IS seurasi Saksan vaaleja hetki hetkeltä: Merkel voittamassa, sosiaalidemokraatit katkerana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS seurasi Saksan vaaleja hetki hetkeltä: Merkel voittamassa, sosiaalidemokraatit katkerana

Ilta-Sanomat seurasi Saksan parlamenttivaaleja hetki hetkeltä.

Angela Merkel puhui puolueen vaalivalvojaisissa Berliinissä.­

24.9.2017 18:30
  • Ennusteiden mukaan Angela Merkelin uskotaan jatkavan neljännelle kaudelle.

  • Merkelin johtamilla kristillisdemokraateilla on ensimmäisten tulosten mukaan 32,5 prosentin kannatus. Toisena on sosiaalidemokraattinen Spd 20 prosentin kannatuksella.

  • Kummankin hallituspuolueen, eli kristillisdemokraattien ja Spd:n kannatus laski.

  • Kolmanneksi on nousemassa äärioikeistolainen AfD 13,5 prosentin kannatuksella. Neljäntenä on vapaa demokraattinen puolue Fdp (10,5 prosenttia), viidentenä vihreät (9,5 prosenttia) ja kuudentena vasemmistopuolue Linke (9 prosenttia).

  • AfD on nousemassa ensimmäisenä äärioikeistolaisena puolueena Saksan parlamenttiin sitten toisen maailmansodan.

Klo 23.52: Saksan parlamenttivaalien lopulliset tulokset selviävät maanantaina. Ilta-Sanomien hetki hetkeltä -seuranta päättyy.

Klo 23.35: Deutsche Welle arvioi, että äärioikeistolainen AfD vei Merkelin kristillisdemokraateilta yli miljoona ääntä.

Klo 23.32: Angela Merkel arvosteli AfD:n johtohahmoa Jörg Meuthenia. Meuthen totesi, että hänellä on vaikeuksia löytää kaduilta saksalaisia tiettyjen kaupunkien osalta.

Merkel vastasi ihmettelevänsä, kuinka Meuthen pystyy erottamaan pelkästään katsomalla, onko ihmisellä Saksan passi vaiko ei. Merkel totesi, ettei itse ainakaan pysty siihen.

Klo 22.31: AfD:n vaalivoitto on saanut saksalaiset kaduille osoittamaan mieltään äärioikeistoa vastaan. Suuria mielenosoituksia on järjestetty ainakin Berliinissä ja Frankfurtissa.

Klo 21.35: Spd:n johtaja Martin Schulz totesi televisiohaastattelussa Angela Merkelille, että Merkel on vaalien suurin häviäjä. Schulz myös totesi olevansa varma, että niin sanottu Jamaika-hallituskokoonpano toteutuu. Se käsittäisi Merkelin kristillisdemokraatit, vihreät sekä Fdp:stä. Nimi muodostuu puolueiden tunnusväreistä, jotka ovat samat kuin Jamaikan lipussa.

Merkel totesi huomioineensa Spd:n toiveen jättäytyä oppositioon. Hän kuitenkin ilmoitti, että hallituskokoonpanolle on yhä kaksi vaihtoehtoa. Merkel totesi puhuvansa asiasta myös Spd:n kanssa maanantaina uudelleen.

Klo 21.25: Saksan poliisin mukaan AfD:tä vastustava mielenosoitus on aiheuttanut ongelmia. Poliiseja on muun muassa heitelty pulloilla.

Klo 21.15: AfD:n kärkipoliitikko Alice Weidel vaatii, että Saksan on perustettava komitea tutkimaan liittokansleri Angela Merkelin päätös päästää Saksaan yli miljoona pakolaista vuonna 2015. Weidelin mukaan Merkeliä on rangaistava pakolaiskriisiä koskevista päätöksistä.

Weidelin mukaan kansa on antanut AfD:lle luottamuksensa ja puolueen on pidettävä lupauksensa.

– Me tulimme jäädäksemme, hän totesi.

