Tuhoa kylvänyt Irma-hurrikaani keräsi uutta voimaa – runneltuja Karibianmeren saaria odottaa jo uusi uhka

Atlantilla on meneillään historiallinen myrskytilanne, kun kaikkiaan kolme voimakasta hurrikaania jyllää alueella.

9.9.2017 2:17 | Päivitetty 9.9.2017 7:56

Kolmikon voimakkain myrsky Irma uhkaa Kuubaa ja Yhdysvaltain Floridaa. Irma voimistui aamukuuden jälkeen Suomen aikaa uudestaan kategorian viisi hurrikaaniksi eli hurrikaaniportaikon voimakkaimpaan luokkaan.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla Ilmatieteen laitoksen perjantaina julkaisema video Irman ennustetuista liikkeistä.

Meksikon itärannikkoa piiskaa ykköskategorian hurrikaani Katia ja neloskategorian hurrikaani Jose on Karibianmerellä etenemässä kohti saaria, joista osa vahingoittui pahoin Irma-hirmumyrskyn kourissa.

Kuubassa miljoonat ihmiset jättäneet kotinsa Irman takia

Hurrikaani Irma saavutti Kuuban Camagueyn saaristoalueen kuuden jälkeen aamulla Suomen aikaa kategorian viisi hurrikaanina, kertoo Yhdysvaltain hurrikaanikeskus.

Aiemmin Camagueyn lisäksi Ciego de Avilan, Sancti Spiritusin, ja Villa Claran maakuntiin on annettu hurrikaanivaroitus.

Ainakin miljoona ihmistä on evakuoitu varotoimena hurrikaanin takia. Osa heistä majoittuu tuttaviensa luona, osa on sijoitettu hätämajoitukseen. Kuubassa on lisäksi evakuoitu noin 10 000 turistia.

Kuuban pääkaupungin Havannan odotetaan välttyvän pahimmalta, mutta myös sinne on annettu hurrikaanivaroitus.

Irma voi iskeä vitosluokassa myös Floridaan

Irma saattaa saavuttaa myös Yhdysvaltain Floridan luokan viisi hurrikaanina. Myrskyn tarkkaa etenemistä on Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan vaikea arvioida, mutta ensimmäisten myrskytuulten on arvioitu ehtivän Floridaan jo lauantain puolella.

Arvioiden mukaan Floridan eteläkärjessä sijaitsevat Florida Keysin saaret myrskyn keskus saavuttaa sunnuntaina iltapäivällä. Viranomaiset ovat varoittaneet, ettei missään Florida Keysin alueella ole turvallista ja kehottaneet ihmisiä lähtemään alueelta.

Monet ovat evakuoituneet Fort Lauderdalesta.

Presidentti Donald Trump allekirjoitti yöllä Suomen aikaa 15 miljardin dollarin (noin 12,5 miljardin euron) arvoisen apupaketin hurrikaanintuhojen korjaukseen. Pakettiin kuului myös liittovaltion velkakaton nostaminen joulukuuhun asti. Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone hyväksyi paketin eilen.

Jose etenemässä kohti Irman jo runtelemia saaria

Karibianmerellä voimakas Jose-hurrikani etenee kohti saaria, joilla vasta äskettäin riehui pahaa tuhoa tehnyt hurrikaani Irma.

Jose on tällä hetkellä kategorian neljä hurrikaani eli toiseksi voimakkaimman tyypin hurrikaani viisiportaisella hurrikaaniasteikolla.

Washington Postin mukaan hurrikaanivaroitus on annettu Barbudan, Anguillan, Saint Martinin, St. Maarten ja St. Bartsin alueille. Alemman tason varoitus on voimassa Antigualla.

Esimerkiksi Josen reitillä olevalla pienellä Barbudan saarella ihmisiä on määrätty siirtymään suuremmalle Antiguan saarelle. Barbuda menetti Irma-hurrikanissa valtaosan koko rakennuskannastaan.

Myös Leewardsaarten pohjoisosat ovat Josen reitillä.

Hurrikaani Katia rantautumassa maanjäristyksen järkyttämään Meksikoon

Hurrikaani Katia on saavuttamassa Meksikon rannikon, kertoo Yhdysvaltain hurrikaanikeskus. Myrsky saavuttaa Meksikon itärannikon Tecolutlan kaupungin pohjoispuolella. Se on kategorian yksi hurrikaani viisiportaisella asteikolla.

Rannikkoalueilla on varoitettu myrskytuulista sekä korkeista aalloista. Hurrikaanin odotetaan tuovan rankkasateita Veracruziin, Hidalgoon ja Pueblaan. Myös Tamaulipasin ja San Luis Potosin alueilla voi sataa rankasti.

Meksikon eteläosaa ravisti vain noin vuorokautta aiemmin tuhoisa maanjäristys, jossa kuoli ainakin 58 ihmistä. Voimakkuudeltaan 8,2 ollut järistys oli vuosisadan voimakkain maanjäristys Meksikossa. Se tapahtui paikallista aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä meren alla noin 70 kilometrin syvyydessä noin sadan kilometrin päästä Tonalan kaupungista.

Hurrikaani Irma teki tylyä jälkeä Saint-Martinissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?