelonassa.

Tuhansia poliiseja Tipi-laivalla

Espanjan keskusvalta ja pääministeri Mariano Rajoy vetävät kovaa linjaa. Rajoy on määrännyt tuhansia poliiseja muualta maasta Kataloniaan ja ottanut perustuslain nojalla maakunnan poliisivoimat keskusvallan komentoon.

– Sanon tämän sekä rauhallisesti että lujasti: kansanäänestystä ei tule, se ei toteudu, Rajoy julisti.

Katalonian poliisivoimien Mossos d’Esquadran johtaja Josep Lluís Trapero kieltäytyy tottelemasta keskusvaltaa. Epäselvää on, kapinoisiko osa poliiseistakin esimerkiksi tilanteessa, jossa keskusvalta määräisi Katalonian parlamentin suljettavaksi.

Muualta tulleita poliiseja on majoitettu Barcelonan satamaan tuoduille risteilyaluksille, jotka Espanjan sisäministeriö on vuokrannut. Laivoista on tullut yksi erikoisimmista ilmiöistä kiistassa.

Yksi poliiseja majoittavista laivoista joutui pilkan kohteeksi kylkensä kuvien takia.

Italialaisomisteisen Moby Dada -aluksen kyljessä on Kelju K. Kojootin, Tipin ja Repe Sorsan kuvat, jotka ovat varustamon tunnuksia. Piirroshahmot saivat aikaan laajaa pilailua, jolloin niitä yritettiin peittää pressuilla.

Satamatyöntekijät kieltäytyivät toimittamasta ruokaa laivoille, jolloin jotkut keskusvallan puolella olevat barcelonalaiset toivat satamaan ruokakasseja poliiseille.

Pidätyksiä ja takavarikkoja

Espanja on uhannut pidättää ja syyttää äänestystä läpivieviä maakunnan johtajia, esimerkiksi noin 700 kunnanjohtajaa. Viime viikolla pidätettiin jo 14 maakuntahallinnon työntekijää.

Edes Puigdemontin pidätystä ei ole suostuttu sulkemaan pois. Espanjalla on lain mukaan mahdollisuus syyttää häntä esimerkiksi virka-aseman ja varojen väärinkäytöstä.

Espanja on myös ehtinyt jo takavarikoida noin 10 miljoonaa äänestyslipuketta ja 1,5 miljoonaa äänestysesitettä, ja lisää takavarikoitavaa etsitään koko ajan ratsioissa.

Uurnia piilotettu, lipukkeita netistä

Itsenäisyysmieliset ovat turvautuneet kekseliäisiin keinoihin takavarikkojen estämiseksi. Puigdemontin mukaan jopa 6 000 äänestysuurnaa on piilotettu. Epäselvää tosin on, miten ne saadaan tuotua salassa myös äänestyspaikoille.

Ihmiset heiluttivat Espanjan lippuja Barcelonan satamassa tuodessaan ruokakasseja poliisille.

Netissä on avattu sivustoja, joiden avulla kuka tahansa voi tulostaa äänestysasiakirjat. Sivustojen tekijöitä on kuulusteltu, mutta yhden sivuston sulkeminen ei auta, koska sama materiaali löytyy pian muualta.

– Koko Espanjan valtion voima on valjastettu estämään katalaanien äänestys. Me aiomme kuitenkin äänestää, koska meillä on varasuunnitelma ja ennen kaikkea meillä on tukenamme selvä väestön enemmistö, joka on väsynyt hallituksen ylimielisyyteen ja väärinkäytöksiin, Puigdemont lausui.

Julisteita ja propagandaa

Itsenäisyysmieliset ovat viestinnässään keskittyneet demokraattisten oikeuksiensa puolustamiseen. Barcelonassa ja muissa kaupungeissa on järjestetty isoja mielenosoituksia. Yksi vaikuttavimmista ihmisten heiluttelemista julisteista esittää kasvotonta henkilöä, jonka suun yli on vedetty punainen viiva ikään kuin sen merkiksi, että äänioikeus yritetään riistää.

Katalonian poliisi Mossos d’Esquedra alistettiin suoraan Espanjan sisäministeriölle, mutta aluepoliisin johto kieltäytyi tottelemasta.

