Kommentti: Karibian luksusristeilijällä voi lojua drinkki kädessä altaalla, vaikka tuhoisat hirmumyrskyt riehuvat lähivesillä

Kymmenet suomalaiset risteilevät parhaillaan Karibialla – varustamojen mukaan täysin turvallisesti

7.9.2017 14:12

Hurrikaani Irma on Reutersin mukaan vaatinut jo ainakin kymmenen ihmisen hengen. Lisäksi ainakin kymmenet ovat loukkaantuneet. Tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja edessä on kuukausien, mahdollisesti vuosien jälleenrakennustyö.

Samaan aikaan alueella risteilee kymmeniä luksusristeilijöitä. Näiden suurten alusten päällystö on valtamerillä ammattiväkeä. Vaikka muu miehistö olisikin vaikka minkälaisella koulutuksella, aluksen päälliköt ja muut aluksesta vastuussa olevat ovat lähes poikkeuksetta koulutettuja ja taitavia merenkävijöitä. He tietävät, ettei säiden kanssa leikitä.

 Altaan reunalla laivan orkesteri soittaa leppeitä Karibia-sävelmiä.

Suuryritykset, jotka kelluttavat rikasta turistilaumaa laivoillaan, eivät halua yhtään ylimääräistä loukkaantumista tai edes valitusta merisairauksista. Satojen miljoonien dollareiden lasteja kuljettavat rahtialukset eivät ole nekään poikkeus, vaikka joitakin toisenlaisiakin esimerkkejä historia tuntee. Taloudellisia riskejä ei kuitenkaan yleensä koskaan oteta.

Risteilyvarustamot antavat yleensä esimerkiksi päällystölle ohjeet, kuinka paljon laiva saa enintään kallistua. Itämeren syysmyrskyihin tottuneelle Karibian-laivojen kyydin tasaisuus ja varovaisuus jopa vähän naurattaa. Alukset on tehty valtamerien olosuhteisiin, joten rakenteet kyllä kestävät. Toki alukset ovat haavoittuvia erityisesti satamissa, joissa alusten suuri tuulipinta vaikeuttaa liikkumista.

Ihmiset ovat silti se pääsyy, mikseivät päälliköt aja laivojaan myrskyn silmään.

Tälläkin hetkellä arviolta vähintään kymmenet suomalaiset ovat Karibialla risteilylaivojen kyydissä. He tuskin huomaavat muutaman sadan kilometrin päässä riehuvaa myrskyä muuten, kuin laivahenkilökunnan kuulutuksista ja mahdollisia reittimuutoksia ihmetellessään.

Petri Sirén suomalaisesta Risteilykeskuksesta viestitti IS:lle, että lähes kaikki viikonloppuna Floridaan palaavat risteilylaivat ovat nyt menneet ”turvaan” Meksikon suunnalle ja palaavat Floridaan vasta kun kelit sallivat. Eli mahdollisesti vasta ensi viikon alussa. Myös tuleviin matkoihin myrsky vaikuttaa.

Muun muassa Royal Caribbean on perunut kolme huomenna ja ylihuomenna lähtevää risteilyään ja muuttanut kolmen maailman suurimman risteilijän reittejä ja lähtöaikoja, jotta myrsky ehtii liikkua alta pois. Myös muut varustamot ovat peruneet viikonlopun risteilyjään ja muuttaneet reittejä.

Tilannetta vaikeuttaa se, että nyt kierrettäviä ja vältettäviä myrskyjä on kolme.

Risteilyvarustamot vakuuttavat kaikissa kanavissa matkustajilleen, että kaikki on hyvin:

All Carnival ships will continue to keep a safe distance from the storm as the safety of our guests & crew are our number one priority— Carnival Cruise Line (@CarnivalCruise) 6. syyskuuta 2017
We are continuing to monitor Hurricane Irma & make adjustments to our itineraries. Info will be posted as available. https://t.co/M1GkprRrvh pic.twitter.com/Bw1iXXpmme— Disney Cruise Line (@DisneyCruise) 6. syyskuuta 2017

Tulevien kuukausien ja valtavan jälleenrakennusurakan aikana lisäkurjuutta paikallisille jakaa se, etteivät rahakkaat risteilyturistit vieraile pahiten tuhoutuneilla saarilla. Laivat eivät rantaudu tuhoutuneisiin satamiin, eikä turistien tarvitse siis nähdä paikallisten hätää.

Altaan reunalla laivan orkesteri soittaa leppeitä Karibia-sävelmiä ja jäämurskadrinkit viilentävät aurinkokannella loikoilevia. Kaukana kavala maailma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?