Yhdysvaltain ydinasekomentaja uskoo: Pohjois-Korea testasi todella vetypommia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain ydinasekomentaja uskoo: Pohjois-Korea testasi todella vetypommia

Pohjois-Korea testasi viimeisimmässä ydinkokeessaan vetypommia, Yhdysvallat uskoo.

John Hyten kuvattuna elokuussa.­

15.9.2017 0:44

Yhdysvaltain ydinasekomentaja, ilmavoimien kenraali John Hyten on kertonut olettavansa, että Pohjois-Korea todella testasi viimeisimmässä ydinkokeessaan vetypommia.

Hyten tapasi mediaa Nebraskassa.

– En ole ydintutkija, joten en tiedä miten se toimi ja minkälainen pommi se oli. Mutta voin sanoa, että se mitä havaitsimme ja näimme viittaa siihen, että kyseessä oli vetypommi, Hyten sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Minun on yhdessä liittolaistemme kanssa mietittävä, mikä on oikea tapa vastata tällaiseen tapahtumaan.

Pohjois-Korea teki sunnuntaina 3. syyskuuta kuudennen ja ylivoimaisesti voimakkaimman ydinkokeensa. Diktatuuri ilmoitti valtiollisessa televisiossaan, että vetypommin testaus ”onnistui täydellisesti” ja pommi on mahdollista yhdistää pitkänmatkan ohjuksiin.

Arviot ovat vaihdelleet, mutta kuudes ydinkoe saattoi olla jopa kymmenen kertaa voimakkaampi kuin Pohjois-Korean edellinen ydinkoe.

– Jos se pitää paikkansa, että kyseessä on ollut vetypommi, silloin puhutaan huomattavasti aikaisempaa voimakkaammasta ydinlatauksesta. Siitä voidaan jatkokehittää todella voimakkaita ydinaseita, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Juha Kukkola kuvaili ydinkokeen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?