YK:n asiantuntijan raportti kuohuttaa: Venäjästä tuli uhri ja lännestä syypää – tutkija sai 50000 dollaria Venäjältä

Yhdistyneitä kansakuntia tarkkaileva UN Watch vaatii YK:n erikoisasiantuntijalta Idriss Jazairylta selityksiä lahjoituksen ja Venäjä-myönteisen raportin ”eettisistä seurauksista”. Jazairy kiistää kaikki syytökset.

– Hän ehdottaa asteittaista lähestymistapaa yksipuolisten pakotetoimien poistamista alkaen niistä, joilla on ankarimmat vaikutukset ihmisoikeuksien näkökulmasta, YK:n erikoisasiantuntija Idriss Jazairy kirjoittaa itsestään heinäkuussa julkaistussa raportissaan. Raportti käsittelee länsimaiden Venäjään kohdistamia talouspakotteita. Jazairyn tehtävänä on tutkia yksipuolisten pakotetoimien negatiivisia vaikutuksia ihmisoikeuksien näkökulmasta.

Idriss Jazairyn raportti on kuohuttanut YK:ssa.

Jazairyn mukaan toimenpiteet on tarkoitettu Venäjän federaation poliittiseksi pakottamiseksi, mutta niillä on tahattomia vaikutuksia tahoihin, joilla ei ole mitään tekemistä vastakkaisen poliittisen vastakkainasettelun kanssa. Hänen mukaansa pakotteet purevat niin Eurooppaan kuin Venäjän kaikkein haavoittuvaisimpiin ihmisryhmiin ja talouspakotteiden tavoitteita ja vaikutuksia tulee pohtia viipymättä uudelleen viattomien siviilien suojelemiseksi.

YK:ta tarkkaileva geneveläinen kansalaisjärjestö UN Watch ihmettelee Jazairyn raporttia.

– YK:n raportti tekee hämmästyttävän väitteen, jonka mukaan Venäjän Vladimir Putinin hallinto on ihmisoikeusrikkomusten uhri, ja syylliset ovat EU ja Yhdysvallat, UN Watchin johtaja Hillel Neuer sanoo lausunnossaan.

Kansalaisjärjestö vaatii Jazairylta selitystä siihen, että Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia syyttävä Jazairy sai Venäjän hallinnolta 50 000 dollarin lahjoituksen ennen raporttiaan. Summa on asiakirjojen mukaan tarkoitettu toimistotilaa varten. Asia käy ilmi YK:n ihmisoikeusneuvoston vuoden 2016 toimintaa koskevasta raportista.

Putinin hallinnosta tuli ihmisoikeusrikkomusten uhri YK:n erityisasiantuntijan raportissa.

”Kiellän mitä jyrkimmin”

Hillel Neuer toimitti torstaina YK:n ihmisoikeusneuvostoon tietopyynnön, jossa hän kysyy UN Watchin puolesta Jazairyn saamasta lahjoituksesta.

– Herra Jazairy. Olen yhä enemmän hämmentynyt siitä, että kirjoitatte kokonaisen raportin Venäjän miehityksestä Ukrainassa, mutta silti ette mainitse kertaakaan sanoja ”miehitetty alue”, Neuer sanoo lausunnossaan ja muistuttaa, että pakotteet on määrätty nimenomaan siksi, että Venäjä on YK:n näkökulmasta miehittänyt väliaikaisesti alueita Ukrainassa.

Neuer kertoo lukeneensa YK:n toisesta raportista, että Jazairy on saanut ulkoista tukea 50 000 dollaria. Sen on maksanut Venäjän hallinto. Associated Pressin mukaan Jazairyn mandaatti on saanut Venäjältä aiemminkin rahaa.