Espanjaa on kehotettu pidättyvyyteen äänestyksen tukahduttamisessa, koska liian rajut toimet voisivat saada aikaan sympatiaa separatisteja kohtaan ja kääntyä keskusvaltaa vastaan.

– Teemme kaikkemme joka päivä, jotta pysymme lain rajoissa, emmekä tietenkään halua liioitella, Espanjan valtion pääsyyttäjä Jose Manuel Maza kommentoi.

Ongelmia tapahtumille...

Espanjalaislehdistö on raportoinut keskusvallan aikovan tuoda Kataloniaan poliisien lisäksi myös vesitykkejä siltä varalta, että joku käyttää tilannetta hyväksi ja se ryöstäytyy mellakoiksi sunnuntaina tai sen jälkeen.

Väkivallan uhka on ilmassa ainakin tilanteessa, jossa itsenäisyysmieliset pyrkisivät väkisin poliisin sulkemille äänestyspaikoille.

Yksi Barcelonan suurista massatapahtumista joutui jo muuttamaan aikatauluaan äänestyksen vuoksi, jotta turistit eivät jäisi jalkoihin.

Suurkaupungin pohjoispuolella järjestettävä vuotuinen triathlonin täyden matkan Ironman-kisa jouduttiin aikaistamaan sunnuntailta lauantaille, ja noin 3 000 kilpailijan ja heidän tukijoukkojensa aikataulut menivät uusiksi.

... ja FC Barcelonalle?

Katalonialaisia eniten kiihdyttävä spekulointi itsenäisyyshankkeessa liittyy myös urheiluun. Maakunnan ylpeyden, Barcelonan jalkapallojoukkueen on peloteltu joutuvan ulos Espanjan La Liga -sarjasta. Tämä on tosin tulkittu liioitteluksi, koska itsenäisyyttä ei kuitenkaan hyväksyttäisi.

Barcelonan johto on ilmaissut kannattavansa katalonialaisten itsemääräämisoikeutta, mikä on tulkittu tueksi itsenäisyysmielisille. Maakunnan tunnettuihin jalkapallopersooniin kuuluva huippuvalmentaja Pep Guardiola on esiintynyt itsenäisyysmielisten tilaisuuksissa.

Barcelonan tähtipuolustaja Gerard Pique on aiemmin ilmaissut tukensa itsenäisyydelle.

Toisaalta itsenäisyysaikeet ovat kirvoittaneet myös merkittävän urheilupersoonan vastalauseen.

– Tunnen yhteenkuuluvuutta katalonialaisten kanssa, ja yhtä lailla espanjalaisten kanssa. Meidän pitäisi yrittää ymmärtää toisiamme paremmin, koska olemme epäilyksettä vahvempia yhdessä kuin erikseen, lausui mallorcalainen, myös katalaania puhuva tennistähti Rafael Nadal.

Lähteet: Reuters, AFP, BBC, Politico, Guardian, Time.

Katalonian itsehallinto

  • Katalonialla on oma kieli ja omaleimainen historia, mutta se on ollut osa Espanjaa jo 1500-luvulta lähtien. Nykyinen itsehallinto perustettiin 1978 kenraali Francon vallan kaaduttua Espanjassa.

  • Vuonna 2003 Katalonia ryhtyi tavoittelemaan laajempaa itsemääräämisoikeutta, mutta Espanjan parlamentti vesitti hankkeen 2006. Vuosien varrella on kiistelty, kuinka paljon Katalonia tukee muuta Espanjaa tai kuinka paljon Espanja suuntaa sinne hankkeita. Monien katalonialaisten mielestä maakunta pärjäisi paremmin yksin.

  • Katalonian talous muodostaa viidenneksen Espanjan taloudesta, joten sen itsenäisyys olisi vakava isku keskusvallalle. Lisäksi Espanja ei halua Kataloniasta esimerkkiä muille itsenäisyyshankkeille. Espanjan perustuslain mukaan maa on jakamaton.

  • Itsenäisyysmieliset ovat ajaneet kansanäänestystä vuodesta 2012 lähtien, ja kertaalleen siitä on järjestetty neuvoa-antava äänestys. Itsenäisyyttä ajavien puolueiden hallitsema Katalonian parlamentti uhmasi keskusvaltaa 6. syyskuuta, kun se sääti lain virallisen kansanäänestyksen järjestämisestä 1. lokakuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?