Ulkomaat

IS seurasi hurrikaani Irmaa viikonloppuna – näin myrsky eteni

Julkaistu: , Päivitetty:

IS seuraa
Ilta-Sanomat seuraa Irma-hurrikaanin liikkeitä ja lähestymistä viikonlopun aikana. Hurrikaani on laskenut kategoriasta neljä kategoriaan kolme.
  • Irma-hurrikaani iskeytyi Yhdysvaltoihin sunnuntaina.
  • Hurrikaani on luokiteltu tällä hetkellä kategoriaan kolme. Se laski kategoria neljästä sunnuntaina yhdeksän aikoihin Suomen aikaa.
  • Tuulen nopeus on noin 53 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan hirmumyrskyn raja on 32 metriä sekunnissa.
  • Irma on vaatinut ainakin 24 ihmisen hengen ja se on kylvänyt suurta tuhoa Karibianmeren saarilla.
  • Arviolta 6,3 miljoonaa ihmistä on määrätty evakuoitumaan. Irman aiheuttamat tuhot ovat nyt jo nousseet miljardeihin euroihin.
Hurrikaani Irma on saavuttanut Yhdysvallat. Irma iski Floridan osavaltion saarille Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen ennusteiden mukaisesti sunnuntaina. Se on alueen voimakkain myrsky 57 vuoteen.

Hurrikaanin odotetaan jatkavan Floridan länsirannikolle Naplesin ja Fort Myersin kautta Tampan alueelle. Alkuviikosta sen uskotaan vielä jatkavan matkaa kohti Georgian ja Carolinan osavaltioita.

Irma riehui lauantaina vielä kategorian viisi hurrikaanina. Se on korkein ja voimakkain luokka. Yhdysvaltoihin iskeytyessään se oli kategorian neljä hurrikaani. Hurrikaani laantui kategoriaan kolme sunnuntai-iltana yhdeksältä Suomen aikaa. Tuulet puhaltavat noin 53 metriä sekunnissa. Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan hirmumyrskyn raja on yli 32 metriä sekunnissa.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä muun muassa Manateen piirikunnassa pysymään sisällä ja suojautumaan. Vuorokauden ulkonaliikkumiskielto loppuu CNN:n mukaan maanantaina kello kolme iltapäivällä paikallista aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla sunnuntaiaamuna päivitetty ennuste Irman reitistä. Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka myrsky riepottelee Miamia.Myös Jose-hurrikaani (kuvassa oikeassa reunassa) on voimistunut Atlantilla loppuviikosta. Josen on pelätty niittävän tuhoa Karibianmeren saarilla, joihin Irma jo aiemmin osui. Meteorologien lauantaina antamien arvioiden mukaan missään päin Floridan osavaltiota ei ole turvallista, vaan kaikkien tulisi hakeutua turvaan.

Klo 23.56: Jo yli 2,5 miljoonaa kotitaloutta ja yritystä on ilman sähköjä Floridassa.

Klo 23.22: Myrskyn reuna on saavuttanut Naplesin. Hurrikaani Irman keskus on noin 15 kilometrin päässä kaupungista. Naplesin sää muuttui minuuteissa hirmumyrskyksi. Tuuli on niin kova, että ulkona on mahdoton olla. Pahimmillaan tuulen nopeus on ollut lähes 70 metriä sekunnissa.

Klo 23.15: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo matkustaa Floridaan ”hyvin pian”. Hän sanoo BBC:n mukaan toivovansa, ettei tiellä ole paljon ihmisiä.

– Me yritimme varoittaa kaikkia. Sillä reitillä on paha olla, Trump sanoi kuvaillen hurrikaania ”aika isoksi hirviöksi”.

Trump on kiitellyt amerikkalaisia pelastusviranomaisia ja rannikkovartiostoa nohevista toimista myrskyyn varautumisessa.

Klo 23.04: Hurrikaani Irman tuhovoima on valtava. Miami Herald uutisoi, että hirmutuulet repivät kokonaisen talon katon irti Brickelissä ja paiskaavat sen naapuritaloa kohti. Palopäällikkö Joseph Zahralban vahvistaa lehdelle sosiaalisessa mediassa kiertävän videon aitouden. Pelastajat käyvät tarkastamassa talon heti, kun se vain on turvallista.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 22.52: Hurrikaani Irma on katkaissut Floridan suurimman sähköyhtiön mukaan osavaltiossa sähköt jo lähes kahdelta miljoonalta kodilta ja yritykseltä. Suurimmat katkosalueet ovat Miami-Daden, Browardin sekä Palm Beachin piirikunnissa.

Klo 22.33: NBC News twiittaa, että Miamin keskustassa on romahtanut toinenkin rakennustyömaan nostokurki.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 22:26: Hurrikaani Irman keskus on edennyt Marcon saarelle. Saarella on mitattu tuulen nopeudeksi lähes 60 metriä sekunnissa. Seuraavaksi vuorossa ovat Naples ja Fort Myers. Ainakin Naplesin ja Marcon saaren edustalla vedenpinta on noussut nopeasti.

Klo 22:18: Tilaisuus tekee varkaan. Kun ihmiset suojautuvat hurrikaanilta sisätiloihin, autiot kadut houkuttelevat rosvot paikalle. Fort Lauderdalen poliisi on pidättänyt yhdeksän ihmistä ryöstelystä. Ryöstelyt kohdistuivat Fort Lauderdalen CashAmerica Pawn -panttilainaamoon sekä & Simon'sin urheilukauppaan Sunrise bulevardilla.

– Vankilaan lähtemistä lenkkariparin vuoksi voidaan pitää suhteellisen huonona valintana elämässä. Pysykää kotonanne ja huolehtikaa rakkaistanne ja olkaa kiitollisia siitä, että he ovat turvassa, Fort Lauderdalen poliisipäällikkö Maglione kirjoittaa Twitterissä.Klo 22.08: Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu kertoo, että Floridaan on osunut ainakin kuusi tornadoa yhden tunnin aikana. Ainakin yksi niistä on osunut Fort Lauderdalen lentokentän lähelle.

Klo 21.35: Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus kehottaa ihmisiä Naplesin ja Marcon saaren alueilla pysymään poissa veden lähettyviltä. Vesi voi nousta peräti 4,5 metriä minuuteissa.

– Kun Irman silmä kulkeutuu ohitse seuraavien tuntien aikana, tuulen suunta muuttuu rantaa kohti. Se aiheuttaa sen, että vedenpinta nousee nopeasti Floridan lounaisrannikolla minuuteissa. PYSYKÄÄ KAUKANA VEDESTÄ, Kansallinen hurrikaanikeskus sanoo lausunnossaan.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 21.23: Ilta-Sanomien Floridassa oleva toimittaja Johannes Kotkavirta kertoo Twitterissä, että sähköt ovat olleet poikki jo parin tunnin ajan. Yhdysvaltojen kansallinen sääpalvelu kehottaa kaikkia alueella olevia pysymään sisätiloissa:Jos viesti ei näy, katso se tästä.

Klo 21.10: Hialehin kaupungin pormestari Carlos Hernandez on kehottanut ihmisiä rajoittamaan vessan käyttöä. Pönttöä ei pormestarin mukaan saisi vetää turhan usein, koska yhdestä viemäripumppulaitoksesta on katkennut sähköt. Liian innokas vessan vetäminen voi saada jätökset tulvimaan kaduille. Pumppua ei ole turvallista korjata ennen myrskyn laantumista.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 21.06: Irma on tyyntynyt kategorian kolme hurrikaaniksi. Tuulen nopeus on noin 53 metriä sekunnissa. Vaikka hurrikaani näyttää hiipumisen merkkejä, se riehuu Floridan länsirannikon alueella Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan vielä erittäin voimakkaana illan ja yön yli.

Klo 20.58: Palm Beachin piirikunnassa on pidätetty 43 ihmistä, koska he ovat rikkoneet ulkonaliikkumiskieltoa.

Klo 20.52: Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saanut kaiken mahdollisen tiedon hurrikaani Irman tilanteesta. Pencen mukaan presidentti on seurannut tilannetta kellon ympäri ja Trump on määrännyt kaikki hallinnon voimavarat apuun. Varapresidentti matkusti tuhoihin varautuvan nopean toiminnan viraston FEMAn päämajaan.

– Tämä on yhä erittäin vaarallinen myrsky, Pence totesi vierailullaan ja kuvaili myrskyn mittasuhteita eeppisiksi.

Klo 20.43: Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on ilmoittanut ryhtyvänsä pelastusoperaatioihin Yhdysvaltain Neitsytsaarilla ja Puerto Ricossa hurrikaani Irman vuoksi. Se myös jatkaa amerikkalaisten evakuointia St Martinin saarella. Ministeriö valmistautuu pystyttämään lentokenttiä Floridan osavaltion eteläosiin tarjotakseen apua hirmumyrskyn laannuttua. Ministeriö aikoo muun muassa jakaa yli 12 miljoonaa ruoka-annosta seuraavan kymmenen päivän aikana.

Klo 20.41: Fort Lauderdalen edustalla on havaittu vesipatsas.

Klo 20.31: CNN kertoo, että Busch Gardensin huvipuisto Floridan Tampassa siirtää 12 000 eläintä turvaan hurrikaani Irman tieltä. Eläinten joukossa on muun muassa flamingoja. Eläimillä on myös hoitohenkilökuntaa koko evakuoinnin ajan odottamassa myrskyn laantumista.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 20.06: Georgian kuvernööri Nathan Deal on julistanut koko osavaltioon hätätilan hurrikaani Irman vuoksi.

Klo 20.01: Poliisi- ja pelastusviranomaiset ovat ilmoittaneet Floridan hurrikaanialueilla, että ne eivät pysty ottamaan virkatehtäviä vastaan. NBC News kertoo, että muutama urhea pelastustyöntekijä vaaransi henkensä pelastaakseen kaksi ihmistä purjeveneestä.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 19.59: Tampan pormestari Bob Buckhorn jatkaa kovia lausuntojaan hurrikaani Irmasta. Hirmumyrskyn uskotaan laantuvan kategoriaan kolme, kun se saavuttaa Tampan kaupungin yöllä.

– Me saamme oman versiomme siitä, miltä helvetti näyttää, Buckhorn sanoo CNN:lle.

