Varusmiehiä kehotettiin välttämään pimeällä yksin liikkumista lomapuvussa – varusmies IS:lle: ”Puhuttelija sanoi, että tämä johtuu Turun tapahtumista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Varusmiehiä kehotettiin välttämään pimeällä yksin liikkumista lomapuvussa – varusmies IS:lle: ”Puhuttelija sanoi, että tämä johtuu Turun tapahtumista”

– Sotilaat ja poliisit voivat olla selkeä kohde. He edustavat yhteiskunnan turvallisuutta. Siksi heidät koetaan vihollisiksi, terrorismin tutkija Atte Kaleva sanoo.

16.9.2017 17:44

Monet muistavat inttiajoiltaan ne iloiset hetket, kun komppania komennettiin yksikön pihalle muotoon perjantai-iltana odottamaan komentoa ”lomille mars”. Perjantai-iltana moni varusmies hölmistyi, kun perinteisen lomapuhuttelun sijaan heille välitettiin pääesikunnan ohjeistus välttää yksin liikkumista pimeällä sotilaspuvussa.

– Meitä kehotettiin menemään suoraan kotiin ja vaihtamaan siviilivaatteet päälle. Puhuttelija sanoi, että tämä johtuu Turun tapahtumista. Vai olisiko hän vielä sanonut Turun puukotuksista, eräs varusmies kertoo Ilta-Sanomille nimettömästi.

Kyseessä saattoi olla lomapuhuttelijan oma tulkinta. Ilta-Sanomat kysyi lauantaiaamuna Pääesikunnan viestinnästä uudesta ohjeistuksesta. Tiedottaja Henrik Gahmberg sanoi, että kyseessä on vain muistutus vanhasta suosituksesta ”käyttää maalaisjärkeä”, eikä mitään uutta ole sattunut. Hän kieltäytyi kommentoimasta yhteyttä Turkuun sanallakaan vedoten siihen, että poliisin tutkinta on kesken.

”Kyllähän sitä miettii”

Suosituksesta kuitenkin muistutettiin samoihin aikoihin, kun Suomen Kuvalehti uutisoi, että Turun terrorististen puukottajan alkuperäissuunnitelmana oli mahdollisesti hyökätä varusmiehen kimppuun. Marokkolaisen 22-vuotiaan Aberrahman Bouananen epäillään tappaneen kaksi naista ja haavoittaneen monia muita.

– Kyllä sitä bussissa puhuttiin inttikavereiden kanssa, että pojat nyt täytyy pitää yhtä. Tuntuu, että maanpuolustustahto on vähän noussut, kun tuollainen jengi voi tehdä mitä haluaa. Onhan se aivan perseestä, jos sellaista suomalaista katuperinnettä kuin kurkkusalaatit joudutaan vähentämään, varusmies toteaa IS:lle.

Kurkkusalaatit on kutsumanimi armeijan maastokuvioiduille loma-asuille.

Nuoren miehen mukaan tilanne on pistänyt ajattelemaan, että kaduilla kulkeminen varsinkaan maastopuvussa ei ole enää niin yksinkertaista ja turvallista.

– Kyllähän sitä miettii, mitä olisi voinut sattua, jos joku hullu olisi osunut kohdalle. Emme ole inttikavereiden kanssa tunteneet niinkään pelkoa tai vihaa, vaan enemmän suuttumusta niitä ihmisiä kohtaan, jotka saavat tällaista aikaan.

Euroopassa tehty iskuja univormua vastaan

Terrorismiasiantuntijat uskovat, että Pääesikunnan ohjeistus liittyy juurikin Turun iskuun. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki sanoo, että univormupukuiset ihmiset ovat olleet terrori-iskujen kohteena varsinkin Ranskassa ja Britanniassa.

– Ei kai se sattumaa ole, että Pääesikunta on antanut kehotuksensa juuri nyt. Tämähän on epidemia. Kun jossain sattuu isku, kohta sattuu taas seuraavassa paikassa. Kuinka paljon nämä sitten inspiroivat toisiaan? Se on kysymys, johon kellään ei ole vastausta. Tapahtumat alkavat olla Euroopassa viikoittaisia, Ruohomäki sanoo.

Olli Ruohomäki.­

Ruohomäki arvelee, että jihadistisessa ideologiassa univormu voidaan tulkita jonkinlaisena symbolina. Terrorismin tutkija Atte Kaleva on samoilla linjoilla. Hänkin toteaa, että Britanniassa ja Ranskassa sotilaisiin ja poliisiin on kohdistunut ääri-islamilaista väkivaltaa.

– Iskemällä virkapukuisiin pyritään horjuttamaan yhteiskunnan luottamusta viranomaistoimintaan. Jihadisti voi kokea, että hän on vihollismaassa. Hän ei ole islamilaisessa yhteiskunnassa, joten sitä vastaan täytyy taistella. Siksi sotilaat ja poliisit voivat olla selkeä kohde. He edustavat yhteiskunnan turvallisuutta. Siksi heidät koetaan vihollisiksi.

Atte Kaleva.­

”Ei tämä voi jatkua näin”

Kaleva kertoo olevansa huolissaan siitä, että tilanne on Suomessakin niin pitkällä, että viranomaisille annetaan ohjeistuksia rajoittaa virkapuvun käyttöä.

– Pelätään, että jihadisteja on niin paljon, että he saattavat provosoitua ja hyökätä. Nyt olisi korkea aika suhtautua asiaan vakavasti. Ei tämä voi jatkua näin, että pyrimme jatkuvasti siihen, ettemme vain provosoisi heitä. Mutta varmaan tämä Pääesikunnan ohjeistus oli aiheellinen. Varmaan siinä on ollut jotain tietoa taustalla.

Myös Kaleva pitää ajankohdan vuoksi selvänä, että ohjeistus liittyy tavalla tai toisella Turun tapahtumiin.

– Olen kuullut huhuja, joiden mukaan se liittyisi Venäjän Zapad-sotaharjoitukseen, mutta en kyllä siihen usko. Uskon, että taustalla on julkisuudessakin ollut tieto, että Turun puukottajan yksi mahdollinen iskukohde oli asepukuiset sotilaat ja ilmeisesti varusmies, Kaleva sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?