”Muistatteko, miten Yoda allekirjoitti paperia kuninkaan kanssa?” – saudiarabialaisessa koulukirjassa nolo kuvamoka

Yhteiskuntaopin oppikirjaan lipsahti nuoren taiteilijan kuvamanipulaatio, jossa Star Wars -hahmo istuu kuningas Faisalin rinnalla vuonna 1945.

Saudi-Arabian kuningas Faisalista lipsahti oppikirjaan kuva yhdessa Yodan kanssa.

24.9.2017 22:27

Yhdistyneiden kansakuntien perustaminen oli tapahtuma, joka on jäänyt lukuisiin historiankirjoihin tarinoin ja kuvin. Vuonna 1945 johtajat ympäri maailmaa kokoontuivat San Fransiscoon vaalimaan rauhaa ja globaalia solidaarisuutta.

Historioitsijat eivät kuitenkaan muista, että Star Wars -elokuvista tuttu Yoda olisi ollut kyseisten johtajien joukossa.

Tällaisen kuvan kuitenkin saa Saudi-Arabiassa painetusta yhteiskuntaopin oppikirjasta, jota maan viranomaiset ovat nyt kiireellä vetäneet pois levityksestä. Oppikirjaan on lipsahtanut mustavalkoinen kuva, jossa Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjaa allekirjoittavan Saudi-Arabian kuningas Faisalin rinnalla istuu kurttuinen pieni hahmo. Tuolloin Faisal oli vielä maan prinssi ja ulkoministeri.

– Opetusministeriö katuu huolimatonta virhettä, Saudi-Arabian opetusministeri Ahmed al-Eissa pahoitteli kömmähdystä Telegraphin mukaan. Ministerin mukaan virheellisiä painoksia on alettu vetää pois ja korjattujen painosten valmistus on käynnissä. Virheen syytä selvitetään.

Tapaus herätti arvatenkin runsaasti hilpeyttä sosiaalisessa mediassa.

– Muistatteko, että Yoda allekirjoitti YK:n peruskirjaa vuonna 1945 Kuningas Faisalin kanssa? Saudi-Arabian opetusministeriö muistaa! eräs käyttäjä kirjoitti.

Remember when Yoda signed the United Nations charter back in 1945 with Faisal of Saudi, @starwars? Saudi Ministry of Education does! pic.twitter.com/T62mwtZppr— SilentRuins (@SilentRuins) 21. syyskuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Oppikirjaan päätynyt Faisalin ja Yodan mustavalkokuva on 26-vuotiaan sauditaiteilijan Abdullah al-Sherin kädenjälkeä. Hänet tunetaan myös taiteilijanimellä Shaweesh.

– Minä suunnittelin kuvan, mutta en laittanut sitä kirjaan, al-Sheri kommentoi The New York Timesille ollen itsekin hämillään siitä, miten kuva on päätynyt koulukirjan sivuille.

Kuva oli osa sarjaa, jossa al-Sheri sijoitti elokuvahahmoja arabihistorian merkkihetkiä kuvaaviin valokuviin. Eräässä kuvassa esimerkiksi Darth Vader seisoo T.E Lawrencen ja Irakin kuninkaan takana Pariisin rauhankonferenssissa vuonna 1919. Hän kertoo saaneensa idean käydessään läpi Lähi-idän historiaa kertaavia kuva-arkistoja.

– Kaikki kuvat olivat niin surullisia, täynnä pakolaisia ja sotaa.

Sitten hän löysi valokuvan Egyptin vuonna 1981 murhatusta presidentistä Anwar Sadatista, joka tapasi Mikki Hiiren Disneylandissa. Silloin hän oivalsi historiakuvaston kaipaavan jotain vastaavaa: jotain hauskaa ja vähemmän masentavaa.

Taiteilija kertoi saaneensa tietää kuvan päätymisestä oppikirjaan biologianopettajana työskentelevältä äidiltään.

– Tarkoitukseni ei ollut missään nimessä pilkata kuningasta, hän selvensi New York Timesille.

Lähteet: BBC, Telegraph, New York Times

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?