Nämä asiat ovat yhä kiellettyjä naisilta Saudi-Arabiassa

Saudinaiset saavat ensi kesästä lähtien vihdoin ajaa autoa, mutta yhä useat perusoikeudet ovat heiltä kiellettyjä.

27.9.2017 18:55 | Päivitetty 27.9.2017 19:06

Saudi-Arabian kuningas antoi tiistaina määräyksen, jolla poistetaan paljon kiistelty kielto naisilta ajaa autoa.

Tietotoimisto SPA:n mukaan kuninkaan käskyn on määrä astua voimaan ensi vuoden kesäkuussa, jos sen katsotaan täyttävän Sharia-lain velvoitteet.

Saudi-Arabiassa naiset saavat nykyisin muun muassa äänestää paikallisvaaleissa, suorittaa korkeakoulututkinnon, urheilla, osallistua olympialaisiin sekä neuvoa-antavan neuvoston toimintaan – ja pian nähtävästi ajaa myös autoa.

Konservatiivisessa islamilaisessa kuningaskunnassa on kuitenkin yhä voimassa runsas joukko sääntöjä, joilla naisten elämää rajoitetaan, kertoo CNN.

Muun muassa näitä asioita eivät naiset saa tehdä Saudi-Arabiassa:

  • Mennä naimisiin, erota, matkustaa, avata pankkitiliä, hakea töitä tai teetättää ei-kiireellistä leikkausta ilman miespuolisen holhoojansa lupaa. Jos naisen isä on kuollut tai ei ole läsnä, niin silloin naisen täytyy pyytää lupa joko aviomieheltään, miespuoliselta sukulaiseltaan, veljeltään tai joissakin tapauksissa jopa omalta pojaltaan.

  • Tapailla vapaasti vastapuolisen sukupuolen edustajia. Joissakin tapauksissa myönnetään poikkeus, kuten sairaaloissa, pankeissa tai lääketieteellisissä oppilaitoksissa. Vuonna 2013 viranomaiset määräsivät, että liikkeissä, joissa on töissä sekä miehiä että naisia, täytyy olla erilliset seinät estämässä sukupuolten tekemistä keskenään.

Nainen kuljetti lapsiaan rattaissa tänään Riadissa.

  • Nainen ei saa esiintyä julkisesti ilman kokonaan vartalon peittävää mustaa abayaa.

  • Nainen ei voi suorittaa joitain liiketoimia ilman miehen suostumusta. Jos esimerkiksi nainen haluaa perustaa oman yrityksen, täytyy hänellä olla ainakin kahden miehen suositukset, jotta nainen saisi lainaa tai luvat.

  • Avioerotilanteessa naisella ei ole oikeutta enää huoltaa lapsiaan kun pojat täyttävät 7 ja tytöt 9 vuotta.

  • Anoa henkilöllisyystodistusta tai passia ilman miespuolisen holhoojan lupaa.

Saudi-Arabian kuningas antoi tiistaina määräyksen, jolla poistetaan kielto naisilta ajaa autoa. Kuva vuodelta 2013.

  • Syödä ravintoloissa, joissa ei ole erillisiä perheille tarkoitettuja osastoja. Suurimmassa osassa ravintoloista on ”perheosasto”, jossa perheet syövät erillään muista miesasiakkaista. Naisten täytyy käyttää myös omaa erillistä sisäänkäyntiä ravintolaan. Se on tavallisesti rakennuksen sivuovi.

  • Saada oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Saudeissa ”yhden miehen todistus vastaa kahden naisen sanaa”. Lain silmissä naisen asema vertautuu alaikäiseen.

  • Ei oikeutta tasapuoliseen perintöön. Sharia-lain perintömääräysten mukaan tyttäret perivät vain puolet siitä, mitä veli saa. Kriitikoiden mukaan kyseessä on kuitenkin islamin lakien väärintulkinta, koska naiset saattavat joutua köyhyyteen, jos heidän isänsä sulkee tyttäret ulos testamentista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?