Kunniatohtoriksi nimitetyn Sauli Niinistön seremoniassa kävi kömmähdys – kuitattiin norjalaisvitsillä

Presidentti Sauli Niinistö sai lauantaina oikeustieteen kunniatohtorin arvonimen Minnesotan yliopistossa.

Minnesotan yliopiston hallituksen edustaja Dean Johnson (vas), Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ja yliopiston rehtori Eric Kaler.

23.9.2017 22:41

Arvonimellä kunnioitetaan Suomen 100-vuotisjuhlaa sekä Suomen eduskunnan aikoinaan Minnesotan yliopistolle tekemää lahjoitusta, jonka avulla perustettu ohjelma on tutkinut suomalaisten vaikutusta alueen kulttuuriin ja yhteiskuntaan ja pyrkinyt lisäämään yhteistyötä suomalaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden välillä. Minnesotan yliopisto tarjoaa myös suomen kielen opetusta.

Presidentti Niinistö sai arvonimensä juhlavassa seremoniassa, joka järjestettiin Minneapolisin Orchestra Hall –konserttitalolla. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa puhuivat sekä yliopiston rehtori Eric Kaler että presidentti itse, joka painotti puheessa oikeusvaltion ja lain noudattamisen tärkeyttä Suomen kehitykselle.

Presidentti myös muisteli parin viikon takaista keskusteluaan amerikkalaiskirjailija Paul Austerin kanssa. Niinistön mukaan Auster oli todennut, että jos oikeutta ei ole jokaiselle, ei sitä ole kenellekään.

– Tämä on ajatus, jota meidän kaikkien on syytä pohtia. Minun mielestäni se osoittaa suunnan mutta kertoo myös, ettemme ole vielä perillä – työtä on vielä paljon, Niinistö sanoi puheessaan.

Noin tunnin mittaiseen tilaisuuteen mahtui myös hauska kömmähdys, kun rehtorin esittelypuheen ja presidentin kiitospuheen väliin kuulunut arvonimen varsinainen luovutus unohtui kokonaan välistä.

Mokan huomattuaan luovutuksesta vastannut yliopiston hallituksen edustaja Dean Johnson löysi tapahtuneeseen heti selityksen.

– Olen 100-prosenttisesti norjalainen, hän sanoi mikrofoniin, naurattaen sekä yleisöä että lavalla olleita.

Myöhemmin Niinistöä kiittäessään Johnson jatkoi vitsailuaan, tällä kertaa suomalaisten kustannuksella.

– Kiitämme teitä kaikesta tästä tietämyksestä, tiedosta ja siitä, että saitte kaikki nämä suomalaiset tänne paikalle lauantaiaamuna, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?