Katso kuvat: Tällainen on Putinin hulppea luksushuvila Viipurissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Katso kuvat: Tällainen on Putinin hulppea luksushuvila Viipurissa

Venäjänsaaressa lähellä Viipuria sijaitseva huvila on vain kymmenien kilometrien päässä Suomen rajasta.

27.9.2017 15:03

Venäjän presidentin Vladimir Putinin hulppeasta omaisuudesta ja lomapaikoista on liikkunut vuosien saatossa jos jonkinmoisia tarinoita. Viimeisimpien tietojen mukaan presidentillä on loistokas huvila Viipurin kupeessa, miltei Suomen rajan tuntumassa.

Tarkka kohde on Viipurinlahdella sijaitseva Venäjänsaari vain kuuden kilometrin päässä Viipurin keskustasta. Saarella sijaitsee vanha suomalainen jugendhuvila Villa Sellgren, joka on tuoreiden tietojen mukaan siirtynyt Putinin haltuun. Sisätilat on julkitulleiden 3D-mallinnosten perusteella laitettu hyvin prameiksi.

Ylellisen työhuoneen seinää koristaa Venäjän kaksipäinen kotka.­

Venäläinen televisiokanava Dozhd kertoi yleisöltä suljetusta saaresta ja huvilan siirtymisestä Putinin hallintaan elokuussa. Kanavan paikallisen lähteen mukaan Putinin tiedetään käyttäneen huvilaa ainakin yhden kerran. Myös huvilan salamyhkäisyys ja sinne johtavan tien tarkka vartiointi viittaavat siihen, että kyseessä on erityisen suojeltu kohde.

Kaksi massiivista lisärakennusta

Suomen Sotahistoriallisen Seuran mukaan saari toimi yli 500 Viipurista paenneen valkoisten tukikohtana vuonna 1918 Suomen sisällissodan aikana. Tunnetun suomalaisarkkitehdin Uno Ullbergin suunnittelema 750-neliöinen Villa Sellgren valmistui viisi vuotta aiemmin. Sen rakennutti kauppaneuvos ja viipurilaisen Itä-Suomen Rautakauppa Oy:n toimitusjohtaja Evert Viktor Sellgren.

Huvilaan on rakennettu Putinia varten suuri uima-allas.­

Venäjällä saarta on puolestaan kutsuttu Sherlock Holmesin saareksi, sillä saari oli neuvostoaikana 1980-luvulla tehdyn Sherlock Holmes -elokuvan kuvauspaikka. Elokuvassa Villa Sellgren kuuluu saksalaiselle vakoojalle.

Venäjänsaari on Putinin haltuun siirryttyään kokenut todellisen kasvojenkohotuksen, jonka toteuttaminen alkoi venäläiskanavan mukaan jo vuonna 2010. Korruptiota vastaan Venäjällä taisteleva oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi julkaisi elokuun lopulla YouTubessa lennokilla kuvattua ilmakuvaa 50 hehtaarin tiluksilta. Navalnyin julkaisema video paljastaa, että saarella on nykyisin myös noin 1 500 neliön suuruinen vierasmaja sekä noin 3 000 neliön henkilökuntarakennus. Videota on katsottu liki 3,5 miljoonaa kertaa.

Huvilassa on suuren uima-altaan ja biljardihuoneen lisäksi myös spa-tilat.­

Kuvat paljastavat ylellisen sisustuksen

Kolmikerroksisen huvilan sisäpuolelta saadut 3D-mallinnetut kuvat puolestaan kielivät siitä, että kollegansa Donald Trumpin tapaan myös Putinin silmää miellyttää sisustus, jossa ei ole säästelty kultaa, massiivista puuta ja loistokasta marmoria. Esimerkiksi presidentin työhuoneen seinällä komeilee Venäjän kaksipäinen kotka kultaisena. Huvilassa on myös suuri uima-allas, joka yhteydessä olevan kylpylän ja kylpyhuoneen koristelussa ei ole pihistelty. Sama linja jatkuu myös presidentin biljardihuoneessa.

Myös koristeellisen kylpyhuoneen materiaalit ovat ylellisiä.­

Vaikka Venäjällä puhutaan Putinin huvilasta, omistaa alueen ja rakennukset Dozhdin mukaan Sever-niminen yhtiö, jonka johto kuuluu Putinin lähipiiriin. Yhtiötä johtaa Sergei Rudnov, joka peri sen vuonna 2015 kuolleelta isältään Oleg Rudnovilta. Baltic Media Groupin johdossa ollut Rudnov lukeutui Putinin lähipiiriin 1990-luvulta.

Ilta-Sanomat on uutisoinut aiemmin Karjalassa sijaitsevista huviloista, joiden uskotaan myös olevan presidentin käytössä. Putinin uskotaan omistavan huvilan, joka sijaitsee lähellä Valamon saaren luostaria. Toinen presidentin vapaa-ajan asunnoksi uskottu ja Winterin huvilana tunnettu rakennus sijaitsee Sortavalan lähistöllä.

Virallisesti Putin on kertonut omistavansa vain yhden 1 500 neliön tontin ja 77-neliöisen kerrostaloasunnon, autotallin, autopaikan, kolme venäläistä autoa sekä peräkärryn. Ei siis ainuttakaan huvilaa.

Otsikko muutettu kello 15.47.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?