IS Floridassa: Taivas pimeni ennen Irman massiivista iskua – karkuun ei enää pääse, kaupoissa hyllyt tyhjinä

rac

Julkaistu:

Irma-hurrikaani
Floridan itärannikolla hamstrattiin vielä ruokaa ja vettä ennen rankkasateiden alkua ja superhurrikaani Irman maihinnousua.
– Myrsky on niin suuri että sillä ei ole väliä, mitä reittiä se kulkee.

Viimeisenä iltana ennen Irma-hurrikaanin saapumusta Floridan Fort Lauderdalessa jaksettiin vielä nauraa hurrikaanivitseille. Samaan aikaan ihmiset seurasivat levottomina uutislähetyksiä, joissa Kuuban rannikkoa parhaillaan sivunneen myrskyn kerrottiin voimistuvan takaisin korkeimpaan vitosluokkaan ennen rantautumistaan Floridan eteläpäähän varhain sunnuntaiaamuna.

Illan pimetessä taivaalle alkoi ilmestyä jo ensimmäisiä synkkiä pilviä. Seuraavan päivän aikana kostean kuumuuden odotettiin vaihtuvan alkaviin rankkasateisiin.

Ylläolevalla videolla tunnelmia Irma-myrskyn iskua odottavasta Fort Lauderdalesta perjantaina.


– Osa täällä on alkanut todella panikoimaan, sanoo Bryaniksi esittäytyvä mies tullessaan ulos Publics-supermarketista Davey Boulevardilla Fort Lauderdalessa.

– Itse en jaksa. Olen nähnyt niin monta hurrikaania, hän lisää.

Alla olevalla tekstitetyllä videolla näkyy, kuinka huoltoasemille on kertynyt pitkiä jonoja.Hätäilevä kuva välittyy sekä kaupan parkkipaikalta, joka on iltaseitsemältä täynnä autoja, kuin myös sisältä, jossa juomaveden ja leivän kaltaisten perushyödykkeiden hyllyt on jo rohmuttu tyhjiksi.

Tilanteen on oltava tavallista vakavampi, sillä tavallisesti hurrikaaneihin tottuneet floridalaiset eivät jaksa varoituksista hötkyillä. Hurrikaanijuhlat on käsite, jossa hyödynnetään yhdessä pakollista sisälläoloa ja liikkeiden kiinnioloa seuraavana päivänä ottamalla ilo irti naapurien, ystävien tai sukulaisten kanssa.


– Tällä kertaa ei kukaan juhli, usean hurrikaanin kokenut paikallinen sanoo.

Kaupasta William-poikansa kanssa ulos tuleva Ice Wilson sanoo olevansa huolissaan, mutta ei pelkäävänsä.

– Olen kyllä käynyt jo kolme kertaa kaupassa, hän myöntää.

Kaduilla ja autoteillä alkoi perjantaina olla jo varsin hiljaista, vaikka useimmat ravintolat pitivät vielä ovensa auki asiakkaille. Ensimmäiset sähkökatkokset vilkkuivat jo illalla, joten kovin kauaa aukiolo ei onnistuisikaan. Lauantaina sähköjen odotetaan katkeavan ja olevan poikki jopa päiväkausia.

Lapset leikkivät, ikkunat naulataan kiinni

Kaikkiaan tunnelma oli kuitenkin yllättävän rauhallinen, joka kertoo paikallisten kokemuksesta hurrikaanien kanssa. Ikkunoiden peittäminen vanereilla ja tarkoitukseen jo rakennusvaiheessa tehdyillä metallilevyillä oli aloitettu jo päiviä aikaisemmin.

Lapset leikkivät pihoilla kuin minä tahansa lämpimänä perjantaina, vaikka ollaan vain parin kilometrin päässä Floridan itärannikosta jonka asukkaita on käsketty poistumaan turvallisemmille alueille sisämaahan. Floridassa evakuointimääräyksen on saanut kaikkiaan yli 5 miljoonaa ihmistä, noin neljäsosa osavaltion väestöstä.


Tilanteessa hätäilystä ei toisaalta olisi paljon hyötyä, sillä Fort Lauderdalesta pois pääseminen ennen Irmaa oli käytännössä ollut enää mahdollista. Bensiini oli lopussa käytännössä kaikilta alueen huoltoasemilta, eikä aika enää riitä koko osavaltion läpi kulkevan Irman välttämiseen.

Ei auta muu kuin odottaa ja katsoa mitä tapahtuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt