Suomalaista tekniikkaa löytyi Venäjän kiistellyltä siltatyömaalta Krimillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaista tekniikkaa löytyi Venäjän kiistellyltä siltatyömaalta Krimillä

Suomalaista alkuperää oleva hydraulivasara löytyi siltatyömaalta Krimiltä. Juntta-yrityksen mukaan se on voinut päätyä sinne Australiasta.

7.9.2017 17:44

Pakotteista huolimatta Venäjä käyttää ”uudelta näyttävää” suomalaisvalmisteista hydraulista vasaraa Kertshinsalmen sillan rakennustyömaalla, ukrainalaiset aktivistit raportoivat.

Aporstrophe.ua-sivusto kertoo, että ukrainalaiset aktivistit kiinnittivät huomiota hydrauliseen vasaraan, joka ”näyttää aivan uudelta”.

Heräsi epäilys, onko suomalaistekniikkaa toimitettu Venäjän kaappaamalle Krimille Euroopan unionin pakotteiden vastaisesti.

  • Otsikon alla olevalla videolla kuvaa kiistellyltä siltatyömaalta.

Aktivistien mukaan kyseessä on Junttan Powerpack 30CCU, jonka tuotteita Venäjällä ja Ukrainassa edustaa Shimanski Oy venäläisen Glavaljans-yhtiön kautta. Laitteisto on aktivistien mukaan käytössä venäläisellä alihankkijalla, joka rakentaa kiisteltyä Kertshinsalmen siltaa Venäjältä Krimin niemimaalle. Venäläisyritys on nimeltään Mostootrjad-125 ja se kuuluu Mostotrestiin.

Venäjä rakentaa Krimille siltaa siitä huolimatta, että sekä Yhdysvallat että Euroopan unioni ovat asettaneet Venäjälle erilaisia talouspakotteita Krimin niemimaan kaappauksen vuoksi. Kertshinsalmen sillan rakennustyömaan pääurakoitsija on presidentti Vladimir Putinin ystävänä tunnetun Arkadi Rotenbergin SGM Group. Arkadi Rotenbergillä ei ole Suomen kansalaisuutta toisin kuin hänen Boris-veljellään.

Milloin kone on toimitettu?

Aktivistit kertovat ottaneensa jo yhteyttä suomalaisfirmaan selvittääkseen, miten hydraulinen vasara on päätynyt työmaalle. Heidän mukaansa suomalaisfirma oli vakuuttanut olevansa tietoinen pakotteista ja noudattavansa niitä.

Aktivistien mukaan hydraulisen vasaran käyttöaika on noin 20 vuotta, minä aikana sitä myös huolletaan ”käytännössä takuuajan puitteissa”.

– Emme tiedä vielä, milloin tämä kone on toimitettu, ennen vai jälkeen pakotteiden määräämisen. Emmekä tiedä, onko tähän Krimin laittomalla rakennustyömaalla käytettyyn koneeseen tehty huoltotoimia, henkilökunnan koulutusta tai varaosien toimitusta, aktivistit ilmoittivat omassa lausunnossaan Apostrophen mukaan.

– Oletamme, että varaosia toimitetaan takuuajan puitteissa nimenomaan tiettyyn koneeseen ja suomalainen yritys tai sen edustajat hyökkääjävaltiossa tietävät, kenen käsissä kyseinen kone on. Emme saaneet vastausta kysymykseemme, mitä yritys on tehnyt estääkseen sen, että hyökkääjävaltiossa oleva heidän koneensa ei päätyisi laittomalle rakennustyömaalle, aktivistit ilmoittivat.

Krimin venäläiset rakennushankkeet herättivät vastikään kansainvälistä kohua, kun paljastui, että niemimaalle oli päätynyt Siemensin valmistamia kaasuturbiineja. Siemensin mukaan ne oli viety Krimille yrityksen tietämättä ja vastoin heidän tahtoaan, sillä ne oli alkujaan tarkoitettu Etelä-Venäjällä sijaitsevaan Tamanin kaupunkiin.

Yhtiö kiistää HS:lle osuutensa

Junttanin toimitusjohtaja Pasi Poranen kertoo Helsingin Sanomille nähneensä YouTube-videon, kun ukrainalainen tutkivien journalistien ryhmä lähetti hänelle siihen linkin. Yhtiön mukaan kyseinen hydraulivasara on vanha. Porasen mukaan videolla näkyviä hydraulivasaroita on myyty Australiaan vuosina 2009–2012.

– Meillä ei ole tähän osaa eikä arpaa. On hyvin tavallista, että urakoitsijat myyvät kalustoa pois projektin jälkeen. Ilmeisesti joku trokari on ostanut tämän järkäleen 2015–2016.

Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014. Alue liitettiin Venäjän federaatioon kansanäänestyksellä, jonka tulos on laajalti kyseenalaistettu. Länsi on määrännyt ankaria talouspakotteita Venäjää ja Krimiä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?