Meksikossa erittäin voimakas, 8,1 magnitudin maanjäristys – useita kuollut, tsunami havaittu merellä

Maanjäristys alkoi myöhään torstai-iltana paikallista aikaa Chiapasin osavaltion rannikon tuntumassa.

| Päivitetty

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan Meksikon rannikolla alkoi torstai-iltana paikallista aikaa 8,1 magnitudin maanjäristys. Aiemmin järistyksen voimaksi arvioitiin tasan 8 magnitudia. Meksikon sisäministeriö sen sijaan ilmoitti, että maa olisi järissyt jopa 8,4 magnitudin voimalla. Näin olleen kyseessä on maan voimakkain maanjäristys.

Viranomaisten mukaan ainakin kaksi ihmistä on kuollut Chiapasin osavaltiossa. Washington Post puolestaan kertoo, että kuolonuhreja olisi viisi, joista kaksi on lapsia. Tieto on peräisi Tabascon kuvernööriltä, jonka mukaan toinen lapsista kuoli seinän romahdettua ja toinen sairaalassa sähkökatkoksen katkaistua virran tämän hengityslaitteesta.

Järistyksen keskus sijaitsi 123 kilometrin päässä Pijijiapanin kaupungin lounaispuolella. Keskus sijaitsi noin 33 kilometrin syvyydessä. Järistys ravisutti rakennuksia maan pääkaupungissa Mexico Cityssä asti, missä myös sähköt ovat paikoin poikki.

Tyynenmeren tsunamikeskus varoittaa, että vaaralliset, kolmimetriset tsunamiaallot ovat mahdollisia. Ensihavaintojen perusteella merellä mitattu tsunamiaalto on nyt 0,7 metrin korkuinen. Aalto tulee vaaralliseksi vasta iskeytyessään maihin. Keskuksen mukaan aalto voi saavuttaa vaarallisen korkeuden kolmen tunnin kuluessa.

BBC:n mukaan tsunamivaroitus on annettu Meksikon lisäksi myös Guatemalaan, El Salvadoriin, Costa Ricaan, Nicaraguaan, Panamaan ja Hondurasiin. Varoitus ei ulotu Yhdysvaltain länsirannikolle asti. Paikalliset viranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia seuraamaan tsunamitilannetta myös 14 000 kilometrin päässä Filippiineillä.

Uutistoimisto Reutersin silminnäkijähavaintojen mukaan voimakas järistys sai ihmiset juoksemaan kaduille Mexico Cityssä, joka sijaitsee yli tuhannen kilometrin päässä järistyksen keskustasta. Amerikkalaiskanava CNN:n mukaan järistys tuntui myös Guatemala Cityssä.

Ihmiset juoksivat kauhuissaan kaduille Mexico Cityssä, missä järistys ravisteli taloja ja aiheutti sähkökatkoksia.

– En ole koskaan kokenut maan liikkuvan näin paljon. Ensin nauratti, mutta kun sähköt katkesivat, en tiennyt mitä tehdä. Melkein kaaduin, kuvaili Reutersin haastattelema 31-vuotias arkkitehti Luis Carlos Briceno Mexico Citystä.

– Se tuntui kamalalta. Luulin, että rakennus romahtaa, kuvaili puolestaan Mexico Cityssä asuva Liliana Villa.

Reuters kertoo, että viranomaisten mukaan järistys on Meksikon pahin sitten vuoden 1985. Tuolloin 8,1 magnitudin maanjäristys tappoi maan pääkaupungissa 10 000 ihmistä.

CNN:n tavoittama Paulaina Gomez-Wulschner kertoi olleensa autossa Mexico Cityssä järistyksen aikaan.

– Järistys oli hyvin, hyvin voimakas. Yksi voimakkaimmista, jonka olen tuntenut. Ja minä olin täällä myös 1985, kun maanjäristys iski Mexico Cityyn, hän kertoi uutiskanavalle.

Meksikon tilanne näyttää synkältä, sillä myös Atlantin puolella Meksikonlahdella maata väijyy jo hurrikaani Katia. Hurrikaani on viimeisimpien tietojen mukaan noin 300 kilometrin päässä maan rannikolta ja Tampicon kaupungista. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan tuulet puhaltavat 140 kilometriä tunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?