Hurrikaani Maria iskee pian Puerto Ricoon – miksi 70000 asukasta vetävät myrskysuojat kumisevat tyhjyyttään? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hurrikaani Maria iskee pian Puerto Ricoon – miksi 70000 asukasta vetävät myrskysuojat kumisevat tyhjyyttään?

Maria saavuttaa Puerto Ricon kolmen aikaan keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa.

20.9.2017 4:48

Karibialla riehuu jo toinen viitosluokan hurrikaani tässä kuussa. Kovimmillaan lähes 78 metriä sekunnissa puhaltava Maria-myrsky murjoo tällä hetkellä Guadeloupea ja Neitsytsaaria, sekä pian myös Puerto Ricoa. Guadeloupella on menehtynyt ainakin yksi henkilö, Dominican piskuisella saarella myrsky surmasi viimeisten tietojen mukaan kuusi.

Myrsky ohittaa yön aikana Neitsytsaaret ja Guadeloupen, Puerto Ricoon sen on määrä iskea kolmen aikaan keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa. On vielä liian aikaista sanoa, koituuko myrskystä vaaraa manner-Yhdysvaltoihin.

  • Katso videolta ennusta Marian reitistä.

Dominican pääministeri Roosevelt Skerrit kuvaili Marian aiheuttamia tuhoja tiistaina valtaviksi.

– Tuulet ovat vieneet katon lähes kaikilta, joiden kanssa olen puhunut, Skerrit kertoi Facebookissa.

Pääministeri kertoi keskittyvänsä loukkuun jääneiden pelastuspuuhiin, vaikka hänenkin kotiaan Maria koetteli.

Guadeloupella yksi henkilö siis menehtyi, jäätyään kaatuvan puun alle. Kaksi haaksirikon kokenutta on lisäksi kateissa. Kattoja oli lähtenyt irti myös Guadeloupella, teitä oli poikki ja kymmeniä tuhansia ihmisiä ilman sähköä.

Guadeloupella monet tiet olivat poikki myrskyn kaatamien puiden vuoksi.­

Yhdysvaltain Neitsytsaarien kuvernööri Kenneth Mapp kertoi, että poliisi ja armeija suojautuvat myös Marialta. Ihmiset ovat siis tilapäisesti oman onnensa nojassa myrskyn iskiessä. Tiistaina Mapp antoi ihmisille vinkkejä suorassa televisiolähetyksessä muun muassa siitä, miten selviytyä jos asuintalo hajoaa myrskyn voimasta.

– Tärkein asia on perheesi, lastesi ja sinun hyvinvointisi. Muu on vain tavaraa, jonka voit unohtaa, Mapp ohjeisti.

Puerto Ricossa kuvernööri Ricardo Rossello on hoputtanut ihmisiä virallisiin myrskysuojiin.

– On aika toimia ja etsiä turvallinen paikka, mikäli elät tulviin taipuvaisella alueella, puisessa talossa tai muuten haavoittuvaisessa rakennelmassa.

Palmut taipuvat jo Puerto Ricossakin.­

Irma viisti kaksi viikkoa sitten 3,4 miljoonan asukkaan Puerto Ricon ohi, mutta keskiviikkona Suomen aikaa Marian pelätään iskevän alueelle koko voimallaan. Puerto Ricon myrskysuojissa on tilaa jopa 70 000 henkilölle, mutta Reutersin mukaan tiistaiaamuna paikallista aikaa vasta vajaat 300 henkilöä oli ilmaantunut suojaan.

Maria on kolmastoista Atlantin myrskykauden myrsky ja seitsemäs hurrikaani. Noista seitsemästä hurrikaanista kolme muuta on Marian lisäksi yltänyt kolmosluokkaan tai korkeammalle: Harvey, Irma ja Jose. Hurrikaanikausi päättyy tyypillisesti lokakuun loppupuolella.

Karibia oli vasta alkanut toipua hurrikaani Irman jälkeensä jättämistä tuhoista, kun Maria jo iski. Irma riehui alueella noin kaksi viikkoa sitten ja jätti jälkeensä valtavia tuhoja Barbudalla, Neitsytsaarilla, Kuubassa ja Floridassa saakka. Yhteensä ainakin 84 ihmistä menetti Irman vuoksi henkensä.

Hurrikaani Maria alhaalla, Jose Yhdysvaltain itärannikolla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?