Hizbollah-johtaja ja Assadin liittolainen julistaa: ”Syyrian sota on voitettu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hizbollah-johtaja ja Assadin liittolainen julistaa: ”Syyrian sota on voitettu”

Lisäksi Venäjä ilmoitti, että hallituksen joukot olisivat voittaneet takaisin jo 85 prosenttia Syyriasta.

Olemme voittaneet Syyrian sodan, Hizbollah-johtaja Sayyed Hassan Nasrallah sanoi.­

12.9.2017 22:47

Libanonilaisjärjestö Hizbollahin johtaja ja Syyrian presidentin Bashar al-Assadin liittolainen Sayyed Hassan Nasrallah on ilmoittanut, että Syyrian sota on voitettu. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutistoimisto kertoo lisäksi Venäjän ilmoittaneen, että Syyrian hallituksen joukot ovat ajaneet militantteja pois sellaisilta alueilta, joilla presidentti Assadin valta on ollut uhattuna viimeisen kahden vuoden ajan.

Hallituksen liittolaisten kommentit viestivät Assadin aseman vahvistuneen sodassa, vaikka Syyriassa on yhä alueita, jotka eivät ole hallituksen hallussa. Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kuitenkin torppasi venäläisten väitteet siitä, että hallitus olisi voittanut takaisin 85 prosenttia Syyriasta. Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön mukaan oikea prosenttiosuus on 48.

– Olemme voittaneet Syyrian sodan, Hizbollah-johtaja Nasrallah sanoi libanonilaislehti al-Akhbarin mukaan.

– Toinen ”projekti” on epäonnistunut ja he tahtovat neuvotella, Nasrallah totesi vielä viitaten opposition pyrkimyksiin saada Assad pois vallasta.

Kommenttien sisältö on vahvistettu myös uutistoimisto Reutersille taholta, joka oli kuullut Nasrallahin puheen.

Hallitus on viimeisimmäksi saavuttanut edistystä maan itäosissa, mistä se on vallannut alueita äärijärjestö Isisiltä. Samalla alueella toimivat myös Yhdysvaltain tukemat kurdi- ja arabijoukot, mikä on aiheuttanut erimielisyyksiä alueella.

Isis-taistelijat tekivät viime viikolla Syyrian hallinnon ja sitä tukevan Hizbollahin kanssa sopimuksen antautumisesta sekä yhdeksän libanonilaissotilaan ruumiin luovuttamisesta. Vaihtokauppana he saivat lupauksen kyydistä kohti Albu Kamalin kaupunkia lähellä Irakin rajaa. Albu Kamal ja sitä ympäröivä laaja raja-alue on yhä Isisin hallinnassa.

Tilanne muuttui ongelmalliseksi, koska Yhdysvallat ja Irak eivät hyväksyneet sopimusta, minkä ne myös ilmoittivat Syyrialle ja sitä tukevalle Venäjälle. Tämän seurauksena 11 bussia täynnä Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään seisoi keskellä aavikkoa tukahduttavassa kuumuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?