Ulkomaat

Lehdet: Kaikuluotainkuvissa näkyi ”tunnistamaton esine” Gävlen satamassa – ulkomaisen sukellusveneen epäillään tunkeutuneen Ruotsin aluevesille

Julkaistu:

Ruotsi
Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin saamassa raportissa esitetään, että Gävlen sataman edustalla merenpohjassa saattoi olla ”ulkomainen vedenalainen alus” 29. kesäkuuta.
Ruotsi on saattanut joutua aluevesiloukkausten kohteeksi, epäilee asiantuntijoiden luovuttama raportti.

Asiasta kertovat ruotsalaismediat kuten Dagens Nyheter, SVT ja Aftonbladet. Dagens Nyheter uutisoi raportista ensimmäisenä.Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Raportin mukaan vieras alus saattoi vierailla Gävlen satamassa 29. kesäkuuta. Satamassa havaittiin ”tunnistamaton esine”, joka oli ensimittausten mukaan jopa kolmetoista metriä pitkä, kolme metriä korkea ja ”veneen kaltainen.” Merenpohjassa ollut esine oli havaittavissa kaikuluotainkuvissa, joita otettiin merenpohjan ruoppausurakan ohessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun joitain tunteja myöhemmin esinettä yritettiin etsiä uudestaan sen uudelleenmittausta varten, alus oli kadonnut. Sukeltaja löysi merenpohjasta jälkeenpäin painaumia, jotka olivat useiden senttimetrien syvyisiä.

Mystisen tapahtuman jälkeen satama otti yhteyttä Gävlen merivartiostoon ja poliisiin, jotka puolestaan kääntyivät asevoimien puoleen. Kun asevoimat eivät koskaan palanneet asiaan sataman edustajien kanssa, kaksi aiemmin meriupseereina työskennellyttä asiantuntijaa päätti alkaa itse tutkia tapausta.

Kaikuluotaimen tuloksiin ja sataman henkilökunnan antamiin kuvailuihin perustuen asiantuntija-analyysi on tullut lopputulokseen, että satamassa oli ulkomainen vedenalainen alus.

– Tapahtuma tulisi luokitella vakavaksi, tahalliseksi loukkaukseksi, asevoimille eteenpäin lähetetty analyysi kiteyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin kirjoittajat eivät osaa sanoa, minkä maalaisesta aluksesta voisi olla kyse. Kuitenkin he osoittavat Venäjän käyttäneen vastaavan tapaista Triton-nimistä alusta.

– Emme ole kyenneet identifioimaan aluksen alkuperää, mutta kaikuluotainkuvan esineen ja Triton NN:n kanssa on yhdenmukaisuutta, sanoo raportin yksi kirjoittajista, Nils-Ove Jansson Dagens Nyheterille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt