Liki 300 000 ihmistä paennut kodeistaan Myanmarissa kasvaneiden väkivaltaisuuksien takia

Lähes 300 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Myanmarissa, arvioi YK.

Myanmarilaisia rohingya-muslimeja ylittämässä Naf-jokea Bangladeshin puolelle.

| Päivitetty

YK:n arvion mukaan noin 290 000 rohingya-muslimia on paennut Rakhinen osavaltiosta Myanmarista ja hakenut turvaa Bangladeshista sen jälkeen, kun Rakhinessa puhkesi väkivaltaisuuksia 25. elokuuta.

Heidän mukaansa Myanmarin armeija polttaa heidän kotikyliään. Valtio on kiistänyt asian.

Bangladeshiin paenneet rohingyat ovat syyttäneet Myanmarin armeijaa ihmisten tappamisesta, raiskauksista ja tuhopoltoista. Rohingya-muslimeja on syrjitty Myanmarissa jo vuosia. Enemmistö myanmarilaisista on buddhalaisia.

Väkivaltaisuudet ovat ryöstäytyneet käsistä sen jälkeen, kun reohingya-taistelijat hyökkäsivät elokuun 25. päivä poliisia vastaan pohjoisessa Rakhinessa.

Rohingya-muslimien mukaan armeija ja buddhalaiset ovat vastanneet brutaalein hyökkäyksin vähemmistöä vastaan. Myanmarin valtio on kiistänyt tämän ja sanonut, että maan armeija taistelee vain terroristeja vastaan.

Nämä ihmiset joutuivat pakenemaan kodeistaan.

Maasta paenneiden mukaan heidän kotikyliään poltetaan ja ihmisiä tapetaan. Myanmarin hallitus puolestaan sanoo, että muslimit polttavat itse omia kotejaan ja hyökkäävät muunuskoisten kimppuun.

YK:n toimintaa Bangladeshissa koordinoiva Robert Watkins painotti BBC:n mukaan tarvetta auttaa pakolaisleirien ylläpitäjiä, jotta näillä on riittävät resurssit auttaa paossa olevia ihmisiä.

– Tällä hetkellä on kiireellinen tarve 60 000 uudelle suojapaikalle, ruualle, puhtaalle vedelle ja terveyspalveluille – mukaan lukien erityisiä mielenterveyspalveluita ja tukea seksuaalirikosten uhreille.

Tulitauko

Rohingya-taistelijat ilmoittivat sunnuntaiaamuna Suomen aikaa kuukauden kestävästä tulitauosta. Arsa-kapinallisryhmän ilmoitus tehtiin Twitterissä. Ryhmän mukaan se tahtoo humanitaarisen avun pääsevän väkivaltaisuuksien piinaamaan Rakhineen.

Lähteet: STT, Reuters, BBC

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?