Buckhornin mukaan evakuoitavien alueiden ihmisillä on enää tunti tai kaksi aikaa poistua. Sen jälkeen ”he ovat omillaan”.

Klo 19.39: Hurrikaani Irma on vienyt sähköt jo 1,4 miljoonalta kodilta ja yritykseltä. BBC kertoo, että osavaltion suurimman sähköyhtiön Florida Power & Lightin mukaan korjaustyöt saattavat viedä viikkoja. Reutersin mukaan yhtiö on onnistunut palauttamaan sähköt noin 300 000 kotiin ja yritykseen.

Klo 19.34: Floridan kuvernööri Rick Scott kehottaa ihmisiä pysymään turvassa. Erityisesti hän varoittaa myrskyvuoksien aiheuttamista tulvista. Hurrikaani Irman on pelätty nostavan vedenpintaa jopa 4,5 metrillä Floridan länsirannikolla.

– Myrskyvuoksi voi nousta nopeasti ja tappaa teidät, hän sanoo lausunnossaan.

Scott myös ilmoittaa, että osavaltion 2 000 kansalliskaartilaista on määrätty auttamaan hurrikaanin tuhojen korjaamisessa. Muista osavaltioista lähetetään yhteensä 10 000 kansalliskaartilaista lähipäivinä lisäavuksi.

Klo 19.26: Pahimmat tuulet ovat ohi Floridan saarilla, mutta mantereella ne ovat vielä edessä. Miamin kadut tulvivat. CNN:n mukaan vesi on noussut vyötärön korkeudelle Miamin keskustassa. Ihmiset kuvailevat, että kadut ovat muuttuneet joiksi. Myös saarilla varaudutaan myrskyvuoksen aiheuttamiin tulviin, joiden on pelätty jopa nielaisevan kokonaisia saaria.

Klo 18.34: Tampan Pormestari Bob Buckhorn twiittaa Hurrikaani Irmasta kovia sanoja.

– Tiedämme, että olemme tämän myrskyn silmässä. Olemme välttäneet sen 90 vuoden ajan, mutta nyt on tullut meidän aikamme valmistautua, hän twiittaa.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Buckhorn ilmoitti aiemmin, että poliisilla on oikeus pidättää ihmiset, jotka liikkuvat kaduilla ulkonaliikkumiskiellon aikana.

– Jos et kuulu naapurustoon, älä mene sinne. Me löydämme teidät, ettekä tule pitämään siitä, hän toteaa CNN:n mukaan.

Buckhorn ilmoitti myös Twitter-tilillään, että ulkonaliikkumiskielto otetaan vakavasti. Hän myös muun muassa kehotti siirtämään kaikki tavarat piha-alueilta pois, jotta ne eivät aiheuta vaaraa lennellessään myrskytuulien mukana.

Klo 18.28: CNN:n mukaan Floridan länsirannikolla on kolme ulkonaliikkumiskieltoa. Tampan alueella ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan kuudelta illalla paikallista aikaa. Pormestari Bob Buckhorn on ilmoittanut, että poliisilla on oikeus pidättää kaduilla harhailevat ihmiset, jotka uhmaavat kieltoa. St. Petersburgin ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan tuntia aikaisemmin. Se kestää hirmumyrskyn ajan. Manateen piirikuntaan on julkistettu ulkonaliikkumiskielto, joka kestää vuorokauden. Se alkaa sunnuntaina kolmelta iltapäivällä ja päättyy maanantaina samaan kellonaikaan.

Klo 18.25: Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus varoittaa myrskyvuoksista. Hurrikaani Irman valtavat tuulet voivat nostaa vedenpintaa vaarallisen korkealle.

– Floridan länsirannikolla, mukaan lukien Floridan saarilla, on välitön hengenvaarallisten myrskyvuoksien aiheuttamien tulvien vaara, lausunnossa todetaan.

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan katastrofaalisten myrskytulvien vaara on suurin Lounais-Floridassa. Vedenpinta voi olla myrskytuulien vuoksi 3–4,5 metriä tavallista korkeammalla.

– Se on hengenvaarallinen tilanne, Kansallinen hurrikaanikeskus sanoo lausunnossaan.

Klo 18.17: Alankomaiden pääministeri Mark Rutte on ilmoittanut, että hurrikaani Irma on tappanut ainakin neljä ihmistä Saint Martinin saaren Hollannin puolella. Hallinnon aikaisemman ilmoituksen mukaan kuolleita olisi kaksi ja loukkaantuneita 34, heistä 11 olisi loukkaantunut vakavasti.

Klo 18.12: Yhdysvaltain sähköyhtiöt kamppailevat hurrikaanin tuhojen kanssa. CNN:n mukaan Floridassa on jo yli 135 miljoonaa ihmistä ilman sähköjä. Florida Power and Light -sähköyhtiö on ilmoittanut, että sen työntekijät kiirehtivät korjaamaan vaurioita heti, kun se on suinkin turvallista. BBC:n mukaan monen muun sähköyhtiön insinöörit esimerkiksi Texasin ja Marylandin osavaltioista aikovat matkustaa Floridaan auttaakseen korjaustöissä.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 18.10: Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu on päivittänyt tornadovaroitustaan. Nyt tornadovaara koskee koko eteläistä Floridaa. Kansallinen sääpalvelu varoittaa, että nopeasti liikkuvat tornadot voivat syntyä hurrikaanisateissa täysin yllättäen. Kansallinen sääpalvelu on antanut ohjeet, mitä turvatilasta on löydyttävä tornadouhan alla. Pää pitää suojata putoavilta ja lentäviltä esineiltä kypärällä, tyynyillä tai patjalla. Kengät suojaavat lasinsiruilta ja muilta teräviltä esineiltä. Turvatilassa on oltava pilli tai muu äänekäs laite, jolla voi hälyttää apua myrskyn jälkeen. Turvatilaan on varattava myös äidinmaidonkorvikkeita, vaippoja ja muita lasten tarvitsemia asioita. Samoin lemmikeille on otettava kantokopat, talutushihnat ja muut tarvikkeet.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 18.02: Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrskyn silmä liikkuu piakkoin Floridan saarten yli. Sen jälkeen se jatkaa osavaltion länsirannikon yli tai sen läheltä illan ja yön aikana. Hurrikaanikeskuksen mukaan Irma pysyy voimakkaana hurrikaanina.

Klo 17.49: Viranomaisten pelko on toteutunut. Floridalaiset ovat pelänneet, että Miamin keskustan rakennustyömaiden nostokurjet murtuvat hurrikaani Irman tuhovoimasta. Gideon J. Apé julkaisi Twitterissä karun kuvan, jossa näkyy tuhoutunut nostokurki. Hän kuvaili kuulleensa kovan murtumisen äänen. Kun hän katsoi ylös, hän näki kuinka nostokurki poikkesi ja putosi.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Klo 17.38: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puhunut Valkoisen talon mukaan useita kertoja kuluneen viikon aikana Floridan kuvernöörin Rick Scottin kanssa. Tänään Trump on puhunut Alabaman, Georgian, Etelä-Carolinan sekä Tennesseen kuvernöörien kanssa. Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan Trump ja varapresidentti Mike Pence saavat tänään lisätietoja tilanteesta.

Klo 17.30: Miami-Daden poliisi on ilmoittanut, että sen henkilökunta on suojautunut hurrikaanilta, eivätkä viranomaiset pysty ottamaan virkatehtäviä vastaan. Poliisi ilmoitti asiasta Twitter-tilillään.

– Poliisimme ovat suojautuneet turvallisuutensa vuoksi. Emme voi vastata virkatehtäviin. Pysykää sisällä, ÄLKÄÄ lähtekö ulos seikkailemaan, twiitti kuuluu.Klo 17.00: Hurrikaani Irma on nyt virallisesti rantautunut Cudjoe Keyn alueelle Floridassa, kerrotaan sääpalvelusta. Hurrikaaniin uskotaan rantautuvan toisen kerran maan päälle läntisellä rannikolla myöhemmin tänään.

Klo 16.55: Tällä hetkellä yli miljoona kotia ja yritystä ympäri Floridaa on ilman sähköjä.

Klo 16.29: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on luvannut kaikki mahdolliset resurssit Floridan käyttöön hurrikaanin tuhojen korjaamiseksi.

Osavaltion kuvernööri Rick Scott on kertonut olevansa erittäin huolissaan sen länsirannikosta, jonne myrsky on siirtymässä.

Klo 15.50: Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi on vahvistanut ajoneuvoa kuljettaneen floridalaismiehen menehtyneen myrskyssä. Hänen uskotaan olevan Irman ensimmäinen uhri Yhdysvalloissa.Klo 15.37: Lähes 600 000 kotia on tällä hetkellä ilman sähköä Floridassa. Asia käy ilmi Floridan voimalaitosten julkaisemasta tiedotteesta, kun ne sulkivat ydinreaktorinsa myrskyn edeltä.

Klo 15.20: Uutistoimistojen ja hurrikaanikeskuksen mukaan Irman keskus on saavuttanut Floridan eteläkärjen saaret, kertoo Yhdysvaltojen hurrikaanikeskus. Voimakkaat sateet ja tuulet piiskaavat Floridan eteläosia.

Hurrikaanin kovimmat tuulet kiertävät hirmumyrskyn keskusta niin kutsuttuna pilvivallina, jonka sisälle jää heikkotuulinen myrskyn silmä, kertoo STT.

Klo 15.13: Viimeisimpien tietojen mukaan Miami Beachin alue merenrannalla on suurimmalta osin täysin ilman sähköjä tällä hetkellä myrskyn riepotellessa rantaa. Alueen pelastusyksiköt ovat myös tiedottaneet, etteivät ne pysty enää vastaamaan avunpyyntöihin.Ihmisiä kehotetaan pysymään suojassa.

Klo 15.10: Yhdysvaltalaisen ABC World Newsin mukaan Irma on vaatinut ensimmäiset kuolonuhrinsa Floridassa. Autolla liikkeellä ollut henkilö on kuvien perusteella paiskautunut myrskytuulessa puuta päin ja uutissivuston mukaan menehtynyt.

Myöhemmin sivusto päivitti kuolleita olevan ainakin kolme, joista kaikki ovat olleet liikenteessä.

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Klo 15.05: Floridan sääpalvelu on ilmoittanut tornadovaroituksesta osavaltion itärannikolla Miamin alueella.

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Klo 14.54: Key Westin sääpalvelun viesti asukkaille kertoo vaaran todella olevan lähellä:

– Jos olette täällä, niin menkää sisätiloihin ja kauas ikkunoista. Käsitelkää tilannetta samoin, kuin jos nämä tuulet olisivat peräisin tornadosta ja etsikää välittömästi turvapaikka itsellenne. Tartu toimeen heti ja suojele henkeäsi. Sinun pitäisi jo olla suojassa.

Klo 14.20: Myrskyn keskus on rantautunut Florida Keysiin neloskategorian hirmumyrskynä. Saariryhmää on riepotellut 210 kilometriä tunnissa puhaltavat hengenvaaralliset tuulet. Key Westin sääpalvelu on kehottanut ihmisiä suojautumaan välittömästi.

Klo 14.14: CNN:n toimittaja Derek Van Dam raportoi myrskyn keskeltä Miamista: ”Kookospähkinöitä, joka puolella. Puiden oksat lentelevät... tämä myrsky on vakava juttu”.

Klo 14:11: STT: Hurrikaani Irman keskus on saavuttanut Floridan eteläkärjen saariston.

Klo 13.45: Sääpalvelu on antanut varoituksen vaarallisista tuulista, jotka riepottavat parhaillaan Florida Keysin aluetta.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 13.30: Hurrikaani Irman keskus on hyvin lähellä Floridan eteläkärjen saarijonoa, kertoo Yhdysvaltojen hurrikaanikeskus. Kansallisen sääpalvelun mukaan myrskyn keskuksen odotetaan olevan Florida Keysin yläpuolella Suomen aikaa kahden ja kolmen välillä iltapäivällä. Sääpalvelu varoittaa, että pahin on vielä edessä.

Klo 13.05: Ilta-Sanomien laatimasta grafiikasta käy ilmi viiden vuorokauden sademääräennuste Floridan osavaltion alueella. Eniten vettä odotetaan satavan osavaltion etelärannikolla. Pääkuvan paikalla olevalla päivitetyllä videolla myrsky riepottelee Miamia.


Klo 12.35: Floridan osavaltion kuvernööri Rick Scott ohjeisti Twitterissä ihmisiä lataamaan puhelimensa jos/kun on vielä sähköä, ja pitämään huolta siitä, että puhelimen asetukset sallii hätätiedotteet.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 12.30: Key Westin alueella vedenpinta on noussut yli 60 senttiä normaalista, alueen sääpalvelu raportoi. Lue lisää täältä.Klo 12.15: STT:n mukaan Irma on juuri näitä aikoja saavuttamassa Floridan eteläosan. Irma vahvistui aamupäivällä Suomen aikaa uudelleen kategorian neljä hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla. Hurrikaanilukemiin yltävät tuulet ovat hiponeet jo pitkään osavaltion eteläkärjen saaria. Myrskyn keskuksen odotetaan iskeytyvän Floridan rannikolle iltapäivällä Suomen aikaa.

Klo 11:45: Miamin ja Fort Lauderdalen alueen tv-kanava WSVN 7 News kertoo, että kadut ovat alkaneet tulvia myös Miamissa.

Klo 11.34: Key Westin alueen sääpalvelu twiittasi hetki sitten, että viimeistään nyt alueella olevien on suojauduttava sisätiloihin.

– Pahimmat tuulet ovat vielä tulossa, sääpalvelun viesti kuului.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 11.02: Key Westin alueen sääpalvelu twiittasi Suomen aikaa puoli kymmeneltä suorasanaisen kehotuksen kaikille alueelle jääneille.

– Jos olet edelleen Keysin alueella, PYSY SISÄLLÄ JA SUOJAUDU, viestissä kehotettiin.

Aiemmin päivällä sääpalvelu julkaisi viime hetken ohjeet hirmumyrskyltä suojautumiseen ihmisille, jotka ovat jääneet koteihinsa. Lue lisää täältä.

Klo 10.44: NBC raportoi, että jo yli 270 000 ihmistä on ilman sähköä eteläisessä Floridassa.

Kello 10.38: Key Westin asukkaat ovat kertoneet CNN:lle, että kaupungin kadut ovat jo alkaneet tulvimaan merenpinnan noustua.

Kello 10:16: Browardin piirikunnassa erittäin voimakas tuuli on aiheuttanut jo vahinkoja. Muun muassa puita on kaatunut maanteille ja kaduille. Lisäksi sähkölinjoja on paikoin pudonnut pidikkeistään, mikä on sytyttänyt pieniä maastopaloja. Sähkökatkoksista on raportoitu laajalti. Sosiaaliseen mediaan on alkanut ilmestyä kuva- ja videomateriaalia tulipaloista piirikunnassa.Jos yllä oleva upotus ei näy voit katsoa sen täältä.

Klo 09.33: Hurrikaani etenee kohti Floridaa, tällä hetkellä se on noin 112 kilometriä Key Westistä. Sääpalvelu kehottaa ihmisiä suorasanaisesti pysymään sisätiloissa ja suojautumaan.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 09.14: Hurrikaani Irma laantui aiemmin kategoriaan kolme, mutta nyt esimerkiksi Washington Post raportoi sen yltyneen jälleen kategoriaan neljä. Florida Keysin alueella tuulen nopeudeksi on mitattu pahimmillaan 210 km/h. Irma on nyt viisiportaisen luokituksen toiseksi vahvimmassa myrskyluokassa.


Klo 09.09: Aiemmin Irma-hurrikaanin ennustettiin moukaroivan kaikkein voimakkaimmin itärannikkoa, jossa sijaitsee muun muassa suurkaupunki Miami. Tuoreiden ennusteiden mukaan hurrikaanin suurin voima tullaan kuitenkin kokemaan Floridan etelä- ja länsirannikoilla, esimerkiksi Tampa Bayn alueella.

Washington Postin mukaan Tampa Bay on koko Yhdysvaltojen haavoittuvaisin alue tulville ja muulle tuholle suuren hurrikaanin iskiessä. Tampa Bayn rannikkokaupungit kärsivät säännöllisesti tulvista pelkästään ”normaalien” rankkasateiden seurauksena. Kun jo sateista aiheutuu kaupungeille huolta, hurrikaanin aiheuttamilla rankkasateilla voi olla katastrofaaliset seuraukset. Lue aiheesta lisää täältä.

Klo 8.50: Useat silminnäkijät ovat kertoneet havainneensa tornadoja Browardin piirikunnassa. Näistä on jaettu kuvia sosiaalisessa mediassa.Jos yllä oleva upotusvideo ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Klo 8.09: Myrskyn odotetaan saavuttavan Floridan Key Westin seitsemältä aamulla paikallista aikaa. Myrskyn reitti on lipunut lännen suuntaan, joten vaikuttaa siltä, että se ei iske suurkaupunki Miamiin niin voimakkaasti kuin on pelätty. Hurrikaanin tuulet puhaltavat rajuimmillaan 53,6 metriä sekunnissa.

Klo 7.50: Irman odotetaan iskevän maa-alueille ensin Florida Keysissä ja myöhemmin Cape Coralin tai Fort Myersin alueella. Kolmannen kerran hurrikaani iskeytynee lähelle Tampa Bayta edetessään Floridan länsirannikkoa. Pahimmille riskialueille kuten Florida Keysiin on useista evakuointikehotuksista huolimatta jäänyt ihmisiä. Heidän tarkkaa määräänsä ei tiedetä.

Florida Keysin saarilla evakuoitumasta kieltäytyneet voivat hakeutua muun muassa kouluihin avattuihin hätämajoituksiin. Suojapaikoissa ei kuitenkaan ole palveluja tai pelastushenkilökuntaa.

Riskialueille jääneille on tähdennetty, ettei heitä katastrofin iskiessä päästä nopeasti auttamaan.

Klo 7.03: Irma jäänee sittenkin kategorian kolme hurrikaaniksi, sanoo Yhdysvaltain hurrikaanikeskus tuoreessa ennusteessaan.

Vaikka Irma saattaakin yhä voimistua merellä ennen saapumista Floridan maa-alueille, sen ei enää odoteta nousevan toiseksi vahvimpaan myrskyluokkaan eli neloskategorian hurrikaaniksi.

Klo 6.40: – Merivartiosto, FEMA (hallituksen nopean toiminnan virasto) ja kaikki liittovaltion sekä osavaltioiden rohkeat ihmiset ovat valmiina. Sieltä tulee Irma. Jumala siunatkoon kaikkia! twiittaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Klo 6.36: Floridassa sähköt ovat nyt poikki yli 160 000 asunnosta ja yrityksestä, sanoo floridalainen sähköyhtiö Power & Light Company. Asiasta uutisoi CNN.

Klo 5.35: Hurrikaanilukemiin yltyneet tuulet nuijivat jo Florida Keysiä, jossa on mitattu 33 metriä sekunnissa (119 kilometriä tunnissa) puhkuvaa tuulta.

Klo 4.32: Irma on edennyt Kuuban rannikolta Floridansalmelle, jossa liki 32 asteen lämpöinen merivesi auttaa myrskyä vahvistumaan, Guardian kertoo seurannassaan. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen tiedottajan, meteorologi Dennis Feltgenin mukaan Irma osoittaa jo merkkejä vahvistumisesta takaisin aiemmalle tasolleen.

Klo 3.40: Floridassa on annettu tornadovaroituksia. CNN:n mukaan havainto vaarallisesta tornadosta on vahvistettu ainakin Browardin piirikunnasta.

Tornado on nopeasti pyörivä ilmapilari, joka kestää yleensä muutamia minuutteja. Voimakkaimmat voivat kuitenkin riehua tunninkin. Tornadot voivat aiheuttaa suurta tuhoa repiessään tielleen osuneen irtoaineksen mukaansa.Klo 3.23: Irma on noin 175 kilometrin päässä Key Westistä, Floridasta. Hurrikaanin keskus jatkaa liikkumistaan Kuuban pohjoisrannikolla ja sen odotetaan olevan lähellä Florida Keysiä sunnuntaiaamuna paikallista aikaa.

Klo 2.50: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehottaa Irma-hurrikaanin reitillä asuvia amerikkalaisia pakenemaan alueelta.