Klo 20.50: Fdp:n johtaja Christian Lindner sanoo, ettei hänen puolueensa ole vielä saanut kristillisdemokraateilta kutsua hallitusneuvotteluihin. Hänen mukaansa puolue kuitenkin ilman muuta hyväksyy sen, jos sellainen tulee. Kristillisdemokraatit tarvitsevat hallituksen muodostamiseen sekä vihreitä että Fdp:tä. Spd on jo ilmoittanut, että se jättäytyy oppositioon. Lindner arvosteli Spd:n johtajaa Martin Schulzia toteamalla, ettei yksi puolue voi pakottaa muita muodostamaan hallitusta.

Klo 20.33: Uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan juutalaiset huolestuivat äärioikeistolaisen AfD:n noususta. Euroopan juutalaisten kongressi toivoo, että muut puolueet sulkevat AfD:n hallituksen ulkopuolelle.

– Osa sen kannattamista asioista on osoittanut vaalikampanjan aikana hälyttävää suvaitsemattomuutta, jota ei ole nähty Saksassa vuosikymmeniin. Se on, totta kai, suuri huolenaihe Saksan ja Euroopan juutalaisille.

Klo 20.18: Angela Merkel sanoi voitonpuheessaan, että hänen johtamansa kristillisdemokraatit haluavat selvittää, miksi ihmiset äänestivät äärioikeistolaista AfD:tä.

– Meidän on voitettava heidät takaisin kuuntelemalla heidän ongelmiaan ja ratkaisemalla ne politiikan avulla, hän totesi.

Klo 19.53: Kristillisdemokraattien johtaja ja Saksan istuva liittokansleri Angela Merkel myöntää puheessaan, että hän olisi toivonut parempaa vaalitulosta. Hänen mukaansa 12 vuoden hallitusvastuun jälkeen suurimman puolueen asema ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Merkelin mukaan äärioikeistolaisen AfD:n nousu parlamenttiin tulee aiheuttamana haasteita.

Klo 19.44: Kristillisdemokraattien europarlamentaarikko Elmar Brok sanoo BBC:lle, että kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit kärsivät tappion äärioikeistolaisen AfD:n populismille.

– Me emme saa kiinnittää heihin huomiota parlamentissa.

Klo 19.40: Kristillisdemokraattien edustaja Volker Kauder on pettynyt puolueen vaalitulokseen, vaikka suurimman puolueen asema säilyikin.

– Olisimme halunneet paremman tuloksen, Kauder totesi Bildin mukaan.

Puolueella on noin 33 prosentin kannatus. Kummankin hallituspuolueen, eli kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien kannatus laski. Pienempien puolueiden kannatus sen sijaan nousi.

Klo 19.33: Sosiaalidemokraattisen Spd:n johtaja Martin Schulz on tunnustanut vaalitappion.

– Tämä on katkera päivä Saksan sosiaalidemokraateille. Me olemme hävinneet vaalit.

Klo 19.20: Äärioikeistolaisen AfD:n edustaja Alexander Gauland vannoi, että puolue tulee muuttamaan Saksaa.

– Me lähdemme jahtaamaan Merkeliä, hän julisti Bildin mukaan.

 

Klo 19.18: Spd:n johtohahmo Manuela Schwesig sanoo, että Martin Schulz jatkaa puolueen puheenjohtajana vaalitappiosta huolimatta.

Klo 19.13: AfD:n johtaja Frauke Petry iloitsee puolueensa menestyksestä Twitterissä. Hän siteeraa Intian itsenäisyysliikkeen johtajaa Mahatma Gandhia.

– Ensin he eivät piittaa sinusta. Sitten he nauravat sinulle. Sitten he taistelevat sinua vastaan ja silloin sinä voitat, hän twiittaa.

Hän päättää twiittinsä isolla kiitoksella ”DANKE” ja Saksan lippujen hymiöillä.

