Macron tarjosi kunnianhimoisen vision: EU:lle omat sotilasjoukot ja yhteinen talousbudjetti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Macron tarjosi kunnianhimoisen vision: EU:lle omat sotilasjoukot ja yhteinen talousbudjetti

Emmanuel Macron.

Julkaistu: 26.9.2017 19:36

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tarjosi kunnianhimoisen vision EU:n tulevaisuudesta puheessaan tiistaina.

Emmanuel Macron vaati EU-mailta aiempaa läheisempää yhteistyötä puolustuksessa ja siirtolaisuudessa sekä Euroalueelle omaa budjettia ja EU:n yhteistä valtiovarainministeriä.

Presidentti ehdotti myös EU:n omien nopean toiminnan joukkojen perustamista vuoteen 2020 mennessä. Macronin mukaan joukot voisivat toimia kansallisten armeijoiden kumppaneina niissä maissa, jotka haluavat osallistua toimintaan.

Macron visioi EU:n tulevaisuutta puolitoista tuntia kestäneessä puheessaan Sorbonnen yliopistossa. Maratonpuheessa hän kävi läpi liki kaikki mahdolliset asiat puolustuksesta maahanmuuttoon ja maatalouspolitiikasta talouteen sekä verotukseen. Osin aiheet olivat samoja, joita hän esitti jo presidentinvaalikampanjassaan alkukesästä.

– Ainoa keino varmistaa tiemme tulevaisuudessa on jälleenrakentaa Eurooppa itsenäiseksi, yhtenäiseksi ja demokraattiseksi, Macron julisti opiskelijoille.

– Ensi vuosikymmenen alkuun mennessä Euroopalla täytyy olla yhteiset nopean toiminnan joukot, jolla on yhteinen budjetti ja ohjeistus toimintaa varten.

Macron ehdottaa EU:n komission koon pienentämistä 15 komissaariin. Nykyisin jokaisella 28 jäsenmaalla on komissaarin paikka.

Macron haluaisi myös nähdä ylikansallisten ehdokaslistojen tulevan käyttöön EU-parlamentin vaaleissa. Ranskan presidentin mukaan puolet europarlamentin jäsenistä voitaisiin valita tällaisilta yleiseurooppalaisilta listoilta.

Britannian EU-eron Macron nosti esiin vasta puheensa loppupuolella. Hän viittaisi neuvottelujen olevan kesken, muta arveli, että muutaman vuoden kuluttua Britannia voisi jälleen löytää paikkansa uudistuneesta ja yksinkertaisemmasta Euroopan unionista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?