Supertaifuuni Talim lähestyy Kiinaa – vastaa voimaltaan hurrikaani Irmaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Supertaifuuni Talim lähestyy Kiinaa – vastaa voimaltaan hurrikaani Irmaa

Tyynellä valtamerellä syntynyt taifuuni on kasvanut muutamassa päivässä todella voimakkaaksi ja sen uskotaan voivan aiheuttaa suuria tuhoja Kiinassa ja Japanissa.

11.9.2017 19:33

Hurrikaani Irman pyyhkiessä yli Floridan ja jatkaessa matkaa mantereen puolelle on toisella puolen maapalloa edessä uusi mahdollinen luonnonkatastrofi.

Talimiksi nimetty supertaifuuni on parhaillaan merellä matkalla kohti Taiwania, Kiinaa ja Japania. Tyynellä valtamerellä syntynyt ”jättitaifuuni” voi asiantuntijoiden mukaan vastata tuhovoimaltaan juuri Karibianmerta ja Yhdysvaltoja riepotellutta Irma-hurrikaania.

Kiinan rannikolle taifuunin uskotaan saapuvan perjantaina.

Talimin liikkuessa kohti luodetta sen uskotaan voivan kasvaa vielä vuoden kovimmaksi taifuuniksi ennen kuin se saavuttaa Japanin saariston tai Taiwanin, kertoo weather.com sääpalvelu.

Taiwaniin osuessaan kyseessä olisi toinen maata tämän vuoden aikana ravistellut taifuuni. Nesat-taifuuni höykytteli saarivaltiota aiemmin kesäkuussa. Tämän hetkisen ennusteen mukaan sen uskotaan iskevän Taiwaniin keskiviikkona.

#Typhoon Track Revised North: Expected to Intensify https://t.co/cWYb3mUqyP via @phillipcharlier #typhoontalim— Phillip Charlier (@phillipcharlier) September 11, 2017

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Kiinalaisen South China Morning Postin mukaan taifuunin on laskelmoitu iskevän suoraan useisiin kaupunkeihin Tyynen valtameren rannalla. Tällä hetkellä evakuointimääräyksiä suunnitellaan annettavaksi ainakin 400 000 ihmisille, mutta luku voi vielä kasvaa riippuen taifuunin tarkemmista liikkeistä.

Vastaa tuhovoimaltaan Irmaa

Filippiinien itäpuolella viikonlopun aikana syntynyt taifuuni on kerännyt viime päivinä lisää voimia tasaiseen tahtiin. Asiantuntija uskovat sen kehittyvän supertaifuuniksi, joka vastaa voimaltaan kategorian neljä tai viisi hurrikaania, kuten juuri Karibianmerellä tuhoja aiheuttanut Irma.

– Talim on jättiläinen. Se tulee saamaan kaikki muut tämän vuoden taifuunit näyttämään pieniltä, meteorologisen viraston pääinsinööri Liu Aiming sanoo.

Taifuunin myrskytuulet voivat aiheuttaa vakavia tuhoja rannikkoalueilla, jossa ihmisillä ei ole mahdollisuuksia paeta sen tuhoja. Asiantuntijat uskovat sen aiheuttavan myös tulvia sekä mutavyöryjä, jotka voivat olla erittäin vaarallisia.

Alueiden evakuoiminen ei ole yleistä Kiinassa, mutta kieltäytyjiä odottaa pakotus kommunistisen puolueen viranomaisten toimesta. Alueiden evakuoimisen välttämisen taustalla on pelko paniikista, joka voisi massapaon aikana tukkia kaikki pakoväylät valtavan asukastiheyden takia.

Taifuunista uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?