Trump vaati YK:n byrokratian karsimista – Niinistö: ”Varsin oikeaa ajattelua” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump vaati YK:n byrokratian karsimista – Niinistö: ”Varsin oikeaa ajattelua”

Presidentti Trump haluaa tehostaa YK:n toimintaa.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui maanantaina YK:n uudistamista koskevaan kokoukseen New Yorkissa.­

18.9.2017 19:03

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui maanantaina YK:n uudistamista käsittelevään kokoukseen, jota johti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Kokouksessa Trump sanoi kannattavansa YK:n työtä mutta vaati järjestön byrokratian karsimista. Trumpin mukaan liian suureksi ja jähmeäksi paisunut organisaatio estää YK:n toimimisen tehokkaasti.

– Olen nähnyt tien toisella puolella suurta potentiaalia, Trump sanoi viitaten New Yorkissa YK-rakennuksen lähellä sijaitsevaan Trump Tower -pilvenpiirtäjään, jossa hän asui ennen muutamista Valkoiseen taloon.

Uudistamista varten Yhdysvallat oli luonnostellut kokoukseen 10-kohtaisen poliittisen julistuksen, jolla järjestön tehokkuutta saataisiin parannettua. Julistuksen on allekirjoittanut 120 maata. Uudistus on määrä tehdä pääsihteeri Antonio Guterresin johdolla.

Presidentti Niinistö kommentoi kokousta ja sen sisältöä tuoreeltaan positiiviseen sävyyn. Hän totesi, että YK:n tehtävä on parantaa ihmisten elämää, johon kuuluvat tietysti rauha, ihmisoikeudet ja kehitys, jotka olivat julistuksessa vahvasti esillä.

– Pääsihteerin reformissa kaikkea hallitsee ajatus siitä, että ihmiset ensin, sitten prosessit, instituutiot ja koneistot. Tämä sama kävi selville presidentti Trumpin puheessa varsin selvästi. Hänhän kiinnitti huomiota siihen, että tämä talo on väkimäärältään kaksinkertaistunut vuodesta 2000, mutta hänen mielestään se ei näy tuloksissa, Niinistö sanoi.

– Minusta on varsin oikeaa ajattelua se, että lähdetään sieltä ihmisten tarpeesta.

Niinistö sanoi, että asioiden tehostamisesta on YK-tapaamisissa puhuttu aina ennenkin.

– Mutta tässä on nyt vähän toisenlainen lähtöpotku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?