Työmiehet tekivät uskomattoman löydön Roomasta – kätkikö marmorilaatta alleen Pyhän Pietarin luut?

Restaurointitöiden ohessa roomalaisesta kirkosta löydettiin noin 2000 vuotta vanhoja luita, joiden uskotaan kuuluvan ensimmäisille paaveille.

12.9.2017 4:00 | Päivitetty 12.9.2017 11:56

Roomasta on tehty merkittävä uskonnollinen löytö, jonka todenperäisyyttä selvitellään tarkemmissa tutkimuksissa Vatikaanissa tällä hetkellä.

Tiber-joen varrella sijaitsevan 1 000 vuotta vanhan Trasteveren Santa Marian kirkon restaurointityöt ovat jatkuneet jo vuosia, mutta työmiehen tekemä tuore löytö marmorilaatan alta saattaa jouduttaa työtahtia toden teolla.

Nostettuaan vanhan alttarin vierellä olevaa painavaa marmorilaattaa rakennusmies löysi sen alta kaksi Rooman valtakunnan ajalta peräisin olevaa purkkia, jotka kansien kaiverrusten mukaan sisälsivät Pyhän Pietarin sekä kolmen muun ensimmäisen paavin luita, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Kirkon dekaanin mukaan reliikkien mahdollinen olemassaolo oli ollut tiedossa jo satoja vuosia, mutta tarkempaa tietoa niiden hautapaikasta ei ollut. Kirkossa sijaitsevaan kivipaateen oli kaiverrettu tieto siitä, että kyseisiä luita säilytettiin samassa paikassa Neitsyt Marian mekon palasen kanssa.

Nyt luita sisältävät purkit on lähetetty Vatikaaniin tutkittavaksi. Tällä hetkellä kenelläkään ei vielä ole varmaa tietoa siitä, kenen luita ne ovat.

Tarkkaa tietoa siitä, miten noin 1 950 vuotta sitten kuolleen Pietarin luut olisivat kirkkoon päätyneet ei myöskään ole. Erään teorian mukaan luut siirrettiin Vatikaanista kyseiseen kirkkoon paavi Urbanus II toimesta tämän riitaannuttua kirkon kanssa.

Vatikaanin tiedotuksen mukaan on hyvin mahdollista, että luut ovat ensimmäisen paavin, mutta vielä tapausta ei kuitenkaan haluta julistaa varmaksi.

Jos yllä oleva kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

11:54: Jutun vuosilukuja tarkennettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?