Äärioikeisto rynni parlamenttiin Saksassa – Nämä ovat AfD:n viisi kärkihahmoa

Alternative für Deutschland nousi entisen Itä-Saksan alueella Saksissa jopa suurimmaksi puolueeksi. Puolueen johtoa ovat repineet henkilöriidat.

25.9.2017 10:58

Äärioikeistolainen, maahanmuuttovastainen ja populistinen AfD, vaihtoehto Saksalle, nousi sunnuntain vaaleissa maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi vajaan 13 prosentin kannatuksella, ja se saa peräti 94 paikkaa Saksan parlamenttiin eli liittopäiville.

Uuden parlamentin kaikki muut viisi puoluetta ovat ilmoittaneet, että ne eivät aio tehdä yhteistyötä AfD:n kanssa. Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel (Spd) kommentoi pari viikkoa ennen vaaleja puoluetta harvinaisen kovin sanoin.

– Meillä on Saksan valtiopäivillä oikeita natseja ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan.

AfD toden totta on ensimmäinen äärioikeistolainen puolue Saksan parlamentissa sitten natsi-Saksan luhistumisen. AfD aloitti eurovastaisena puolueena, kun se perustettiin neljä vuotta sitten. Se kuitenkin omaksui nopeasti maahanmuuttoteeman.

Puolue on ilmoittanut, että se aikoo muuttaa Saksaa ja lähteä ”jahtaamaan Angela Merkeliä”. AfD:n äänekkäästä läsnäolosta valtiopäivillä koituu Merkelille varmasti päänvaivaa. Liittokansleri totesi sunnuntai-iltana, että äärioikeisto on ”iso haaste”.

AfD:n edustajat ja heidän mielipiteensä ovat kärkkäitä. IS esittelee viisi puolueen kärkihahmoa.

1. Vertasi pakolaisia kompostiin

Frauke Petry haukkui monikulttuurisuutta puolustavan ”Saksa on värikäs” -kampanjan toteamalla, että kompostiläjäkin on värikäs.

AfD:n johtaja on nelikymppinen Frauke Petry. Muun muassa Guardian on kertonut, että Petryllä on kyseenalainen lempinimi ”Adolfina”.

Kun ensimmäiset ovensuukyselyt tulivat julki, Petry siteerasi Twitterissä Mahatma Gandhia toteamalla: ”Ensin he eivät piittaa sinusta. Sitten he nauravat sinulle. Sitten he taistelevat sinua vastaan ja silloin sinä voitat”.

Dresdeniläinen Petry edustaa entistä Itä-Saksan osavaltiota Saksia, jossa AfD:n kannatus on erityisen vahvaa. Sunnuntain vaaleissa AfD keräsi puolueista eniten ääniä Saksissa, peräti 27 prosenttia.

Petry on aiemmin muun muassa verrannut maahanmuuttajia kompostiin. Hän haukkui monikulttuurisuutta puolustavan ”Saksa on värikäs” -kampanjan toteamalla, että kompostiläjäkin on värikäs.

Petry aiheutti maailmanlaajuista pahennusta viime vuonna, kun hän tokaisi, että laittomasti maahan pyrkiviä on tarvittaessa vaikka ammuttava Saksan rajoilla.

Petry on kommenteistaan huolimatta pyrkinyt pehmentämään puolueen imagoa ja ajautunut siksi sisäiseen konfliktiin sen kahden muun johtohahmon, Alexander Gaulandin ja Alice Weidelin kanssa. Jopa Petryn syrjäyttämisestä puoluejohdosta on huhuttu.

Petry pääsi suoraan läpi liittopäiville, mutta hän ilmoitti ettei liity AfD:n parlamenttiryhmään.

2. Natsisotilaista ylpeilyä

Alexander Gauland, 76, on yksi AfD:n johtohahmoista. Nimenomaan Gauland julisti AfD:n lähtevän ”jahtaamaan Merkeliä”. Hän oli vaaleissa puolueen liittokansleriehdokas.

Alternative für Deutschland -puolueen kärkihahmot Alexander Gauland ja Alice Weidel iloitsivat vaalivoitosta.

Gaulandin mielestä Saksan pitää lakata pyytelemästä anteeksi natsi-Saksan tekoja ja suhtautua historiaansa vähemmän kompleksisemmin. Hän aiheutti vaalien alla kohun toteamalla, että saksalaisten pitäisi olla ylpeitä Saksan sotilaallisista saavutuksista ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa.

– Jos ranskalaiset ovat oikeutettuja ylpeilemään keisarillaan ja britit Nelsonista ja Churchillistä, meillä on oikeus olla ylpeitä Saksan sotilaiden saavutuksissa kahdessa maailmansodassa.

Juristi Gauland on entinen valtapuolue CDU:n jäsen, mutta vuonna 2013 hän oli perustamassa alun perin EU- ja eurovastaisuudella kampanjoinutta AfD:tä.

3. Häpesi holokaustimonumenttia

Björn Höcke, 45, edustaa äärioikeistopuolueen äärilaitaa. Hän aiheutti kansainvälisen skandaalin tammikuisella puheellaan, jossa hänen tulkittiin harmittelevan sitä, että natsi-Saksa hävisi toisen maailmansodan.

Erityisesti puheesta nostettiin esiin se, että Höcke sanoi Berliinin holokaustin muistomerkin olevan häpeän muistomerkki. Jopa AfD:n puheenjohtaja Frauke Petry vaati Höcken eroa puolueesta kommentin takia, mutta tämä säilytti paikkansa Thüringenin osavaltion AfD-johtajana. Höckellä on tiiviit välit islaminvastaiseen Pegida-liikkeeseen.

Björn Höcke (oikealla) riemuitsi AfD:n vaalivalvojaisissa.

4. Merkel rikostutkintaan

Yksi AfD:n vaaliteemoista on ollut asettaa Angela Merkel tutkintaan siksi, että Merkel avasi Saksan rajat pakolaisille. Vuonna 2015 Saksaan tuli yli miljoona turvapaikanhakijaa.

AfD:n edustaja Alice Weidel muistutti asiasta sunnuntai-iltana. Hän on useaan kertaan vaatinut, että Merkeliä on ”rangaistava” pakolaiskriisiä koskevista päätöksistään.

Weidel on yksi puolueen merkittävimmistä julkisista esiintyjistä, ja hän edustaa maahanmuuttokysymyksessä sovittelevampaa linjaa. Hän on entinen taloustieteilijä ja Goldman Sachs -pankkiiri, joka vastustaa kiihkeästi Saksan tukea Kreikalle. Hän elää rekisteröidyssä parisuhteessa naispuolisen srilankalaisen partnerinsa kanssa ja asuu virallisesti Sveitsissä.

5. ”Aloitamme keskustelun islamista”

Beatrix von Storch julisti, että uudessa parlamentissa kuuluu myös niiden ääni, joita siellä ei aiemmin kuultu.

AfD:tä on arvosteltu siitä, että se sysää Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut suoraan islaminuskon syyksi.

Puolueen johtohahmo, europarlamentaarikko Beatrix von Storch julisti sunnuntai-iltana, että uudessa parlamentissa kuuluu myös niiden ääni, joita siellä ei aiemmin kuultu.

– Me aloitamme keskustelun maahanmuutosta. Me aloitamme keskustelun islamista. Me aloitamme keskustelun yhä tiiviimmästä liitosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?