Ulkomaat

Hillary Clinton syyttää FBI:n entistä johtajaa vaalitappiostaan: ”Hän muutti historiaa pysyvästi”

Julkaistu: , Päivitetty:

Hillary Clinton on taas moittinut FBI:n entistä johtajaa James Comeyta.
Muistelmakirjan viime vuoden presidentinvaaleista julkaissut Hillary Clinton on CNN:llä ja ABC Newsillä kommentoinut viime syksyn tapahtumia ja James Comeyn toimia vaalien alla.

FBI:n silloinen johtaja Comey lähetti kongressille kirjeen vain 11 päivää ennen vaaleja, jossa hän totesi, että Clintonin sähköpostiskandaaliin liittyvä tutkinta avataan uudestaan. Clinton käytti ulkoministeriaikanaan yksityistä sähköpostipalvelintaan. FBI oli heinäkuussa todennut Clintonin syyllistyneen ”äärimmäiseen holtittomuuteen”, muttei rikokseen.

Vain pari päivää ennen vaaleja Comey lähetti toisen kirjeen kongressille. Siinä ilmoitettiin, ettei syytteitä nosteta tälläkään kertaa.

– Hän, uskoakseni, muutti historiaa pysyvästi, Clinton sanoi CNN:llä Comeysta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

ABC Newsin The Viewissä Clinton sanoi, että olisi voittanut ilman Comeyn toimia.

– Minä olisin voittanut ilman Jim Comeyn kirjettä. Se pysäytti momentumini ja sen takia jotkut ihmiset liikkuivat Trumpin äänestäjiksi, toiset muihin ehdokkaisiin. Jotkut eivät äänestäneet ollenkaan.

Clintonin kannatus notkahti tutkinnan avaamisen jälkeen, mutta lähti nopeasti jälleen nousuun. Clinton on jo aiemmin sanonut, että hänen mielestään kaikkein suurinta vahinkoa hänen kampanjalleen aiheutti toinen kirje. Donald Trump oli toistuvasti väittänyt, että Clinton on historian korruptoitunein ehdokas, jota kieroutunut järjestelmä suojelee.

”Mikään maa ei voi sekaantua meidän demokratiaamme”

Trump antoi viime keväänä potkut Comeylle, joka johti FBI:n tutkintaa Trumpin kampanjan ja Venäjän yhteyksistä.

Kirjassaan Clinton luonnehtii Comeyta ajattelemattomaksi, viitaten hänen päätöksiinsä viime syksynä.

– Mielestäni on tärkeää keskittyä siihen mitä tapahtui, koska siitä voidaan oppia, Clinton sanoi CNN:llä.

Clinton myös kertoi, mitä olisi tehnyt, jos hänet olisi valittu presidentiksi. Clinton olisi avannut itsenäisen komission tutkimaan, miten Venäjä on yrittänyt puuttua Yhdysvaltain asioihin.

– Mikään maa ei voi sekaantua meidän demokratiaamme.

– Minä olisin perustanut itsenäisen komission. Olisin tehnyt kaiken voitavani selvittääkseni asian perin pohjin, koska se ei ole loppumassa. Olen huolissani, Clinton sanoi.