Trump jakoi Twitterissä videon, jolla hän kehottaa ihmisiä poistumaan myrskyn tieltä. Trumpin mukaan ihmisten turvallisuus on kaikkea muuta tärkeämpää. Hän sanoo, että omaisuus on korvattavissa, mutta ihmishenget eivät.

Klo 2.40: Floridan kuvernööri Rick Scott pelkää osavaltion asukkaiden aliarvioivan Irma-hurrikaanin voiman. Erityisen huolissaan Scott sanoo olevansa siitä, etteivät ihmiset muista varoa myrskyn myötä nousevaa merenpintaa. Scott muistuttaa asukkaita siitä, ettei myrskyvaara ole ohi tuulten tyyntyessä, vaan myös vesimassat aiheuttavat hengenvaaraa.

Kuvernöörin kommenteista kertoo Guardian.

Floridan lounaisosaan odotetaan jopa yli 4,5 metrin nopeaa merenpinnan nousua.

Klo 1.18: Irma saattaa aiheuttaa Floridassa jopa useita päiviä kestäviä sähkökatkoja, CNN uutisoi. Joillakin alueilla sähkökatkot saattavat kestää jopa viikkojen ajan.

Mediatietojen mukaan esimerkiksi varageneraattorit on myyty loppuun suurimmalla osalla riskialueita.

Klo 0.25: Irma on kääntynyt luoteeseen ja sen tuulet ja sateet alkavat iskeä eteläiseen Floridaan, kertoo muun muassa Guardian. Irma laantui kolmoskategorian hurrikaaniksi kulkiessaan Kuuban keskiosien yli, mutta sen on ennustettu voimistuvan uudelleen.

Kuubassa myrsky aiheutti vakavia vahinkoja, kertoivat maan tiedotusvälineet. Irma katkoi sähköt, kiskoi puita irti juurineen ja vei taloista kattoja, kun sen tuulet puhkuivat kovimmillaan yli 70 metriä sekunnissa (250 kilometriä tunnissa).

Klo 23.28: Miami valmistautuu lähestyvään myrskyyn. Reuters kertoo, että kaupungin eläintarhassa on tehty mittavia valmisteluita, että myös eläimet pysyisivät turvassa rajuilman aikana.

Klo 21.15: Irman ollessa matkalla kohti Floridaa, hurrikaanin tuhot alkavat hiljalleen valjeta Karibianmeren saarilla, joista myrskyn jäljiltä on paikoittain vain raunioita jäljellä.

Hollannin viranomaiset arvioivat noin 70 prosentin St. Maartenin taloista olevan pahasti vaurioituneita tai tuhoutuneita, minkä vuoksi valtaosa saaren 40 000 asukkaasta ovat riippuvaisia väestönsuojista valmistautuessaan kohtaamaan perästä saapuvan hurrikaani Josen. Seuraavan hurrikaanin odotetaan tuovan maan luoteisosiin runsaita sateita. Saaren tunnelma on kireä, sillä kaaoksen keskellä varkaat ovat huomanneet tilaisuutensa tulleen.

Barbudan pääministeri on arvioinut rakennuksista 90 prosentin tuhoutuneen. Saaren asukkaat on evakuoitu suuremmalle sisarsaarelle Antigualle.

Yhteensä 25 ihmisen tiedetään kuolleen Karibian saarilla Irma-hurrikaanin vuoksi.

Klo 19.30: Floridan kuvernööri Rick Scott on määrännyt yhä laajemman evakuointioperaation pyydettyään vielä 700 000 floridalaisen hakeutumaan suojaan. Tähän mennessä 6,3 miljoonaa floridalaista on määrätty jättämään kotinsa. Määrä on kolmasosa osavaltion väestöstä.

Hän varoittaa, että paikoin vesi voi nousta peräti 4,5 metrin korkeuteen.

– Ajatelkaa sitä. 4,5 metriä on tuhoisaa, se täyttää talonne. Tavallinen yksi kerros on 2–2,7 metriä korkea. Tämä on hengenvaarallinen tilanne, hän muistuttaa.

– Älkääkä ajatelko myrskyn olevan ohi, kun tuuli laantuu. Myrskytulvat voivat syöksyä sisään ja tappaa. Paikalliset viranomaiset kertovat, kun on turvallista.

Klo 19.11: CNN:n toimittaja Patrick Oppmann raportoi Kuubasta perjantai-iltana Irman iskiessä saarelle. Tilanteesta kuvatulla videolla toimittaja kamppailee rajua tuulta vasten yrittäessään pukea takkia ylleen.

– Tämä osoittaa, miten nopeasti sääolosuhteet voivat muuttua, Oppmann kuvailee.Klo 18.26: Hurrikaani Irma on laantunut kolmoskategorian hurrikaaniksi kulkiessaan Kuuban keskiosien yli. Sen ennustetaan kuitenkin voimistuvan uudelleen matkalla Floridaan.

Irman kerrotaan aiheuttaneen laajoja tuhoja Kuubassa. Saarivaltiossa yli miljoona ihmistä on evakuoitu hurrikaanin takia.