"Zuerst ignorieren sie dich, dann lachen sie über dich, dann bekämpfen sie dich und dann gewinnst du." - Gandhi.DANKE 🇩🇪🇩🇪🇩🇪🇩🇪#Btw17 #AfD— Frauke Petry (@FraukePetry) September 24, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 19.07: Angela Merkelin kristillisdemokraatit eivät pysty muodostamaan ensimmäisten ovensuukyselyjen mukaan hallitusta pelkästään Fdp:n kanssa. Sen on joko otettava vihreät mukaan tai jatkettava yhteistyötä Spd:n kanssa. Spd on tosin torjunut hallitusyhteistyön mahdollisuuden.

Klo 19.05: Sosiaalidemokraattisen puolueen johtohahmo Manuela Schwesig kuvailee ensimmäisten ovensuukyselyiden tuloksia Reutersin mukaan raskaaksi tappioksi. Hänen mukaansa 20 prosentin kannatus tarkoittaa sitä, että puolue menee oppositioon.

Klo 19.04: Äärioikeistolainen AfD on nousemassa ARD:n ensimmäisen ovensuukyselyn mukaan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Se on saamassa 13,5 prosentin kannatuksen. Vihreä liittouma olisi saamassa 9,5 prosentin kannatuksen ja vasemmistopuolue Linke yhdeksän prosentin.

Klo 19.02: Ensimmäisten ovensuukyselyjen mukaan Angela Merkelin johtamat kristillisdemokraatit ovat voittamassa Saksan parlamenttivaalit. Se olisi saamassa 32,5 prosentin kannatuksen.

Klo 19.00: Äänestyspisteet ovat sulkeutuneet.

Klo 18.53: Saksalaiset mielenosoittajat raahasivat Berliinin hallintokortteliin elefantin. Mielenosoittajat vaativat, että vaalit pitäisi järjestää useammin kuin neljän vuoden välein.

 

Klo 18.51: Saksan parlamenttiin saattaa nousta peräti kuusi puoluetta. Edellisten vaalien jälkeen niitä oli neljä. Fdp:n uskotaan nousevan takaisin parlamenttiin vuoden 2013 rökäletappion jälkeen. Äärioikeistolainen AfD nousisi parlamenttiin tyystin uutena puolueena.

Klo 18.36: Äärioikeistolaisen AfD:n johtaja Frauke Petry arvostelee Twitterissä Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen Spd:n johtajaa Martin Schulzia.

– Spd:n röyhkeys kostautuu katkerasti. Eläkää sen kanssa toverit. Vasemmistobuumi päättyy tänään, Petry twiittaa.

Arroganz der #SPD wird sich bitter rächen - lebt damit, Genossen: Linkstrend ist ab heute vorbei.#AfD #Btw17 * https://t.co/Z9LwYWyRIi— Frauke Petry (@FraukePetry) September 24, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Schulz on haukkunut AfD:tä muun muassa ”demokratian haudankaivajiksi”, eikä puolueella hänen mukaansa ole sijaa parlamentissa. Kaikki puolueet ilmoittaneet, että ne eivät aio tehdä yhteistyötä AfD:n kanssa.

Klo 18.34: Aseistautuneet poliisit vartioivat Angela Merkelin johtaman Saksan kristillisdemokraattisen unionin puolueen päämajan edustalla Berliinissä. Poliisi turvaa muun muassa puolueen vaalivalvojaisia.

Klo 18.30: Äänestyspisteiden sulkeutumiseen on puoli tuntia.

Klo 18.25: Berliinin poliisi vahvistaa BBC:lle antaneensa luvan äärioikeistolaista AfD:tä vastustavalle mielenosoitukselle puolueen päämajan edustalla.

Klo 18.22: Äänestyskopit sulkeutuvat kello 19.00 Suomen aikaa. Silloin on odotettavissa myös ensimmäisiä kyselytuloksia ja ennustuksia.

Alexander Gauland (toinen vasemmalla) lupaa, että AfD muuttaa Saksaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?