Soini ja Tillerson lounastivat pitkään yhdessä, Turun terrori-isku puhutti pöydässä – ”Oli huomattu kaikkialla”

Ulkoministeri Timo Soini (sin) on parhaillaan matkalla Yhdysvalloissa.

Demokratioiden yhteisön ministerikokouksen osallistujat poseeraavat yhteiskuvassa, eturivissä keskellä Rex Tillerson ja Timo Soini.

Perjantaina Timo Soini osallistui Washingtonissa ulkoministeri Rex Tillersonin isännöimään Demokratioiden yhteisön ministerikokoukseen, jonka aiheina olivat muun muassa terrorismin torjunta ja Pohjois-Korean tilanne. Tapaaminen sai lisää sävyjä, kun Pohjois-Korean kerrottiin tehneen jälleen uuden ohjuskokeen varhain samana aamuna paikallista aikaa.

Kokouksen jälkeen Soini kertoi Ilta-Sanomille tapaamisen menneen hyvin ja keskustelujen olleen antoisia. Kokouksen yhteydessä järjestetyllä lounaalla Soini pääsi samaan pöytään Tillersonin ja Puolan sekä Malin ulkoministerien kanssa.

– Kävimme siinä tunnin pöytäkeskustelun radikalisaatiosta, sen ehkäisystä ja suitsimisesta, joka oli kyllä hyvin mielenkiintoinen. Etsimme niitä keinoja, joilla voitaisiin välttää terrorismia ja löytää niitä ongelmatapauksia, Soini kuvaili kuulostaen innostuneelta.

Hänen mukaansa keskustelussa ratkaisuja etsittiin sekä laajemmin koko yhteiskuntaan, että esimerkiksi vankiloihin, joissa radikalisoituminen on iso ongelma Suomessa.

Soinin mukaan myös Turun terrori-iskusta puhuttiin.

– Suomen oma ensimmäinen terrori-isku oli huomattu kaikkialla, se oli erittäin hyvin tuolla tiedossa. Minulta kysyttiin, mitä tuntemuksia se on aiheuttanut minussa ja suomalaisissa. Kerroin että järkytyshän se oli, vaikka pitkään on puhuttu että tuskin suomikaan siltä välttyy, Soini sanoi.

Muistokynttilöitä ja kukkia Turun kauppatorilla tiistaina 22. elokuuta 2017.

Ulkoministeri kertoi kansainvälisen yhteistyön merkityksen korostuneen keskusteluissa.

– Sanoin aika suoraan, että kyllä me tarvitsemme lisää yhteistyötä, jotta nämä (radikalisoituneet) ihmiset eivät pysty liikkumaan ja verkostoitumaan yli rajojen.

Soini kertoi puhuneensa Tillersonin kanssa myös Suomen mahdollisuudesta edistää Yhdysvaltojen ja Venäjän välistä vuoropuhelua. Hän sanoi viitanneensa Yhdysvaltojen ja Venäjän varaulkoministerien tapaamiseen Helsingissä aiemmin tällä viikolla.

– Sanoin hänelle että Suomi on aina valmis tarjoamaan apuaan ja aluettaan, jos neuvotella tarvitsee.

Soini piti tilaisuudessa myös puheen, jossa hän kertoi käsitelleensä muun muassa kansalaisjärjestöjen roolia ja tärkeyttä demokratiassa.

– Sanoin myös että demokratiassa yksi asia on vaalien voittaminen, mutta toinen asia on niiden voittaminen rehellisesti. Ja kolmantena että vaalit hävinneet ymmärtävät, että tällä kertaa hävittiin, ja kokeillaan ensi kerralla uudelleen.

Kokouksen lisäksi Soinin matkaohjelmaan kuului tapaamisia amerikkalaisten kongressiedustajien ja ajatushautomoiden edustajien kanssa. Torstaina Soini tapasi edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Ed Roycen, kongressiedustaja Jim Sensenbrennerin ja senaattori Ron Johnsonin. Puheenaiheina olivat erityisesti terrorismi sekä Venäjä ja hybridivaikuttaminen.

Washingtonissa Soini osallistuu lauantaina myös Suomen 100-vuotisjuhlatilaisuuteen Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystössä, jossa paikalla on myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen. Ensi viikolla Soini ja Niinistö osallistuvat YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa.

Timo Soini keskustelee edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Ed Roycen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?