Aivokasvain­tuomion saanut senaattori McCain jatkaa Trumpin nokittelua: uhkaa kaataa taas terveyden­huolto­esityksen

Julkaistu:

Perjantain tapahtumat ajavat Donald Trumpin nurkkaan, sillä Obamacaren kaataminen on ollut yksi presidentin avainlupauksista.
Arizonan senaattori John McCain sanoi perjantaina vastustavansa republikaanien uusinta yritystä kaataa sairausvakuutusjärjestelmä Obamacarea ja aikovansa äänestää jälleen esitystä vastaan.

Esityksen etenemättömyyteen turhautunut ja vastaiskun myöntänyt presidentti Donald Trump tykitti välittömästi McCainia vastaan lauantaina Alabamasta. Hän kuvaili päätöksen olleen ”täysin odottamaton, kamala.” Trump on kertonut pitävänsä hallussaan kymmenen nimen listaa henkilöistä, jotka hänet täytyy vakuuttaa seisomaan esityksen takana. McCain ei kyseisellä listalla ollut.

– Minun täytyy sanoa, että ehkä -- se tulee olemaan hieman vaikeampaa ilman McCainin ääntä, Trump myönsi AFP:n mukaan.

Vastaiskusta huolimatta Trump oli luottavaisin mielin.

– Meillä on yhä mahdollisuus. Teemme sen lopulta, Trump kommentoi Reutersin mukaan.

McCain: Esityksen valmistelu on ollut hätiköityä

Senaattori McCain perusteli päätöstään omaan omatuntoonsa vedoten.

– En voi hyvällä omatunnolla äänestää Graham-Cassidyn esitystä.Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Trumpin ja Mccainin nokittelu on jatkunut jo pitkään. Helmikuussa McCain vihjaili Trumpin käyttävän diktaattorimaisia keinoja haukkuessaan mediaa.

Kesällä 2015 Trump nostatti suuren kohun väheksymällä McCainin sota-ansioita, sanomalla, ettei tämä ole oikea sankari, koska jäi vangiksi Vietnamissa.

Nöyryyttävä tappio taustalla

Edellisen kerran McCain äänesti Obamacaren kaatamista vastaan heinäkuussa lentäen paikalle dramaattisesti vain muutama päivä sen jälkeen, kun oli saanut diagnoosin aggressiivisesta aivosyövästä.

Republikaanien nöyryyttävän tappion jälkeen taisto uudistuksen läpi runnomisesta tuntui olleen ohi, kunnes viikkoja myöhemmin republikaanisenaattorit, Etelä-Carolinan Bill Cassidy ja Louisianan Lindsey Graham – McCainin läheiset ystävät – esittelivät uuden aloitteen.

–En ole iloinen ilmoittaessani vastustukseni. Kaukana siitä. Esityksen laatijat ovat hyviä ystäviäni. Tiedän heidän toimivan vankkumattomasti maan parhaaksi parhaaksi katsomallaan tavalla. Niin myös minä, McCain nyt kommentoi.

McCain on kritisoinut republikaaneja hätiköimisestä esityksen laatimisessa. Hän kertoi kannattavansa ennemmin aloitetta, joka muodostuisi laajamittaisten kuulemisten, keskustelujen ja korjausten myötä.

– Mutta näin ei ole tapahtunut, hän sanoi.

– En voi myöskään kannattaa sitä (uudistusta) tietämättä, paljonko se maksaa, miten se vaikuttaa vakuutusmaksuihin ja kuinka monia ihmisiä se auttaisi tai vahingoittaisi.

– Asia on liian tärkeä ja liian monien elämä on riskeerattuna, jotta voisimme jättää amerikkalaiset arvailemaan vaaleista toiseen, miten heidän sairausvakuutustensa käy. Kun esityksellä on tällainen vaikutus, se vaatii molempien puolueiden panosta, McCain kirjoittaa tiedotteessaan ja toivoo republikaanien ja demokraattien yhteistyötä.

Edellisen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman johdolla tuotu laki toi vuonna 2010 sairausvakuutuksen miljoonille amerikkalaisille, minkä ansiosta saavutuksesta tuli Obaman kauden merkkipaalu.

Donald Trumpin vaalikampanjan yksi tärkeimmistä lupauksista oli Obamacaren kaataminen ja sen korvaaminen uudella järjestelmällä, mutta demokraatit vastustavat uudistusta hanakasti.

Kamppailu aikaa vastaan

Republikaanijohtaja Mitch McConnell on pyrkinyt aikatauluttamaan esityksen kulkua niin, että äänestämään päästäisiin 30. syyskuuta. Reutersin mukaan tuolloin on viimeinen päivä, jolloin lakialoite voidaan hyväksyä vain 50 enemmistöäänen voimin senaatissa. Myöhemmin toteutettu äänestys vaatisi 60 kyllä-äänen haalimisen, jotta aloite menisi läpi.

Myös Donald Trump parjasi senaatin ”hullua” 60 äänen kynnystä, valittaen, että ”esitysten läpi saaminen on mahdotonta.” Republikaaneilla on niukka 52–48 enemmistö, minkä vuoksi heillä ei ole varaa hävitä useita ääniä äänestyksessä. Yksikään demokraatti ei tiedettävästi kannata esitystä.

Lähteet: Reuters, AFP, CNN, Washington Post