Ruotsi hankkimassa suojan Venäjän pelättyjä Iskander-ohjuksia vastaan – Suomelta torjuntakyky puuttuu täysin

Ruotsi on hankkimassa uutta ilmatorjunta­ohjusjärjestelmää.

22.9.2017 14:46

Uutistoimisto TT:n mukaan ehdokkaat ovat amerikkalainen Patriot-ohjusjärjestelmä ja ranskalainen SAMP/T. Molemmat järjestelmät ovat mukana Ruotsin isännöimässä suuressa Aurora-sotaharjoituksessa.

Ruotsalaisen Dagens Industri -lehden mukaan vaikuttaa siltä, että Ruotsi olisi valitsemassa Patriotin.

On kuitenkin esitetty arvioita, ettei Patriotin PAC-3-ohjuksilla olisi mahdollista torjua Venäjän pelättyjä ballistisia Iskander-ohjuksia, joiden kantama yltää Venäjän Kaliningradista syvälle Ruotsiin.

  • Venäjän ylpeys on Iskander-M-ohjusjärjestelmä. Yllä olevalla videolla näkyy, kun ohjus laukaistaan.

Dagens Industrin mukaan on mahdollista, että Ruotsi hankkii Patriot-järjestelmään SkyCeptor-ohjuksia. SkyCeptor-ohjukset ovat versio uuden israelilaisen David’s Sling (suom. Daavidin linko) -ilmatorjuntajärjestelmän ohjuksesta.

– Ilman israelilaista ohjusta Patriot ei antaisi Ruotsille lainkaan suojaa Venäjän ballistisia ohjuksia kuten Iskandereja vastaan, Dagens Industri kirjoitti.

 Ilmeisesti se israelilaisten ohjus on aika hyvä.

Entinen ilmatorjunnan tarkastaja, eversti evp. Ahti Lappi arvioi Ilta-Sanomille, että Ruotsi voisi saada israelilaisohjuksella suojan Iskandereiltä.

– Tietääkseni sen israelilaisen ohjuksen saa Patriotin lavetille. Ilmeisesti se israelilaisten ohjus on aika hyvä. Sillä on tavallista parempi liikehtimiskyky ja se on erittäin nopea, Lappi sanoi.

Lapin mukaan venäläinen Iskander-ohjus on hyvin vaikea maali.

– Se voi lentää epäsymmetrisesti. Yleensä ballistiset ohjukset lentävät symmetristä rataa. Koska Iskanderin lentorata voi vaihdella, se tekee torjunnan vaikeammaksi.

Suomelta puuttuu Lapin mukaan täysin kyky torjua Iskandereita. Iskandereita on muun muassa Pietarin lähistöllä Lugassa. Ohjusten kantama on yli 400 kilometriä ja niitä voidaan siirtää laukaistavaksi muualta.

– Kyllä ne yltävät puoleen Suomeen. Uhka on tiedostettu Suomessa jo vuosikausia, mutta torjuntaan ei ole otettu mitään kantaa. Pidän sitä selvänä heikkoutena. Jos uhka todetaan, siihen pitäisi vastata. Ruotsissa on ryhdytty nopeisiin toimenpiteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?