Kuuban oudon ääniaseen uusin juonenkäänne paljastui – ”Tuntuu kuin mysteeriä seuraisi aina uusi mysteeri” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuuban oudon ääniaseen uusin juonenkäänne paljastui – ”Tuntuu kuin mysteeriä seuraisi aina uusi mysteeri”

Auto ajaa Yhdysvaltain suurlähetystön ohi Havannassa.

Julkaistu: 16.9.2017 23:43

Onko ääniaseilla on häiritty tahallaan Yhdysvaltain suurlähetystön työntekijöitä tietyissä huoneissa Kuubassa?

Karibialla muhii erikoinen diplomaattinen ongelma, joka uhkaa Yhdysvaltojen ja Kuuban välisiä suhteita. Uusimmista juonenkäänteistä kertoo The Guardian.

Raastavalta hiomiselta kuulostava melu sai yhdysvaltalaisen diplomaatin heräämään vuoteestaan. Siirryttyään vain muutaman metrin, ääni loppui. Mies palasi sänkyynsä ja ääni alkoi uudelleen. Hänestä tuntui siltä kuin hän olisi kävellyt läpinäkyvän seinän läpi. Vaikutuksen tarkkarajaisuus tuntuu selittämättömältä.

Terveyshyökkäykset aiheuttivat miehellä kuulo-ongelmia. Lehden mukaan tarkat iskut olisivat kohdistuneet tiettyihin huoneisiin.

– Millekään tapahtumista ja oireista ei ole löydetty järkeviä selityksiä, Havannassa palvellut entinen CIA:n työntekijä Fulton Armstrong kertoo.

Hän palveli pitkään Havannassa ennen lähetystön uudelleen avaamista.

– Tuntuu kuin mysteeriä seuraisi aina uusi mysteeri, hän sanoo.

Miten ääniaseet toimivat?

Havainnot siitä, että Yhdysvaltojen ja Kanadan diplomaatteja olisi häiritty ”ääniaseilla” Kuubassa tuntuvat vain lisääntyvän, vaikka tutkijat eivät ole kyenneet antamaan selitystä sille, millainen laite voisi aiheuttaa kuvailtuja vaurioita.

Yhdysvallat ilmoitti elokuun lopulla tutkivansa Kuubassa, ovatko Yhdysvaltain ja Kanadan diplomaatit sekä näiden perheet joutuneet ”akustisen hyökkäyksen” kohteeksi. Tutkimista vaikeuttaa se, ettei väitetystä ultraääniaseesta ole havaintoakaan.

Guardianin mukaan 21 yhdysvaltalaisen on todettu tarvinneen hoitoa ja myös kuusi Kanadan diplomaattia perheineen kertoi erikoisista oireista. Oireita on havaittu diplomaattien kotien lisäksi ainakin yhdessä Havannassa sijaitsevassa hotellissa majoittuneilla henkilöillä.

Pahoinvointia, kuulon menestystä, puhevaikeuksia

Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvisti asian noin yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun oireita alkoi ilmetä ensimmäisen kerran. Maan ulkoministeriön mukaan ”iskut” olisi kohdistettu suurlähetystön työntekijöihin, ja niissä oli käytetty ”akustista asetta”.

Oireina ovat Guardianin mukaan olleet esimerkiksi pahoinvointi, keskittymisvaikeudet, kuulon menetys ja puhevaikeudet. Mystisille ”hyökkäyksille” ei löytynyt järkevää selitystä tai syytä. Jotkut tunsivat ennen oireita värinää tai kuulivat erilaisia ärsyttäviä ääniä.

Tuorein käänne on se, että joillakin ihmisillä on ollut vaikeuksia muistaa tiettyjä sanoja.

Yhdysvallat ilmoitti uskovansa, että diplomaattien asuntoihin kohdistetaan ”hienostuneella laitteella” ääniaaltoja, joita ihminen ei kuule. Niillä kuitenkin voi vaurioittaa kuuloa.

Yhdysvallat varoo virallisesti syyttämästä hyökkäyksistä Kuubaa. Sen sijaan Yhdysvallat karkotti kaksi kuubalaisdiplomaattia Washingtonista. Kyseessä oli vastalause sille, ettei Kuuba ole estänyt ”diplomaattien terveyteen kohdistuneita hyökkäyksiä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?