Telia voiteli Uzbekistanin presidentin tytärtä – joutuu maksamaan yli 800 miljoonan euron korvaukset lahjuksista

Teleyhtiö Telia maksaa yli 800 miljoonan euron sakot ja korvaukset Uzbekistanin lahjusjupakan seurauksena.

Teleoperaattori Telian eli vanhan Soneran uusi logo työntekijän selässä tiedotustilaisuudessa Kampissa maaliskuussa.

Yhtiö tiedotti sopineensa korvausten maksamisesta Yhdysvaltojen oikeusministeriön ja finanssivalvonnan sekä Hollannin syyttäjänviraston kanssa.

Yhtiön mukaan nyt saavutettu sopu merkitsee loppua kaikille Uzbekistaniin liittyville korruptiotutkimuksille.

– Tämän päivän sopimuksella panemme pisteen surulliselle luvulle Telian historiassa. Yhtiön nykyinen hallitus ja johto ovat vuodesta 2013 tehneet lujasti töitä ymmärtääkseen, mitä tehtiin väärin, ja korjatakseen puutteet, sanoi konsernijohtaja Johan Dennelind pörssitiedotteessa.

Amerikkalaiset viranomaiset ovat todenneet, että Telian toiminta rikkoi Yhdysvaltojen lakeja. Yhtiö joutuu siksi maksamaan korvauksina voitot toiminnasta, jossa korruptiorikokset tapahtuivat.

Telialle koituvia mätkyjä on odotettu pitkään, ja tiedossa on ollut, että laskusta tulee kallis. Telian liiketoiminta Uzbekistanissa alkoi 2007. Yhtiö maksoi kiertoteitse muhkeita palkkioita presidentti Islam Karimovin tyttärelle Gulnaralle saadakseen toimia siellä. Yhdysvaltojen finanssivalvonta SEC katsoo, että Telia maksoi vuosina 2007–10 ainakin 300 miljoonan dollarin edestä lahjuksia. Telialle kertyi Uzbekistanista yli 2,5 miljardin dollarin liikevaihto.

Jupakka tuli ilmi Ruotsissa vuonna 2012, kun Ruotsin television tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag Granskning paljasti hämäräpuuhat.

Telia on jupakan jälkeen vetäytynyt kokonaan Keski-Aasiasta. Ruotsin viranomaiset tutkivat edelleen useiden Telian entisten johtajien toimia, ja uusia syytteitä saatetaan nostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?