Salatun asiakirjan kylmä matematiikka – Yhdysvallat laski paljonko ydinsota tappaisi suomalaisia

Julkaistu:

Julkistettu asiakirja paljastaa Yhdysvaltain selvittäneen kylmän sodan aikana, paljonko ydiniskuissa kuolisi ihmisiä missäkin maassa. Muun muassa Suomea koskevat tarkat arviot mahdollisista kuolonuhreista ovat yhä salattuja.
Kylmä sota vaati kylmää järkeä. Yksi hyytävimmistä esimerkeistä on se, että Yhdysvallat laski, paljonko ydiniskut Neuvostoliittoon tappaisivat ihmisiä paitsi Neuvostoliitossa myös sen satelliittivaltioissa ja muilla lähialueilla – myös Suomessa.

Asia käy ilmi George Washingtonin yliopiston pyörittämän National Security Archiven (Kansallisen turvallisuuden arkisto) julkaisemasta Yhdysvaltain puolustusministeriön asiakirjasta. Sen salaus päättyi elokuun alussa. Asiakirjasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Verkkouutiset.

Asiakirja on laadittu 29. lokakuuta vuonna 1962, kun kylmä sota oli kireimmillään. Kuuban ohjuskriisin aikaan lokakuun lopulla koko maailma odotti henkeään pidätellen, syttyykö suurvaltojen välille ydinsota vaiko ei.

Onneksi ei syttynyt. Jos olisi, asiakirjan mukaan seuraukset olisivat olleet Suomellekin kauheat. Kun Yhdysvaltain puolustusministeriön ”haavoittuvaisuuden erikoisanalyysissä” nimetään konkreettisesti maita, joihin ydinlaskeuma olisi vaikuttanut, Suomi mainitaan ensimmäisenä.


Asiakirjan loppupuolella näkyy, että liitteenä on ”Taulukko 3-B - Vaikutukset Suomen kokonaisväestöön”. Se on kuitenkin julistettu salaiseksi, eikä tarkkoja lukuja ole saatavilla.

Suomen jälkeen mainittujen maiden listaus jatkuu kohti etelää. Ydinlaskeuma olisi vaikuttanut myös Puolaan, Itä- ja Länsi-Saksaan, Tshekkoslovakiaan, Itävaltaan, Unkariin, Romaniaan, Jugoslaviaan ja jopa Sveitsiin, Etelä-Ranskaan sekä Pohjois-Italiaan. Kaakkois- ja Lounais-Euroopan matalapaineet ja tuulet säästäisivät Etelä-Italian, Albanian, Kreikan, Bulgarian ja Turkin, asiakirjassa arvioidaan.

Karmaisevat uhrilukuarviot

Yhdysvallat halusi rajata ydiniskujen vaikutukset Neuvostoliiton ulkopuolelle mahdollisimman vähäisiksi. Raportissa todetaan, että jos tuuli puhaltaisi idästä länteen, perinteisten atomipommien iskusarja suunniteltuihin maaleihin tappaisi satelliittivaltioiden väestöstä lähes puolet ja läntisen Euroopan liittolaismaiden väestöstä kolme prosenttia.

NSA on julkaissut aiemmin raportin, jonka mukaan ydiniskut Neuvostoliittoon olisivat tappaneet peräti 108 miljoonaa neuvostoliittolaista. Lokakuussa 1962 julkaistun raportin mukaan tuulen suunta ei olisi vaikuttanut Neuvostoliiton kuolonuhreihin kuin muutaman prosentin. Säästyneet ihmiset eläisivät maaseudulla.

Asiakirjan mukaan tuulen suunta on yleensä lännestä itään. Laskelmat on kuitenkin tehty ”haitallisimpien mahdollisten olosuhteiden mukaan”. Esimerkkipäiväksi on otettu 3. helmikuuta, jolloin tuuli alkoi puhaltaa koillisesta useiden päivien ajan.

Asiakirjassa todetaan, että suurin osa kuolonuhreista syntyisi iskuista, jotka olisivat osuneet läntisen Neuvostoliiton sotilaskohteisiin. IS on kertonut aiemmin Yhdysvaltain suunnitelluista ydiniskukohteista Suomen lähellä. Niitä on ollut Suomen lähellä muun muassa Virossa, Viipurissa, Alakurtissa, Pietarin alueella sekä Murmanskin alueella.

Laskelmat tehtiin erilaisten hyökkäysten ja käytettyjen aseiden mukaan. Suuri osa asiakirjasta on kuitenkin yhä salattu. Esimerkiksi läntisestä Euroopasta todetaan avoimessa osiossa, että kuolonuhrien lukumäärä olisi voinut olla jopa kymmenen miljoonaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt