Etelä-Korea esitti vaatimuksen Yhdysvalloille jännitteiden lieventämiseksi: ”Erittäin todennäköistä, että Pohjois-Korea provosoi lisää” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Etelä-Korea esitti vaatimuksen Yhdysvalloille jännitteiden lieventämiseksi: ”Erittäin todennäköistä, että Pohjois-Korea provosoi lisää”

Etelä-Korea vaatii Yhdysvaltoja auttamaan jännitteiden lieventämisessä Pohjois-Korean kanssa.

Etelä-Korean ulkoministerin Kang Kyung-whan mukaan tahattomat sotilaalliset yhteenotot Pohjois-Korean kanssa voivat lähteä hallinnasta nopeasti.­

26.9.2017 1:07

Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha vaati asiaa Washingtonissa pitämässään puheessa.

Etelä-Korean vaatimus tuli sen jälkeen, kun Pohjois-Korea tulkitsi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet Pohjois-Korean hallinnosta sodanjulistukseksi maata vastaan.

– Trump väitti, että hallintomme ei ole vallassa enää pitkään. Näin hän julisti maallemme sodan, Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho sanoi toimittajille New Yorkissa maanantaina Suomen aikaa.

Ministerin mukaan Yhdysvaltojen sodanjulistuksen takia Pohjois-Korealla on oikeus esimerkiksi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneita, vaikka ne eivät olisi vielä maan ilmatilassa.

  • Alla olevalla videolla ote Pohjois-Korean ulkoministerin Ri Yong-hon puheesta.

Etelä-Korean ulkoministeri Kangin mukaan nyt on välttämätöntä, että sekä Etelä-Korea että Yhdysvallat hoitavat kärjistyneen tilanteen välttääkseen jännitteiden eskaloitumisen pidemmälle sekä tahattomat sotilaalliset yhteenotot, jotka Kangin mukaan voivat lähteä hallinnasta nopeasti.

– On erittäin todennäköistä, että Pohjois-Korea provosoi lisää, Kang sanoi puheessaan.

Yhdysvallat on pitänyt Pohjois-Korean väitettä sodanjulistuksesta absurdina. Yhdysvallat myös korosti, ettei millään valtiolla ole oikeutta ampua toisen valtion koneita kansainvälisten vesien yllä.

  • Alla olevalla videolla Valkoisen talon vastaus Pohjois-Korean väitteeseen.

Yhdysvallat lennätti viikonloppuna pommittajia ja hävittäjiä Pohjois-Korean itärannikon edustalla. Yhdysvaltojen puolustusministeriö sanoi, että lennot olivat osoitus Yhdysvaltojen päättäväisyydestä sekä siitä, että Trumpilla on monia sotilaallisia vaihtoehtoja kukistaa mikä tahansa uhka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?