AK-47:n keksijän patsaasta paljastui nolo moka: Rälläkkä lauloi Moskovan illassa – sitten saapuikin poliisi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

AK-47:n keksijän patsaasta paljastui nolo moka: Rälläkkä lauloi Moskovan illassa – sitten saapuikin poliisi

Julkaistu: 23.9.2017 14:22

Muistomerkin pystyttäminen asesuunnittelija Mihail Kalashnikoville ei mennyt aivan putkeen Moskovassa.

Moskovassa vastikään paljastettua Mihail Kalashnikovin patsasta on ehditty kritisoida maailmalla jo sillä perusteella, että hänen suunnittelemallaan aseella on surmattu aivan liian paljon viattomia ihmisiä ympäri maailman. Yksi internetissä kiertävä meemi esittää patsaan esimerkiksi seisomassa pääkallojen päällä liitettynä Vasili Vereshtshaginin kuuluisaan maalaukseen Sodan apoteoosi.

  • Katso jutun videolta kuvaa patsaan julkistamisesta.

Venäjällä suurin myrsky syntyi kuitenkin siitä, kun pari päivää patsaan pystyttämisen jälkeen paljastui, että sen jalustassa ei esitelläkään Kalashnikovin rynnäkkökiväärin rakennepiirrosta vaan siinä on saksalaisen Sturmgewehr 44 -rynnäkkökiväärin piirros.

Moka on mitä noloin siinäkin mielessä, että Neuvostoliiton legendaarisen asesuunnittelijan muistomerkkiin oli siis päätynyt Adolf Hitlerin armeijan käyttämän rynnäkkökiväärin kuva.

Sturmgewehr 44 on Hugo Schmeisserin suunnittelema rynnäkkökivääri, jonka Hitlerin armeija sai käyttöönsä toisen maailmansodan loppuvaiheessa 1944. Mihail Kalashnikovin Neuvostoliitolle suunnittelema oma rynnäkkökivääri valmistui puolestaan vasta 1947, mistä juontuu myös sen nimi AK-47 (avtomat Kalashnikova). Puna-armeija sai kalashnikovinsa laajempaan käyttöön vasta 1949.

Kalashnikovin patsaan virheen huomasi ensimmäisenä historioitsija Juri Pasholok, jonka jälkeen muistomerkin suunnittelija Salavat Shtsherbakov joutui myöntämään virheensä. Taiteilija kertoi löytäneensä rakennepiirroksen kuvan internetistä, missä se oli virheellisesti esitetty kalashnikoviksi. Kalashnikovin asetehdas puolestaan pahoitteli julkisuuteen sitä, että heidän edustajansa eivät olleet päässeet tarkistamaan muistomerkkiä etukäteen ennen sen paljastamista.

Muistomerkin suunnittelija Salavat Shtsherbakov joutui myöntämään virheensä.

Patsaan virhettä joutui selittelemään myös Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski. Hänen mukaansa asiantuntijat olivat tarkistaneet useita kertoja muistomerkissä olevan Kalashnikovin hahmon ja hänen kädessään olevan rynnäkkökiväärin, mutta muu muistomerkin koristelu oli jäänyt kuvanveistäjän itsensä vastuulle.

– Ilmeisesti ideasta innostunut Salavat Aleksandrovitsh on sittemmin päättänyt liittää mukaan rakennepiirroksen ja ehkäpä joku hänen avustajistaan on johtanut häntä harhaan. On vaikea mennä olettamaan, että Venäjän kansantaiteilijan pitäisi tuntea (ase)piirrokset yksityiskohtaisesti. Niinpä internet petti, kuten usein käy, Medinski sanoi RBK-lehdelle.

Onni onnettomuudessa oli se, että virheellinen rynnäkkökivääri on vain pieni osa patsaan jalustan koristelua, joten taiteilijan mukaan sen korjaaminen onnistuu helposti.

Tässä kuvaparissa näkyy monumentti ennen ja jälkeen rälläkkähommien.

Korjaustöihin käytiinkin kiireen vilkkaa jo loppuviikosta, kun patsaalle ilmestyi ryhmä työmiehiä irrottamaan virheellistä Sturmgewehr 44:n laattaa. Useat venäläiset viestimet videoivat, kuinka työmiehet irrottivat kulmahiomakoneella patsaan jalustasta palasia.

Lisää mutkia matkaan tuli kuitenkin pian, sillä Moskovan poliisin kerrottiin pidättäneen korjaustöihin hälytetyt purkumiehet. Kävi ilmi, että poliisi epäili työläisten vandalisoivan patsasta, sillä heillä ei ollut mukanaan mitään lupadokumentteja.

– Selitysten antamisen jälkeen työläiset vapautettiin, uutistoimisto Ria Novosti kertoi lauantaina.

Kalashnikovin patsaan tilaaja oli Venäjän sotilashistoriallinen seura (RVIO), jonka muistomerkeistä on ennenkin noussut kohua. Kaksi suurinta kohua liittyy muistomerkkeihin, jotka ovat kyseisen saman ”luottosuunnittelijan” eli kuvanveistäjä Salavat Shtsherbakovin tuotantoa.

Vuonna 2014 sotahistoriallinen seura pystytti Moskovaan Valko-Venäjän rautatieasemalle muistomerkin, joka symboloi toisen maailmansodan alkua. Muistomerkissä oli tarkoitus olla venäläinen Sergei Mosinin suunnittelema kivääri, mutta asiantuntijat tunnistivatkin aseen saksalaisvalmisteiseksi Mauser 98k:ksi. Tarkempi tarkastelu osoitti, että saksalaiskiväärejä oli muistomerkissä peräti kaksin kappalein, ja ne poistettiin pikaisesti.

Vuonna 2016 sotahisoriallinen seura kiinnitti Pietariin muistolaatan Carl Gustaf Emil Mannerheimille, mutta julkisten protestien ja useiden vandaalitekojen jälkeen laatta jouduttiin poistamaan seinästä ja se siirrettiin talteen museoon. Monien mielestä Mannerheim ei ollut laatassa edes kovin itsensä näköinen ja ainakin yksi erikoinen virhe tästäkin laatasta löytyi: Mannerheimin väitettiin palvelleen tsaarin armeijassa vuoteen 1918, vaikka hän siirtyi Suomeen pystyvästi joulukuussa 1917 ja tammikuussa 1918 hän oli jo ylipäällikkönä Suomessa.

Perjantaina Shtsherbakov valitteli Govorit Moskva -radiolle, että hänen patsaistaan löydetyistä virheistä nousseet kohut ovat ”Venäjän vihollisten” aikaansaamia.

– Tätä tekevät Venäjän viholliset. Kun tulee Venäjän tarvitsema patsas, niin heti alkavat bakkanaalit ja aletaan etsiä jotain...

– Sen sijaan, että soitettaisiin ja sanottaisiin, että ”teillä on tuolla vääränlainen remmi” niin heti mennään lehdistöön. Kunhan vaan saadaan annettua lehdistölle, ja siitä se alkaa. Kyse on roskaväestä. Tärkeintä on, että pitää olla lämmin sielu ja oikea suunta. Mutta roskaväki hyppelehtii eikä voi rauhoittua, Shtsherbakov sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?