Meksikon maan­järistys tuhosi suomalaisen Erikan naapuri­korttelin – ”Kuin katastrofi­elokuvasta”

Suomalainen Erika Väätäinen joutui keskelle Meksikon tuhoisaa maanjäristystä.

20.9.2017 23:03

Meksikoa koetteli tiistaina huomattavan voimakas maanjäristys, joka on tuhonnut paljon rakennuksia ja aiheuttanut maan viranomaisten mukaan yli 200 ihmisen kuoleman.

Järistykset ovat koetelleet erityisesti Morelosin, Pueblan ja pääkaupunkiseudun aluetta. Järistyksen keskus oli Chiautla de Tapian kaupungin länsipuolella Pueblan osavaltiossa, verrattain lähellä maan pääkaupunkia.

Siellä sen keskelle joutui myös suomalainen Erika Väätäinen, 30. Hän istui kotinsa sohvalla Mexico Cityn keskustan tuntumassa tv:tä katsellen, kun koko talo alkoi yhtäkkiä täristä. Väätäinen ryntäsi ulos.

– Parin korttelin päässä näkyi, että taloja on romahtanut. Siellä oli täysi kaaos päällä, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Maanjäristys aiheutti Erika Väätäisen asuinalueella mittavaa tuhoa.

Väätäinen juoksi miehensä kanssa romahtaneiden talojen suuntaan ja näki, kuinka moni muukin sivullinen kiirehti paikalle.

– Vieressä oli työmaa, jonka ukot kiipesivät romahtaneen talon päälle ja alkoivat johtaa raivaustyötä. He käskivät ihmiset jonoon ja ojensivat kivenlohkareita pois kannettavaksi.

– Kaikki oli aika kaoottista, mutta siitä se alkoi pikkuhiljaa organisoitua, Väätäinen lisää.

Erika Väätäinen osallistui avustustöihin asuinalueellaan Mexico Cityssä.

Läheisestä supermarketin varastosta auttajat hakivat ostoskärryt, joilla tuotiin vettä paikalle ja raahattiin lisää kiviä pois. Samaan aikaan paikalliset, lähellä asuvat sairaanhoitajat ja lääkärit olivat alkaneet hoitaa loukkaantuneita.

– Siellä on ihmisiä varmasti vieläkin jumissa, koska se oli iso asuintalo. Järistyksen jälkeen siitä tuli vain sekava kasa kiveä ja betonia. Eilinen päivä oli kuin katastrofielokuvasta, Väätäinen kuvailee.

Väätäinen vietti raivaustöissä kuutisen tuntia. Illalla hänen koko asuinkorttelinsa oli yhä vailla juoksevaa vettä ja sähköä. Hän näki kuinka ihmiset itkivät hysteerisesti ja ajatteli, että jos paikalliset ovat näin paniikissa, niin on ollut tosi kyseessä.

– Tuli epätodellinen olo kun istuimme pimeässä olohuoneessa, yltä päältä valkoisen pölyn peitossa ja ruhjeilla kivien kantamisesta. Tänään alkoi olla vähän normaalimpi olo.

Sähköt palasivat illalla noin kello yhdeltätoista. Silloin Väätäinen palasi romahtaneen talon luokse ja huomasi, että Punaisen ristin työntekijät olivat eristäneet alueen. Ilmassa näkyi useita helikoptereita.

– Kohta ajattelin lähteä kävelylle ja katsoa, miltä siellä tänään näyttää, Väätäinen kertoo kymmeneltä Suomen aikaa.

Väätäisestä tuntuu erikoiselta, että lyhyen ajan aikana alueelle on iskenyt jo kaksi maanjäristystä, mutta siitä huolimatta ne eivät häntä yleisesti ottaen pelota.

Aiemmin tässä kuussa ainakin 90 ihmistä sai Meksikossa surmansa maanjäristyksessä, jonka voimakkuus oli 8,1 magnitudia.

– Tällaisen jälkeen päällä on jännitys, mutta järistykset tulevat niin yllättäen, ettei niitä osaa pelätä. Järistys tulee jos on tullakseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?