Klo 17.32: Floridan kuvernööri Rick Scott muistuttaa, että nyt on viimeiset hetket poistua alueelta, ennen kuin myrsky saapuu. Erityisesti hän kehottaa osavaltion lounaisosissa asuvia siirtymään sisämaan suojiin välittömästi, ennen puoltapäivää. ”Hurrikaani Irma on teitä nopeampi”, hän muistuttaa. Floridassa kello on nyt 10.32.

Guardianin mukaan noin 25 000 ihmistä on jo ilman sähköä, kun hurrikaanin tuulet ovat jo alkaneet tuivertaa Floridan eteläkärjessä.

Klo 16:15: Yhdysvaltain armeija on lähettänyt Floridaan tuhansittain joukkoja sekä useita sen suurimmista laivoista auttamaan ihmisten evakuoimisessa sekä mahdollisissa pelastus- ja raivaustöissä.

Klo 15:24: Meteorologit Kuubasta kertovat, että Irman nostattamat tuulet ovat tuhonneet osan tuulenmittauslaitteistoista, sillä ne ovat niin voimakkaita. Ensimmäisiä tuulenvireitä on myös raportoitu jo Floridan puolelta.

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Klo 15:10: Tällä hetkellä Irman keskus on noin 365 kilometrin päässä Miamin kaupungista Floridassa. Irman tuulet puhaltavat parhaimmillaan liki 60 metriä sekunnissa.


Klo 15:07: Hurrikaanikeskuksen tiedotteen mukaan Irman uskotaan voimistuvan jälleen sen siirtyessä kauemmas Kuubasta ja lähemmäksi Yhdysvaltoja. Irma on tällä hetkellä laantunut neloskategorian hurrikaaniksi kun se aamulla nousi hetkellisesti vielä erittäin vaaralliselle tasolle, eli kategorian viisi hurrikaaniksi.

Klo 14:54: Guardianin mukaan hurrikaani Irma on tappanut jo ainakin 23 ihmistä. Ensimmäinen kuolonuhreista oli 2-vuotias lapsi Barbudalta. Saint-Martinin saarella kuoli 11 ihmistä, Yhdysvaltain Neitsytsaarilla 4 ja Puerto Ricossa 3. Tämän lisäksi Hollanin Saint-Martinin puolella menehtyi kaksi ihmistä ja Anguillan saarella yksi henkilö.

Teini-ikäinen surffari menehtyi Barbadoksen edustalla Irman aiheuttamiin aaltoihin. Tämän lisäksi Brittein Neitsytsaarilta on raportoitu neljä kuolemantapausta, mutta näistä ei vielä ole tarkempia tietoja.

CNN:n mukaan vahvistettu uhriluku on 24.

Klo 14:13: Kuubassa yli miljoona ihmistä on evakuoitu varotoimena hurrikaanin takia. Maan pääkaupungin Havannan odotetaan välttyvän pahimmalta, mutta myös sinne on annettu hurrikaanivaroitus.

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Viranomaisten mukaan hirmumyrsky on jo aiheuttanut tuhoja, mutta kuolonuhreista ei toistaiseksi ole tietoa.

Klo 14:00: Kuuban pohjoisrannikon tuhot ovat uutistoimisto Reutersin mukaan samanlaisia kuin mitä Karibianmeren saarilta on raportoitu. Ennusteiden mukaan Irman uskotaan nostattavan Kuuban saarille jopa yli kaksimetrisiä myrskyaaltoja rannikolla sekä tulvintaa.


Sama uhka koskee myös Bahaman saaria. Hurrikaanikeskuksen viimeisimmän tiedon mukaan Irma on noin 395 kilometrin päässä Miamista.

Klo 13:03: Kuuban yllä liikkuva Irma on tutkijoiden mukaan laantunut jälleen kategorian neljä hurrikaaniksi. Tällä hetkellä se liikkuu Kuuban pohjoisrannikon lähistöllä.

Irma tyyntyi jo kerran aiemmin neloskategoriaan, mutta nousi lauantaiaamuna jälleen voimakkaammaksi vitoskategorian hurrikaaniksi.

Klo 12:30: Itäisellä Karibianmerellä sijaitsevien Saint-Martinin ja Saint-Barthelemyn alueilla hurrikaani Irman aiheuttamien vahinkojen arvo on noin 1,2 miljardia euroa, arvioi Ranskan valtion vakuutusyhtiö CCR. Yhtiön mukaan summaan on laskettu vahingot, jotka ovat koituneet luonnontuhojen varalta vakuutettuihin kiinteistöihin, ajoneuvoihin ja yrityksille. Parhaillaan hurrikaani raivaa tietään kohti Floridaa ja on Kuuban pohjoisosissa.Klo 11:30: Yön aikana hurrikaani Irma on riehunut Kuuban lähistöllä. Hurrikaanin reuna on saavuttanut Kuuban saaren lauantain aikana ja maassa pelätään sen aiheuttamia mahdollisia tuhoja. Tällä hetkellä myrskynsilmä on kuitenkin vielä reilun 200 kilometrin päässä saaren kaakkoispuolella.

Kuubasta liki miljoona ihmistä on evakuoitu pois hurrikaanin alta. Floridassa evakuointikäskyn on saanut 5,6 miljoonaa ihmistä.