– Herra Jazairy, voisitteko selventää meille: Saitteko venäläiset rahat ennen vai jälkeen raporttinne kirjoittamisen, missä te kuvailette Venäjää ihmisoikeusrikkomusten uhriksi? Oletteko pohtineet, miltä näyttää ja millaisia eettisiä seurauksia on sillä, että YK:n asiantuntija saa rahaa, 50 000 dollaria, vain yhdeltä valtiolta, ja sitten vierailee vain siinä maassa kirjoittaakseen raportin, jota sen maan hallinto lämpimästi ylistää, hän kysyy.

 Kiellän mitä jyrkimmin syytökset siitä, että mandaattini saamat varat olisivat vaikuttaneet havaintoihini vierailullani Venäjän federaatiossa.

Kansalaisjärjestön mukaan Jazairy kieltäytyi vastaamasta ”halveksuttavaan hyökkäykseen”. Sen sijaan hän on AP:lle puolustanut julkisesti saamansa lahjoitusta. Hän kiistää, että se olisi vaikuttanut hänen raporttiinsa.

– Vapaaehtoiset lahjoitukset ovat välttämättömiä, jotta (YK:n ihmisoikeusneuvoston) erikoistoimet toimivat kunnolla. Mutta kiellän mitä jyrkimmin syytökset siitä, että mandaattini saamat varat olisivat vaikuttaneet havaintoihini vierailullani Venäjän federaatiossa, Jazairy totesi AP:lle.

Venäjä ylisti raporttia

Jazairyn raportti otettiin Venäjällä riemuiten vastaan. Moskova on vastustanut ponnekkaasti Venäjään kohdistettuja talouspakotteita. Se on kuvaillut YK:ssa, että pakotteet rikkovat kansainvälistä lakia ja ihmisoikeuksia. Venäjän mukaan vain YK:n turvallisuusneuvostolla pitäisi olla oikeus langettaa pakotteita.

Muun muassa Sputnik News uutisoi Jazairyn vierailun jälkeen huhtikuussa, että ”Venäjä suojaa tehokkaasti kansaansa pakotteiden vaikutukselta”. Jazairy totesi Sputnik Newsille lehdistötilaisuudessa, että Venäjän hallinto on tehnyt kaikki tarvittavat toimet suojellakseen tavallista kansaa länsimaiden asettamien talouspakotteiden vaikutukselta.

Jazairy tapasi raporttinsa mukaan useita venäläispäättäjiä, kuten varaulkoministerin, varatyöministerin, varavaltiovarainministerin. Hän toteaa, ettei pyynnöistä huolimatta harmikseen tavannut Yhdysvaltain tai EU:n edustajia.

Sputnik News on uutisoinut viimeksi keskiviikkona Jazairyn lausunnosta, jonka mukaan EU menettää joka kuukausi 3,2 miljardia dollaria Venäjään kohdistettujen talouspakotteiden vuoksi. Kaikkiaan hintalappu on Jazairyn mukaan tähän asti yli sata miljardia euroa. Sen sijaan Venäjä olisi hävinnyt pakotteiden vuoksi vain 55 miljardia dollaria.

– Me vetoamme kansainväliseen yhteisöön, jotta se yrittäisi ratkaista poliittiset erimielisyydet neuvottelemalla pakotteiden sijaan. Viestini on se, että pakotteita ei pidä lisätä tai kiristää, vaan ne asteittain pitäisi yrittää nähdä, miten niitä voisi lievittää viattomien ihmisten edun mukaisesti, Jazairy on kuvaillut Sputnik Newsille

Venäjä ei ole ainoa maa, joka on rahoittanut YK:n erikoisasiantuntijoiden ja raportoijien työtä. Sitä ovat harrastaneet muun muassa Ranska, Etelä-Korea ja Norja. AP:n mukaan 35 prosenttia YK:n ihmisoikeusosaston budjetista tulee ulkoisilta tukijoilta.

Rahat menevät 27 edustajalle, joista Jazairy on yksi. YK:n säännöt tosin kieltävät lahjoitusten käyttämisen raportteihin tai valtiovierailuihin. Jazairyn matkan Venäjälle maksoi YK. Idriss Jazairy on Algerian entinen suurlähettiläs.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?