Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

Ydinkokeita ei ole tehty ilmakehässä vuosikymmeniin.

24.9.2017 13:30

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean väliset solvaukset ovat kiristäneet viikonlopun aikana maiden välisiä suhteita entisestään.

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho puhui YK:n yleiskokoukselle lauantaina.

  • Katso otsikon alla olevalta videolta otteita Rin puheesta.

Ri Yong-ho esitti uhkauksen YK:n yleiskokouksessa.

Ulkoministerin mukaan rakettien ampuminen Yhdysvaltain mantereelle on väistämätöntä sen jälkeen, kun Trump kutsui maan johtajaa Kim Jong-unia ”rakettimieheksi”, joka on matkalla ydintuhoon. Puheen jälkeen Ri totesi toimittajille, että Pohjois-Korea saattaisi tehdä vetypommikokeen Tyynellämerellä.

Tämä tiedetään: taustalla useita ydinkokeita

Pohjois-Korea on tehnyt jo pitkään ydin- ja ohjuskokeita. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan ollut varmaa, onko Pohjois-Korea onnistunut rakentamaan ohjukseen mahtuvia ydinkärkiä.

Viimeisimmän, järjestyksessään kuudennen, ydinkokeen Pohjois-Korea teki 3. syyskuuta.

Viimeisin ydinkoe erosi aiemmista siinä mielessä, että asiantuntijatulkintojen mukaan Pohjois-Korea on jatkossa otettava huomioon ydinasevaltiona.

– Jos se pitää paikkansa, että kyseessä on ollut vetypommi, silloin puhutaan huomattavasti aikaisempaa voimakkaammasta ydinlatauksesta. Siitä voidaan jatkokehittää todella voimakkaita ydinaseita, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Juha Kukkola kuvaili ydinkokeen jälkeen.

Aikooko Pohjois-Korea testata vetypommia?

Pohjois-Korean ydinkärkien kantamasta ei ole varmaa tietoa.

Massachusetts Institute of Technologyn ydinaseisiin erikoistunut politiikan professori Vipin Narang kertoi CNN:lle, että Pohjois-Korea laukaisee todennäköisesti ensin riskittömämmän ohjuksen.

Middlebury Instituten Itä-Aasian tutkimusohjelman johtaja Jeffrey Lewis puolestaan muistuttaa, että Pohjois-Korean uhkaukset kannattaa ottaa varovasti.

– Kun kiinalaiset uhittelivat testaavansa ydinohjusta vuonna 1966, emme uskoneet heitä. Nyt olemme samankaltaisessa tilanteessa Pohjois-Korean kanssa, Lewis kertoi CNN:lle.

Mitä vetypommin räjäyttäminen ilmakehässä tarkoittaisi?

Jos Pohjois-Korea päätyy testaamaan vetypommia ilmakehässä, kokeen seurauksia on vaikea arvioida, koska aseen tuhovoimaa ei tiedetä. Ainakin ympäristötuhot olisivat joka tapauksessa mittavat.

Edellisen kerran maailma on nähnyt ilmakehässä tehdyn testin vuonna 1980, kun Kiina testasi ydinasetta Lop Nurissa.

Yhdysvallat teki Mikronesian saaristossa Tyynellämerellä sijaitsevalla Bikinin atollilla vuosina 1946-1958 kaikkiaan yli 20 ydinkoetta, joissa testattiin vety- ja atomipommeja. Ydinkokeiden seurauksena kokonaisia saaria jäi asuinkelvottomiksi ja tuhansia ihmisiä altistui korkealle radioaktiiviselle säteilylle. Atolleilla tehdyt ydinkokeet aiheuttivat lisäksi merkittävän radioaktiivisen laskeuman. Marshallinsaarilla on raportoitu muun muassa syöpätapausten lisääntymisestä Yhdysvaltojen kokeiden seurauksena.

Ihmisille aiheutuneet vahingot saattaisivat kuitenkin jäädä ympäristötuhoja vähäisemmiksi riippuen testipaikasta, James Martin -keskuksen vanhempi tutkija Melissa Hanham arvioi CNN:lle.

– Joka tapauksessa se (vetypommin testaus) aiheuttaisi pitkäaikaisia tuhoja sekä ympäristölle että ihmisille, Hanham sanoi.

Ensimmäinen vetypommi, Ivy Mike, räjäytettiin Marshallinsaarilla vuonna 1952,

Atomipommitestejä suoritettiin Bikini-atollilla vuonna 1946.

Geiger-mittarilla varustettu virkamies suoritti säteilymittausta tonnikalasta. Merieläinten säteilyarvoja mitattiin Tyynellämerellä vuosina 1954–1960 Yhdysvaltain ydinkokeiden seurauksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?